Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σσσσσσσ... Μας αφουγκράζονται...

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Αρχές Μαρτίου 2015 πραγματοποίησε την ετήσια εκδήλωσή του ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ρεθύμνου. Ήταν  αφιερωμένη στα 85 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον  Ελευθέριο Βενιζέλο. Ομιλητής ήταν και ο τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριος Ρίζος με θέμα «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ως εγγυητής της τηρήσεως του Συντάγματος». Είπε μεταξύ άλλων:
«Η έμπνευση ίδρυσης του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αποκλειστικά ιδέα του Ελ. Βενιζέλου. Ιδέα η οποία πρέπει να πούμε ότι πολεμήθηκε στην αναθεωρητική Βουλή του 1911 και ο Βενιζέλος εκεί ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, γιατί πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δικαστήριο, το οποίο θα ελέγχει τη διοίκηση από τον κατώτατο υπάλληλο μέχρι τον ανώτατο άρχοντα, μέχρι το βασιλέα τότε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά».
Ένα χρόνο αργότερα, το ΣτΕ, ταγμένο στον έλεγχο της νομιμότητας των ενεργειών της Διοίκησης μέχρι και τον ΠτΔ, το «τελευταίο καταφύγιο» του διοικούμενου πολίτη, ο εγγυητής της τήρησης του Συντάγματος κ.λπ. βάλτωσε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Πρόεδρός του δεν δίστασε να αναβάλει επ’ αόριστον τη διάσκεψη για το κρίσιμο ζήτημα, επειδή, προφανώς, διέβλεπε ότι η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της αντισυνταγματικότητος του νόμου Παππά. Αφουγκραζόμενος ο Πρόεδρος τον χαμό που θα ακολουθούσε, ο οποίος θα έριχνε στα τάρταρα το όλο σχέδιο καταπολέμησης της παλαιάς διαπλοκής, για να ανοίξει ο δρόμος στη νέα διαπλοκή, λειτούργησε κατά τρόπο πυροσβεστικό.
Πώς θα φάνταζαν μετά οι δηλώσεις Παππά, Πολάκη, Φωτίου που είχαν αρχίσει ήδη να μοιράζουν τα πρώτα € 88 εκ. που κατέβαλαν οι υπερθεματιστές, αν ο νόμος Παππά ερρίπτετο εις τον κάλαθο των αχρήστων; Έπρεπε, λοιπόν, ο Πρόεδρος κ. Σακελλαρίου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και είπε το αμίμητο «οι δικαστές αφουγκράζονται την κοινωνία». Όπως την αφουγκράστηκαν όταν :
-ακύρωσαν το πρόστιμο € 76 εκ. που είχε επιβάλει η Αρχή Διασφάλισης του Απόρρητου των Επικοινωνιών στη Vodafone, επειδή λέει η απόφαση ελήφθη σε μυστική και όχι δημόσια συνεδρίαση [υπόθεση υποκλοπών που έρχεται μετά από 10 χρόνια και πάλι στη δημοσιότητα με την άσκηση ποινικών διώξεων]. Η ΑΔΑΕ συμμορφώθηκε προς την απόφαση του ΣτΕ και επανελθούσα επέβαλε πρόστιμο € 50,6 σε δημόσια συνεδρίαση.
- όταν έκρινε συνταγματικό το 1ο  Μνημόνιο
- όταν έκρινε νόμιμο το PSI
- όταν έκρινε άκυρες τις περικοπές συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το Μνημόνιο που τις προβλέπει είναι έγκυρο
- όταν έκρινε άκυρες τις περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, ενώ η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα κάλπαζε και καλπάζει
- όταν πέταγε τη μπάλα στην εξέδρα σε μεγάλες υποθέσεις [π.χ. The Mall]
- όταν ανέβαλλε και εξακολουθεί να αναβάλλει τη συζήτηση απλών υποθέσεων ανώνυμων διοικουμένων πέντε κα έξη φορές
- όταν...
Να μην ξεχνάμε ότι ο τεράστιος πολιτικός ανήρ και συνταγματολόγος Ντέπιουτης είχε πει εντός της Βουλής στην ωρυόμενη για αντισυνταγματικότητα μίας διάταξης αντιπολίτευση: «Πηγαίνετε στα δικαστήρια και σε 10 χρόνια θα έχετε απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη».  
Εικάζω βασίμως ότι το πάρτι που δόθηκε στο Μαξίμου το βράδυ της ημέρας που ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο γραφείο του γονυπετή την ηγεσία της Δικαιοσύνης ήταν αφιερωμένο στη νίκη της εκτελεστικής εξουσίας επί της δικαστικής. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εις εκ των συνηγόρων κατηγορουμένου/δολοφόνου της 17Ν είχε πει στους δικαστές που εκδίκαζαν την υπόθεση: «Στερείσθε λαϊκής νομιμοποίησης, αφού δεν εκλέγεσθε από τον λαό». Άρα, τον κυρίαρχο λόγο έχει στα πάντα ο εκλεγόμενος από τον λαό.
Παρεμπιπτόντως, επειδή ο πόλεμος έχει ξεσπάσει με αφορμή τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο υπουργός Επικρατείας έχει δηλώσει επανειλημμένως: «Επί τέλους οι καναλάρχες πληρώνουν για τα 27 χρόνια που εκμεταλλεύονται χωρίς αντάλλαγμα τις δημόσιες συχνότητες». Αυτό μπορεί να ισχύει για τον ANT1 και για τον SKAI που ανεδείχθησαν υπερθεματιστές. Για το MEGA και το STAR που δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν; Οι ιδιοκτήτες τους δεν θα πληρώσουν τίποτε για τα 27 χρόνια;