Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Δημήτρης Χάρος δημιούργησε σύγχρονο τυροκομείο στην Ίο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

gravieraΑπό παιδί ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του ο Δημήτρης και έγινε κτηνοτρόφος στην Ίο. Πριν από δέκα χρόνια μάλιστα, και ενώ ο κυρ Αντώνης είχε ήδη αποσυρθεί λόγω μιας μυοπάθειας που τον καθήλωσε στο αναπηρικό καροτσάκι, ο Δημήτρης, βοηθούμενος από τη μητέρα του και τη σύζυγό του Ελένη, προχώρησε στη δημιουργία ενός σύγχρονου τυροκομείου και μιας μονάδας αυτόματου αρμέγματος και ταίσματος των ζώων. Σύντομα μάλιστα θα δημιουργήσουν χώρο υποδοχής των επισκεπτών και έκθεση παραδοσιακού τυροκομείου του περασμένου αιώνα.

stavlosΧτισμένο στο υψηλότερο σημείο της Ίου, δίπλα στη φάρμα της οικογένειας, το παραδοσιακό τυροκομείο "Διασέλι" προσφέρει στον επισκέπτη μία εμπειρία γεύσεων καταμεσής του Αιγαίου. Η ιστορία του ξεκινά πολλές δεκαετίες πριν όταν ακόμα η τυροκόμηση γίνονταν με τον παραδοσιακό τρόπο, στο καζάνι πάνω από τη φωτιά. Γενιά με γενιά το τυροκομείο εκσυγχρονίστηκε και πιστοποιήθηκε για την ποιότητά του.

taistraΤο "Διασέλι" ξεχωρίζει στο νησί γιατί παντρεύει την ασφάλεια που προσφέρει η σύγχρονη εγκατάσταση διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό το παραδοσιακό στοιχείο και τον χαρακτήρα που εξ αρχής έφεραν την επιτυχία και την αναγνώριση. Η ζεστή φιλοξενία της οικογένειας μαγνητίζει τους επισκέπτες και ολοκληρώνει την εμπειρία κρατώντας τους δέσμιους στο πέρασμα του χρόνου.

gravierastinramiΔώδεκα διαφορετικά είδη τυριών παρασκευάζονται στο τυροκομείο του Δημήτρη. Από μυζήθρα, σκοτύρι (το παραδοσιακό τυρί της Ίου) φέτα και οινοσπερίτη (παλαιωμένη γραβιέρα βουτηγμένη σε κρασί μονσάντο και μαντηλαριά Σαντορίνης), μέχρι ξινοτύρι, ανθότυρο και πιπεράτο κεφαλοτύρι και γραβιέρα. Όλα εξαιρετικά σε ποιότητα και γεύση. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, δεδομένου ότι τα δοκίμασα! Η δοκιμή άλλωστε είναι αυτό που λένε οι δύσπιστοι "έβαλα τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων".

zoaΑυτό που εκπλήσσει πάντως είναι το γεγονός ότι ο Δημήτρης δεν σπούδασε σε κάποια γαλακτοκομική σχολή. Η πολύχρονη εμπειρία που απέκτησε όμως δίπλα στον πατέρα του, βόσκοντας τα ζώα και τυροκομώντας, είχε τελικώς πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από το πτυχίο οποιασδήποτε γαλακτομικής σχολής.

xarosΗ σύζυγος τού Δημήτρη, Ελένη, η οποία κατάγεται απ' τη Λάρισα και μιλάει τρεις γλώσσες, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, είναι αυτή που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή της επιχείρησης, ενώ η ιδέα δημιουργίας ενός παραδοσιακού τυροκομείου, που θα βρίσκεται δίπλα στο σύγχρονο και θα μυεί τους επισκέπτες στην παράδοση του νησιού, είναι δική της.

Web : https://www.facebook.com/diaselicheesery/
Τηλ. : 697 279 8071
e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ευχαριστούμε την εταιρεία "ΖΑΝΤΕ FERRIES" για την ευκαιρία που μας έδωσε να ταξιδεύσουμε στην Ίο.