Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Μετά από 40 και πλέον χρόνια ενασχόλησης με τη θάλασσα, τα σκάφη και τα παρελκόμενά τους, δικαιούμαι νομίζω να έχω σχηματίσει άποψη για κάποια πράγματα και να έχω κάνει επιλογές οι οποίες ποτέ δεν με πρόδωσαν και, βεβαίως, ούτε εγώ πρόκειται ποτέ να προδώσω.
Μια από τις επιλογές μου, όσο τουλάχιστον αφορά τα σκάφη με τα οποία θέλω να ταξιδεύω, είναι τα φουσκωτά. Μολονότι υπάρχουν πολλά αξιόλογα πολυεστερικά ταχύπλοα σκάφη και ιστιοπλοϊκά, εγώ ταξίδευα ανέκαθεν, και θα συνεχίσω να ταξιδεύω, αν μου δοθεί ξανά η ευκαιρία, μόνο με φουσκωτά. Δεν είναι της παρούσης να εξηγήσω τους λόγους. Τους έχω άλλωστε εξηγήσει πολλές φορές σε άρθρα μου που έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν σε περιοδικά του χώρου της θάλασσας αλλά και στο site μου.
Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Πούλησα χθες το τρέϊλερ του ιπτάμενου φουσκωτού μου σε ένα φίλο, ο οποίος ήρθε γι' αυτόν αποκλειστικώς τον λόγο από τους Παξούς, όπου κατοικεί, για να το παραλάβει. Δεν είχε όμως τη βεβαίωση ικανότητας έλξης του αυτοκινήτου του (Yaris μοντέλο 2005), την οποία χορηγεί η αντιπροσωπεία της ΤΟΥΟΤΑ. Κάλεσε λοιπόν την αντιπ/πεία της ΤΟΥΟΤΑ και εκείνοι του είπαν να τους εμβάσει το ποσό των 20 ευρώ για να εκδώσουν αυτή τη βεβαίωση. Ο φίλος έκανε ό,τι του είπαν, μετά από μια σχετική ταλαιπωρία, και τελικώς παρέλαβε τη βεβαίωση.
Την Κυριακή 21-11-1016 ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου πραγματοποίησε βιωματικό σεμινάριο "Ρυμούλκησης ακυβέρνητου σκάφους" με εισηγητές μέλη της Ομάδας Αιγαίου.Το σεμινάριο αυτό είχει σκοπό την επιμόρφωση των μελών του ομίλου πράτοντας σε πραγματικές συνθήκες.
Το σεμινάριο ξεκίνησε στον ντόκο της μαρίνας των Λαζαρέττων σε θεωρητικό επίπεδο, μαθαίνοντας ποιος είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός ρυμούλκας για τα φουσκωτά μας, για τις σωστές αποστάσεις των σχοινιών κ.ά. Αφού λύθηκαν κάποιες απορίες μελών, επιβιβαστήκαμε στις βάρκες βάζοντας ρότα νότια του Γαιδουρονησίου όπου εκεί πραγματοποιήθηκε το βιωματικό μέρος του σεμιναρίου
Είναι πράγματι "ιδιοφυής" αυτός ο τρόπος καθέλκυσης;
Πώς θα σας φαινόταν αν σας πρότειναν να ρίξετε το σκάφος σας στο νερό με τον τρόπο που φαίνεται στο βίντεο; Για να πω την αλήθεια, εγώ, εντυπωσιάστηκα. Διατηρώ βέβαια και μια σοβαρή επιφύλαξη. Ποια; Θα σας πω.
Ποιος είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν αφήνουμε ποτέ τον ομφάλιο λώρο που συνδέει το σκάφος μας με την ασφάλεια που παρέχει η στεριά, είτε πρόκειται για τα χέρια κάποιου μέλους του πληρώματος είτε πρόκειται για τον κάβο με τον οποίο το σκάφος είναι δεμένο στην πίντα του λιμανιού; Θέλουμε πρώτα να βεβαιωθούμε ότι θα πάρει ο κινητήρας μπροστά! Γιατί, αν δεν πάρει, η κατάσταση με ένα ακυβέρνητο σκάφος στη θάλασσα δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Πολύ περισσότερο όταν το σκάφος πέσει στο νερό με τον τρόπο που καθελκύστηκε το φουσκωτό σκάφος του βίντεο. Γιατί αν η διαχείριση ενός ακυβέρνητου σκάφους στα ήρεμα νερά ενός λιμανιού είναι μια σχετικώς "εύκολη" υπόθεση, η διαχείρισή του κόντρα στα "διπλωτά" κύματα της ανοικτής θάλασσας, εκτός από το ότι θα είναι σχεδόν αδύνατη, θα έχει δυσάρεστα επακόλουθα για το σκάφος αλλά και το πλήρωμά του.
Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Η λαϊκή ρήση πως "ό,τι πληρώνεις παίρνεις", έχει απόλυτη εφαρμογή στα φουσκωτά σκάφη "Barracuda" που κατασκευάζει ο Τάσος Χατζησταματίου. Σκάφη που αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις την τελειότητα και ας λέει ο κατασκευαστής τους πως το τέλειο είναι σχεδόν ανέφικτο αφού και ο ίδιος, ως άνθρωπος, έχει ατέλειες.
Οι δεξαμενές καυσίμου που τοποθετούνται στα σκάφη της "Barracuda" είναι άψογες και ασφαλείς από κάθε άποψη. Φτιαγμένες από εποξικό υλικό, έχουν ισόβια και απροβλημάτιστη διάρκεια ζωής, δεν παθαίνουν ποτέ ηλεκτρόλυση, όπως οι μεταλλικές, δεν κινδυνεύουν από έκρηξη ούτε από μετατόπιση του φορτίου τους, το όργανο μέτρησης καυσίμου έχει πάντοτε σωστές ενδείξεις, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ενώ διαθέτουν διπλή εξαέρωση για καλύτερη και ταχύτερη εκτόνωση κατά την διάρκεια της πλήρωσής τους.