Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Άλλος ο Κεπατζής ανώνυμος γιατρός κι άλλος ο Γάτος ο Γιατρός!

Καλέ μας φίλε Ιωσήφ,

alekos3Ξέρουμε ότι σε βρίσκουμε σε ταξείδι στις Κυκλάδες και σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι με το δικό σου μοναδικό τρόπο τ’ ανθρώπινα θέματά σου. Έχουμε καταλάβει ότι περιποιείς τιμή όχι μόνον στον άνθρωπο αλλά και και στη φύση και στα ζώα. Με την ευαισθησία σου και την ενσυναίσθησή σου ανέσυρες από τη μνήμη και το αρχείο μας πράγματα που για κάποιους, ίσως αρκετούς, είναι επουσιώδη.

alex broken legΚάνουμε εδώ μια παρένθεση, όχι άσχετη με το θέμα μας, μιας και είναι τόσο επίκαιρη η μάσκα και η κουκούλα. Ουδέν μεμπτόν για την ιατρική μάσκα και ουδέν μεμπτόν για την κουκούλα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, όταν είναι να υπηρετηθεί η ιατρική και η πολιτεία αντίστοιχα. Τι γίνεται, όμως, όταν η μάσκα γίνεται προσωπείο που το φορά ο δημοσιογράφος; Τι γίνεται, όμως, όταν ο ιατρός αποφασίζει να φορέσει κουκούλα για να αποκρύψει την ταυτότητά του, την ιδιότητά του και τις προθέσεις του; Με τη βοήθειά σου, αποκαλύψαμε και καταγγείλαμε δημοσίως τη δράση, εντός των δομών της Πολιτείας και με την ανοχή της Δικαιοσύνης, των κουκουλοφόρων ιατρών του Ειδικού Σώματος, του γνωστού ΚΕ.Π.Α.

Σήμερα θα σου δώσουμε την άλλη διάσταση, την κορυφαία και λαμπρή της ιατρικής μάσκας, όπου πίσω απ’ αυτήν υπάρχει το πρόσωπο της επιστήμης και το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του.

alex ilizarov1Η ιστορία έχει ως εξής, και είναι πέρα ως πέρα αληθινή. Το καλοκαίρι του 2014 σμίξαμε όλως τυχαίως με έναν αδέσποτο γάτο, τον Αλέκο, στο Ακρωτήρι του Μύτικα Πρεβέζης. Ο Αλέκος έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι γούσταρε να κάνει την εγκατάστασή μας βιλαέτι του. Ήταν ισχυρή προσωπικότητα, και μπορούσε να επιβληθεί μόνο με τη ματιά του. Άλλωστε είχε δύο μάτια διαφορετικά· ένα γαλάζιο, ένα πράσινο. Η Νατάσα κατέληξε μετά από έρευνα ότι ο Αλέκος έμοιαζε πολύ με Γάτα του Βαν (με μοτίβο Seychellois Neuvième και Ετεροχρωμία ίριδας).

Το εκτόπισμα του Αλέκου, όπως αποδείχτηκε, ήρθε σε σύγκρουση με την κυριαρχική, έως και δεσποτική, προσωπικότητα κάποιου από τη γειτονιά. Και καθώς ο Αλέκος δεν υπολόγιζε την ανθρώπινη δύναμη του κακού, δέχτηκε τις συντριπτικές της συνέπειες στο ποδάρι του... Και μιλάμε για το πίσω πόδι του. Την έφαγε, προφανώς, μπαμπέσικα από χέρι δυνατό και οργισμένο. Συντριπτικό κάταγμα κνήμης και περόνης.

Η Έμιλυ (η κτηνίατρος που τον έβλεπε), μας είπε ότι τα πράγματα είναι πολύ σκούρα για τον Αλέκο. Μας είπε, όμως, ότι στη Λευκάδα ένας συνεργάτης της, Αλέκος κι αυτός, κτηνίατρος, είναι στα ορθοπεδικά κορυφαίος.

alex meta fineΟ Αλέκος μας, έτσι, πέρασε στα χέρια του Αλέκου Υφαντή. Έγινε στο ποδαράκι του Αλέκου εφαρμογή εξωτερικής συσκευής-μινιατούρας Ilizarov. Τα θραύσματα οστών αφαιρέθηκαν και εισήχθη κάποιο πρωτοποριακό υλικό για οστεογένεση. Τέσσερις ώρες χειρουργείο, με τον Υφαντή να εξέρχεται κάθιδρος κρατώντας στην αγκαλιά του τον ναρκωμένο ακόμα από την αναισθησία Αλέκο. Αλέκος και Αλέκος πέτυχαν το ακατόρθωτο! Ο μεν πρώτος κατάφερε και έδεσε με τα στεφάνια και τις βελόνες του Ilizarov, στη μικροκλίμακα της γάτας, ένα πόδι που, υπό άλλες συνθήκες, θα είχε ακρωτηριαστεί. Ο δε δεύτερος υπέμεινε, Γενάρη μήνα(!), εγκλεισμό σε ένα δωμάτιο και ένα πελώριο για τα δεδομένα του μηχανισμό -σχεδόν μισού κιλού- να είναι καρφωμένος στο πόδι του. Η αποθεραπεία με το μηχανισμό πήρε δυόμιση μήνες, πολύ γρήγορη για τη βαρύτητα του κατάγματος. Το πόδι του Αλέκου αποκαταστάθηκε σχεδόν πλήρως. Ο Αλέκος βγήκε ξανά περήφανος στη γειτονιά και ο εχθρός του, μετά από δυόμιση μήνες εξαφάνισής του, δεν θα πίστευε στα μάτια του.

Τον Αλέκο τον χάσαμε κάποια στιγμή όταν γυρίσαμε στην Αθήνα. Πιθανότατα δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στους περιορισμούς της πόλης, και ίσως δεν του άρεσε το γεγονός ότι στον ανοιχτό χώρο είχαν εγκαταστήσει άλλοι “Αλέκοι” τη χωροκράτειά τους, κάπου στα σύνορα νέας Φιλοθέης - Παλαιού Ψυχικού. Έτσι μια μέρα, το 2016, εξαφανίστηκε, κι ελπίζουμε να είναι ζωντανός και να περνάει καλά όπου και με όποιους να είναι!

Πως να το κάνουμε! Άλλος ο Κεπατζής ανώνυμος γιατρός κι άλλος ο Γάτος ο Γιατρός! Από τις τάξεις της Ελλάδας ανέκαθεν έβγαιναν κουκουλοφόροι, αλλά και λαμπρά πνεύματα έβγαιναν ανέκαθεν. Ετούτη, όμως, τη φορά την κουκούλα τη φοράει η κρατική ιατρική κι αυτό είναι που με τρομάζει. Κι εδώ πρέπει ένας Αλέξανδρος να κόψει αυτόν τον ανίερο γόρδιο δεσμό ιατρικής και πολιτικής.

Εις το επανιδείν,

Γιώργος Σαρανταυγάς

Σημείωση : Ο Γιώργος Σαρανταυγάς και η σύζυγός του Νατάσα Ματράγκα είχαν μια συζήτηση μαζί μου τον περασμένο Δεκέμβριο και το αλληγορικό θέμα του Αλέκου του Γάτου γιατρού παραπέμπει, εμμέσως πλην σαφώς, στο πρόβλημά τους με τους κουκουλοφόρους γιατρούς του ΚΕ.Π.Α.  : https://www.ribandsea.com/face/4278-i-natasa-matragka-kai-o-giorgos-sarantavgas-perigrafoun-ton-armageddona-tous.html