Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Άκουσα προ ολίγων εβδομάδων από το ραδιόφωνο, ότι απεβίωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Δούκας, ο οποίος είχε συγγράψει πλείστα όσα βιβλία για τα ομηρικά έπη. Εντυπωσιάστηκα από την είδηση. Δεν είχα ακούσει ποτέ κάτι για τον εν λόγω. «Δημοσιογράφος ερευνητής τού Ομήρου;» αναρωτήθηκα. Αναζήτησα πληροφορίες στο διαδίκτυο και ανεκάλυψα, ότι είχε συγγράψει 19 βιβλία. Τα 10 εξαντλημένα, εξ ου και προμηθεύθηκα μόνον τα διαθέσιμα 9.
Άρχισα το διάβασμα από το βιβλίο με τον τίτλο «ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ». Θαυμάζω καθημερινά το έργο του. Είμαι εντυπωσιασμένος από τη δουλειά του. Προ πάντων, όμως, από την ομηρική γλώσσα. Ακαταλαβίστικη, αλλά τόσο ωραία αναλυμένη από τον Δούκα. Πλείστες όσες λέξεις που αποτέλεσαν τις ρίζες ευρωπαϊκών γλωσσών. Π.χ. η ομηρική λέξη ΠΑΥΡΟΣ [=ολίγος, σύντομος] συναντάται σήμερα στη γαλλική pauvre [φτωχός] και στην αγγλική poverty [φτώχεια]. Πληροφορήθηκα και κάτι που ως νομικός έπρεπε να ξέρω: ότι οι λέξεις ειρκτή και κάθειρξη προέρχονται από το ΕΡΚΟΣ που σημαίνει φράγμα, εξ ου και η φράση «τί του ξέφυγε έρκος οδόντων».
Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Άπατο πήγε το συντεταγμένο στην αγγλική και Ευαγγέλιο αποκληθέν πόρισμα του αρμόδιου για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών και αεροπορικών ατυχημάτων οργανισμού. Σκέτο τσίρκο. Αλλά τί να περιμένεις από ένα «κράτος», όπου συμβαίνουν τα εξής εκπληκτικά:
1] Υ.Γ. άρθρου του Μανώλη Κοττάκη της 08.04.2025
«ΥΓ.: Σύμφωνα με μαρτυρία κορυφαίου κοινοβουλευτικού. όταν η Βουλή κλήθηκε να κληρώσει τους δικαστές μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που θα δίκαζαν τον Ανδρέα Παπανδρέου κάποιοι σκαρφίστηκαν ένα τέχνασμα. Εβαλαν τα λευκά χαρτάκια με τα ονόματα των φιλικών δικαστών στο… ψυγείο και αυτός που έκανε την κλήρωση φέρεται ότι τράβηξε τα μισά χαρτάκια που ήταν παγωμένα. Τα ψηλάφιζε μέσα στην κληρωτίδα και αναλόγως της θερμοκρασίας… Είμαι βέβαιος πως (αν αυτό συνέβη) ευτυχώς δεν ζούμε στην ίδια εποχή. Η κλήρωση των μελών του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου μετά την Ολομέλεια της Βουλής και την παραπομπή Τριαντόπουλου θα γίνει κατά τρόπο υποδειγματικό».
Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Καθημερινά σχεδόν θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα
Καθημερινά σχεδόν περιστατικά νεανικής εγκληματικότητας
Καθημερινά λαδώματα εφοριακών, πολεοδόμων, ιατρών και εν γένει δημόσιων λειτουργών, ελάχιστα των οποίων αποκαλύπτονται
Καθημερινή έλλειψη προσωπικού σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες Υπηρεσίες
Καθημερινή πωλητική μπουρδολογία
Καθημερινή εξαγγελία μεταρρυθμίσεων που δεν υλοποιούνται
Καθημερινή δυσλειτουργία τού επιτελικού κράτους
Καθημερινή παραβίαση ελευθερίας τού λόγου
Κείμενο - Φωτο - Επιμέλεια : Κώστας Θωκταρίδης (www.rovservices.gr)
Βίντεο και επιμέλεια συνέντευξης Λεονάρδου Πέτσα : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Βίντεο - Επιμέλεια εντοπισμού του ναυαγίου : Κώστας Θωκταρίδης - Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη.
Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 1983 και ώρα 16:06, το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ απέπλευσε από το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό την Άνδρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων, μεταφέροντας 5 φορτηγά και 9 βυτιοφόρα με καύσιμα συνολικού βάρους 298 τόνων. Στο πλοίο επέβαιναν 21 άτομα ως πλήρωμα, 16 οδηγοί φορτηγών και 5 επιβάτες, ανάμεσά τους και η Μ.Λάβδα με τα δύο της παιδιά. Εκείνο το απόγευμα ο καιρός ήταν κρύος, έβρεχε και έπνεαν ισχυροί άνεμοι.
Στις 18:20 το πλοίο ενώ έπλεε στο Κάβο Ντόρο πήρε επικίνδυνη δεξιά κλίση 16ο μοιρών. Ο πλοίαρχος Αντώνης Γαρδέλης αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης έκανε αλλαγή πορείας με προορισμό το λιμάνι της Καρύστου και αμέσως μετά εξέπεμψε σήμα κινδύνου στο ραδιοτηλέφωνο, το οποίο έλαβε ο παράκτιος σταθμός του Λαυρίου.
Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.
Τα Ίμια γκρίζα ελέω τεράστιου Θρούμπα.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Το Καστελλόριζο στο στόχαστρο του Σουλτάνου.
Casus belli, αν επεκτείνουμε σε 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα*
Θα έλθει μια νύχτα και θα...
Γαλάζια πατρίδα.
Αποστρατιωτικοποίηση νησιών τού Αιγαίου με αποστολή τού εκεί πολεμικού υλικού στον Ζελένσκι.
Υποχώρηση στη διαδικασία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου.
Το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή αλωνίζει.