Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Νικόδημος. Πρώην μοναχός και νυν ζωγράφος και συγγραφέας.

Του Ιωσήφ Παπαδόπουλου.

Το βίντεο που περιελάμβανε την πρώτη συζήτηση που είχα με τον πρώην μοναχό του Αγ. Όρους Νικόδημο, έμελλε να δημιουργήσει πολλά αντιμάμαλα στη σελίδα του YouTube όπου αναρτήθηκε http://www.ribandsea.com/main/index.php/face/1088-nikodimos-enas-proin-monaxos-milaei-gia-to-agio-oros Το βίντεο θεωρήθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, "αιρετικό" και έργο του... σατανά, ενώ αρκετοί φανατικοί θρησκόληπτοι "σερφίστες" του διαδικτύου βρήκαν την ευκαιρία, φορώντας πάντοτε βέβαια το "ασφαλές" προσωπείο ενός ψευδώνυμου, να λοιδωρήσουν τον Νικόδημο και να στείλουν στο πυρ το εξώτερο τον αμαρτωλό δημοσιογράφο που τόλμησε να βγάλει στον αέρα μια τέτοια συνέντευξη!

Συνάντησα εκ νέου τον Νικόδημο, πριν από μερικές ημέρες, ανταποκρινόμενος σε σχετικό τηλεφώνημά του. Καθώς δεν είχε τον τρόπο να δει το πρώτο βίντεο, έδειξε έκπληξη όταν του εξιστόρησα όσα είχαν σχολιάσει εις βάρος μας οι ανώνυμοι "εισαγγελείς" του διαδικτύου. "Δεν θέλω να απαντήσω", είπε ωστόσο ο Νικόδημος, και συνέχισε : "Πάντοτε κάποιοι θα έχουν κάτι να πουν. Πάντοτε θα κάθεται η μύγα στη ζάχαρη. Πρέπει οι άνθρωποι να ξεφύγουν από την κακία και την επιθετικότητα και να βγάλουν προς τα έξω τον καλό τους εαυτό. Κάτι που μπορούν να καταφέρουν μέσω της ενδοσκόπησης του εαυτού των ή μέσω της τέχνης".

Μου μίλησε και για άλλα "ευαίσθητα" θέματα ο Νικόδημος, τα οποία έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική σπουδαιότητα της χερσονήσου του Άθω και το ενδιαφέρον που ανέκαθεν έδειχνε, και συνεχίζει να δείχνει για την "πόρτα" αυτή του Αιγαίου, η Ρωσία. Μου μίλησε ακόμη και για την υπόθεση Ευφραίμ, Βατοπεδίου και πολιτικών, αλλά με παρακάλεσε να μην γράψω τίποτε γιατί θέλει να ζωγραφίσει αρκετούς πίνακες ακόμη. Αν και δεν συνηθίζω να αποσιωπώ όσα μαθαίνω στο πλαίσιο της ενασχόλησής μου με την δημοσιογραφία, οφείλω αυτή τη φορά να σιωπήσω και να του κάνω το χατήρι. Ποιος ξέρει; Ίσως μετά από κάποια χρόνια να συγγράψω κι' εγώ ένα βιβλίο, σαν τον Χαρδαβέλλα, με τίτλο "όσα δεν είπα κι' όσα δεν έγραψα"...