Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μαθήματα μελισσοκομίας στην Εύβοια από τον Ν. Παλαιοκώστα.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας είναι πρώην στρατιωτικός και νυν μελισσοκόμος. Τον γνώρισα πέρυσι τον Οκτώβριο, κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού με φουσκωτό σκάφος στον Άϊ Στράτη. Συζητούσαμε, εδώ και πολύ καιρό, να πάμε μαζί στον τρύγο των μελισσών του στην Εύβοια. Αυτό έγινε τελικώς στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στις πευκόφυτες πλαγιές του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου, σε μια περιοχή όπου η μυρωδιά του ρετσινιού αναμιγνύεται με τη μυρωδιά του μελιού και των λουλουδιών του δάσους, έχει τοποθετήσει τα μελισσάκια του, όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλεί, ο Νίκος Παλαιοκώστας. Αν και νέος σχετικώς στην ηλικία και στη μελισσοκομία, ο Νίκος είναι υπόδειγμα και, συγχρόνως, παράδειγμα προς μίμησιν για τους άλλους μελισσοκόμους. Θυμάμαι ακόμη τα λόγια του όταν τον ρώτησα αν τον ενοχλούν τα τσιμπήματα των μελισσών. "Δεν με ενοχλούν καθόλου. Αντιθέτως μπορώ να πω ότι λυπάμαι για τις μελισσούλες μου, όταν με τσιμπούν, γιατί αυτό θα έχει σαν συνέπεια τον θάνατό τους"!

Απολαύστε τα μαθήματα μελισσοκομίας που παρέδωσε μπροστά στην κάμερα του "Camper Life" ο Νίκος Παλαιοκώστας, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους, και αξιολογήστε έναν πραγματικό επαγγελματία, ένα ρομαντικό μελισσοκόμο, ένα λάτρη του φυσικού περιβάλλοντος και φανατικό υποστηρικτή και υπηρέτη του αγνού μελιού, χωρίς φάρμακα και νοθείες. Θα ακολουθήσει αργότερα μία ακόμη συνάντηση μαζί του, στον χώρο εξαγωγής και συσκευασίας του μελιού.

Το τηλέφωνο του Νίκου Παλαιοκώστα, για όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν αγνό μέλι δικής του παραγωγής, είναι 6973 790754