Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Αντώνης Χάρος. Ξετυλίγει χαμογελώντας το νήμα της δύσκολης ζωής του.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

antonisxaros2Όταν τον είδα να έρχεται οδηγώντας το ηλεκτροκίνητο αναπηρικό καροτσάκι του, να χαμογελάει και να μας ρωτάει τι κάνουμε, ένοιωσα μια συγκίνηση και μια θετική ενέργεια να με πλημμυρίζει.

Ο κυρ Αντώνης Χάρος έμεινε παράλυτος στα 35 του εξ αιτίας μιας μορφής μυοπάθειας. Μαθημένος να τρέχει και να σκαρφαλώνει στα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ίου, βόσκοντας τα 300 αιγοπρόβατά του και τυροκομώντας με τον παραδοσιακό χειροκίνητο τρόπο, βρέθηκε ξαφνικά να μετράει τις ημέρες, τους μήνες και τα χρόνια της ζωής του κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού. Τελευταία του παρηγοριά το ηλεκτροκίνητο αναπηρικό καροτσάκι του, το οποίο οδηγεί με αξιοζήλευτη μαεστρία. Ένα μικρό τροχοφόρο που του δίνει την αίσθηση της ελευθερίας αφού του παρέχει τη δυνατότητα να βγει απ' το σπίτι, να παρκάρει σε ένα άνοιγμα του δρόμου, να αγναντεύει τη δύση του ήλιου και τα σπίτια της Χώρας, να παρακολουθεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα και να πιάνει κουβέντα με τους περαστικούς.

Όταν ένας τέτοιος θαρραλέος άνθρωπος χαμογελάει, διηγούμενος τα δύσκολα αλλά και όμορφα παιδικά του χρόνια, δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις κι' εσύ μαζί του. Θυμάται το σχολείο, τη βίτσα του δασκάλου όταν οι μαθητές ατακτούσαν, τις διατροφικές δυσκολίες στο σπίτι, και μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία την εποχή της χούντας και τις εξαιρετικές του επιδόσεις στο τρέξιμο, όπως τότε που περνούσε με ευκολία τον τότε πρωταθλητή των 100 μ., και μετέπειτα Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο!

Αν σας πει κανείς ότι Ελλάδα είναι ο Σώρρας, ο Γούτος, ο Τσίπρας, ο Βενιζέλος, ο Κούλης, ο Γιωργάκης, ο Σημίτης, ο Κούλης, ο Στουρνάρας, οι μεγαλοεργολάβοι, οι καναλάρχες και οι εκδότες, πείτε του ότι κάνει τραγικό λάθος. Πείτε του ότι Ελλάδα ειναι ο Μιχάλης Καλογεράκης, ο Γιώργος Χαλάσης, ο Γιώργος Κοντογιώργης, ο Διονύσης Ρηγόπουλος, ο Κώστας Καββαθάς, ο Γιάννης Λυμπέρης, ο Σωτήρης Καλαμίτσης, ο Γιώργος Γκρίτσης, η Νατάσα Ματράγκα και ο Γιώργος Σαρανταυγάς, ο Αρτέμης Αννίβας, ο Βασίλης Τζωρτζακάκης, ο Γιάννης Μπουνταλάς, ο Γιώργος Αποστολέρης, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Βελισσάριος Μυλωνάς, ο Πανταζής Χούλης, ο Γιάννης Λυμπέρης, ο Αντώνης Χάρος και τόσοι άλλοι συμπατριώτες μας της διπλανής πόρτας τους οποίους ουδέποτε πρόβαλαν τα μέσα μαζικής εξαπάτησης και οι οποίοι, παρ' όλα αυτά, προσφέρουν σ' αυτή τη χώρα χωρίς να ζητούν τίποτε.

Ευχαριστούμε την εταιρεία "ΖΑΝΤΕ FERRIES" που μας έδωσε την ευκαιρία να ταξιδεύσουμε μέχρι την όμορφη Ίο.