Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πάσχα στην Κάσο.

Είναι πολύ διαφορετικές οι ημέρες του Πάσχα στα ακριτικά χωριά και νησιά της πατρίδας μας. Με τους κατοίκους τους να διατηρούν ευλαβικά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, σε πείσμα αυτών που τους ξέχασαν. Στην ακριτική Κάσο οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα αποκτούν ιδιαίτερο νόημα. Με την περιφορά του Λαζάρου στα σπίτια του οικισμού, τον θρήνο της Παναγιάς, το στόλισμα του σταυρού με αγριολούλουδα, που μαζεύουν τα παιδιά απ' τους αγρούς, την περιφορά του επιταφίου, την Ανάσταση, το κάψιμο του Ιούδα, το ψήσιμο των αρνιών στους ξυλόφουρνους, τις τούρτες και τους κουκνούκους, το άρμεγμα των ζώων και την παραγωγή του τυριού και του βούτυρου στα μιτάτα.

Με εικόνες που είναι προτιμότερες από εκατό χιλιάδες λέξεις. Ένα τέτοιο Πάσχα αποφάσισα να ανεβάσω στο "Rib and Sea". Πάσχα στην ακριτική και ξεχασμένη Κάσο λοιπόν, που ζει και αναπνέει μέσα από την αναβίωση των εθίμων και των παραδόσεών της.

Συντελεστές :

Κάμερα, κείμενα, σκηνοθεσία : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Αφήγηση και παρουσίαση : Ντόρα Παπαδοπούλου.
Μοντάζ και μουσική επένδυση : Νίκος Κονιτσιώτης.

Διευκρίνιση : Εξ αιτίας της αψυχολόγητης και ακατανόητης ενέργειας του "φίλου" μου Νίκου Κολούμπα να διαγράψει όλα τα βιντεάκια που είχα κατά καιρούς τραβήξει και είχε αυτός αναρτήσει στον δικό του λογαριασμό στο YouTube, αναγκάζομαι να τα ξαναμοντάρω και να τα αναρτήσω πλέον σιγά σιγά στον δικό μου λογαριασμό. Αν και δεν ευθύνομαι, ζητώ συγγνώμη από τους φίλους των διαδικτυακών περιοδικών "Rib and Sea" και "Camper Life".