Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πρόσωπα

Πρόσωπα

Μιχάλης Τούλουζας. Ιδιοφυής γριφοποιός και puzzle maker ή μάγος του μυαλού και των χεριών;

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

toulouzasΌταν γνωρίζεις από κοντά και βλέπεις χαρισματικούς ανθρώπους, όπως είναι ο Μιχάλης Τούλουζας, τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψεις το έργο και τη σκέψη τους.

Μου τον σύστησε ο Πανταζής Χούλης, αυτός ο εκπληκτικός μαθηματικός του Καστελλόριζου, και σκέφτηκα : Για να με παροτρύνει ο Πανταζής να συναντήσω τον Μιχάλη Τούλουζα σίγουρα κάτι θα ξέρει. Απεδείχθη τελικώς ότι ο Πανταζής είχε πέρα ως πέρα δίκιο.

toulouzas3Δεν μπορεί κανείς με ευκολία να πει αν ο Μιχάλης διακρίνεται περισσότερο για τον τρόπο της σκέψης του ή για τη δεξιοτεχνία των χεριών του. Έχει διακριθεί πάντως πολλές φορές σε σχετικούς διεθνείς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει πρώτα βραβεία. Και δεν είναι σίγουρα τυχαίο να κερδίζεις την πρώτη θέση ανάμεσα σε 60 συμμετέχοντες από πάνω από 30 χώρες!

Περισσότερα...

Παύλος Ευμορφίδης. Και τι δεν φτιάχνει στην Coco Mat από καμμένα ξύλα και τρύπιες πετσέτες!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

evmorfidis3Όσο γυρίζω μυρίζω, λέει μια παροιμία. Ε λοιπόν, έτσι είναι γιατί δεν παύω να εκπλήσσομαι ευχάριστα κάθε φορά που βγαίνω στο κυνήγι του διαφορετικού, του ταλέντου, του πρωτότυπου, του αμιγώς Ελληνικού.

Πήγα λοιπόν προχθές στη Λυκόβρυση, επηρεασμένος από την προτροπή του φίλου μου Μπάμπη Κωνσταντάτου να μιλήσω με τον Παύλο Ευμορφίδη, το ένα από τα δύο αδέλφια που έχουν τη γνωστή επιχείρηση Coco Mat. Καθώς όμως ο αντισυμβατικός Παύλος εκινείτο και μιλούσε συνεχώς και έδειχνε μάλλον απρόθυμος να στηθεί μπροστά στην κάμερα, η ώρα περνούσε χωρίς να ικανοποιείται ο alyssidaλόγος της επίσκεψής μου. Τελικώς η συζήτηση μαζί του πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα, αλλά ακόμη και χωρίς φώτα αν γινόταν θα άξιζε τον κόπο! Βεβαίως το δεύτερο ασύρματο μικρόφωνο (ευτυχώς το δικό μου) έκανε πάλι τα παλαβά του με αποτέλεσμα να μην ακούγομαι εξ ίσου καλά. Αν λοιπόν κάποια στιγμή σταματήσω να ανεβάζω συνεντεύξεις να ξέρετε ότι τα προβλήματα στον ήχο θα είναι η αιτία.

Περισσότερα...

Μπέτυ Μούζακ. Η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης της Σαντράπειας Αστικής Σχολής Καστελλoρίζου που δεν μασάει τα λόγια της!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

mouzakΉταν το 2008 όταν μίλησα για πρώτη φορά μαζί της κατά την διάρκεια εκείνης της επίσκεψής μου στο Καστελλόριζο. Ο λόγος για την κυρία Μπέτυ Μούζακ, η οποία είναι ακόμη Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης της Σαντράπειας Αστικής Σχολής στο Καστελλόριζο. Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια διευθύνει με επιτυχία το σχολείο της ιδιαίτερης πατρίδας της!

santrapiaΗ κυρία Μούζακ δεν είναι ο τύπος της καθηγήτριας και διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης η οποία θα ζητήσει την άδεια του Υπουργείου για να μιλήσει δημοσίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Σαντράπεια Αστική Σχολή στο ακριτικό Καστελλόριζο.

Περισσότερα...

Πανταζής Χούλης. Ο ταλαντούχος μαθηματικός και ιδιοφυής κατασκευαστής γρίφων του Καστελλόριζου!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

xoulis.pantazisΌταν πριν από 4 περίπου χρόνια επισκέφτηκα το Καστελλόριζο εντυπωσιάστηκα από την ευστροφία ενός Καστελλοριζιού μαθηματικού ο οποίος έχει κυριολεκτικώς αφιερώσει τη ζωή του στην κατασκευή γρίφων!

Ο Πανταζής Χούλης, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται, έφθασε στο Καστελλόριζο, ερχόμενος με τους γονείς του απ' την Αυστραλία, στα μέσα της δεκαετίας του '70 σε ηλικία 6 μόλις ετών. Από τότε κατάλαβε την έφεση που είχε στα μαθηματικά και στην κατασκευή γρίφων και αφιέρωσε, θα έλεγε κανείς, τη ζωή του σ' αυτούς. Υπήρξε καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, αλλά όταν ήρθε πλέον για τα καλά στην Ελλάδα προτίμησε να μείνει στο Καστελλόριζο και να ασχοληθεί με τους αγαπημένους του γρίφους.

Σήμερα η συλλογή που υπάρχει στο μουσείο γρίφων στο Καστελλόριζο περιλαμβάνει πάνω από 4.500 περίπου γρίφους κατασκευαστών από την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και άλλες, συμπεριλαμβανομένων 700 περίπου γρίφων του Πανταζή!

Περισσότερα...

Ο Κώστας Θωκταρίδης και η... γοργόνα Ωκεανίδα κόρη του γράφουν τη δική τους καταδυτική ιστορία!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kostas agapiΣτην περίπτωση του Κώστα Θωκταρίδη και της κόρης του Αγάπης-Ωκεανίδας η παροιμία «το μήλο έπεσε κάτω απ’ τη μηλιά» δικαιώθηκε πλήρως.

Ο Κώστας, γνωστός για τη μεθοδικότητα, την ακρίβεια και τον επαγγελματισμό που χαρακτηρίζουν τις καταδύσεις του, βρήκε στο πρόσωπο της αγαπημένης του κόρης τη συνέχεια του καταδυτικού του μύθου.

agapiΠάνω από 35 χρόνια καταδύεται ο Κώστας στο βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Με καταδύσεις που έγραψαν ιστορία σε ναυάγια όπως του οχηματαγωγού "Μέρλιν", της πυραυλακάτου "Κωστάκος", του ελικοπτέρου που έπεσε στα Ίμια και άλλων πολλών. Με ανελκύσεις αυτοδυτών που χάθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Με βαθιές καταδύσεις πάνω απ' τα 200 μέτρα στην Επίδαυρο. Με σωρεία εντοπισμού ναυαγισμένων πλοίων σε όλα τα μήκη και πλάτη του Αιγαίου.

Περισσότερα...