Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κατηφορίζοντας τον ποταμό Νέστο.

Του Μπάμπη Κωνσταντάτου.

Ο ποταμός Νέστος, ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής, διατηρεί ακόμα μια πολύ πλούσια χλωρίδα και πανίδα, έτσι δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Ωστόσο, για να βρεθεί ο επισκέπτης μέσα σ’ αυτόν τον παράδεισο υπάρχει μόνον ένας τρόπος: Ο διάπλους του ποταμού με πλωτό μέσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση με κανό.
 
Ξεκινώντας κανείς από τους Τοξότες, το πανέμορφο παραποτάμιο αυτό χωριό της Θράκης, μετά από μια σύντομη διαδρομή με το τρένο, φτάνει στη Σταυρούπολη από όπου επιβιβάζεται σε κανό και κατηφορίζει το ποτάμι μέχρι τους Τοξότες. Η Riverland, η διοργανώτρια εταιρεία, που παρέχει τον εξοπλισμό και διευθύνει την κατάβαση του Νέστου, κάνει μια πραγματικά πολύ καλή δουλειά, όσον αφορά πρώτιστα στην ασφάλεια όσο και στην περιήγηση και στην πληροφόρηση των επισκεπτών.

Στους Τοξότες έχω πάει πολλές φορές μέχρι τώρα, ωστόσο αρκούμην στην απόλαυση της τοπικής παραποτάμιας ομορφιάς και στην πεζοπορική διαδρομή του μονοπατιού που ξεκινάει από εκεί και φτάνει μέχρι τον εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό των Λιβερών. Τα Λιβερά είναι μια παραποτάμια τοποθεσία η οποία μέχρι πριν από κάποια χρόνια έβριθε από ζωή και αυτό λόγω της καλλιέργειας μια τοπικής ποικιλίας αρωματικών καπνών, που ήταν περιζήτητα από τις καπνοβιομηχανίες. Όμως, η εισαγωγή άλλων συναφών καπνών και δη των αμερικανικών τύπου Virginia, μείωσε τόσο την ζήτηση των θρακιώτικων αυτών καπνών, με αποτέλεσμα το σύνολο του πληθυσμού που ασχολείτο και με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια να εγκαταλείψει τον τόπο. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ο μοναδικός τρόπος μεταφοράς αυτής της παραγωγής και συντήρησης της περιοχής ήταν το τρένο. Αυτός εξ’ άλλου, ήταν και ο λόγος που η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη κατασκευάστηκε έτσι ώστε να περνάει μέσα από αυτήν την περιοχή και όχι παραλιακά, που θα ήταν και πολύ ευκολότερη η κατασκευή της, αφού για να περάσει από εκεί έχουν διανοιχτεί πολλές σήραγγες που τρυπάνε τα βουνά, ένα έργο μεγαλειώδες ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα.
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πριν την αναχώρησή μου από την Αθήνα με τον υπεύθυνο της Riverland κ. Ηλία Μιχαηλίδη, πληροφορήθηκα ότι η διοργανώσεις κατάβασης του Νέστου με κανό  είναι καθημερινές (τουλάχιστον την καλοκαιρινή περίοδο) και όλο το χρόνο. Η εκκίνηση με το τρένο από τους Τοξότες, όπου  βρίσκεται και η έδρα της Riverland, πραγματοποιείται στις 9 το πρωί και ο τερματισμός στο ίδιο σημείο γύρω στις 5 το απόγευμα.
 
Το τι θα δείτε, θα μυρίσετε και θα νιώσετε κατηφορίζοντας με κανό το Νέστο δεν περιγράφεται με λέξεις, αλλά ούτε και εικόνες. Στο video που τράβηξα προσπάθησα να καταγράψω κάποιες σημαντικές στιγμές της εν πλω κατάβασης,  ωστόσο και αυτή η προσπάθεια δείχνει πάρα πολύ λίγα από όσα βλέπει ο επισκέπτης στις 4 ώρες της καθαρής διάρκειάς της (5 με τις 2 ενδιάμεσες στάσεις).

Καλό σας ταξίδι, λοιπόν, έστω και τηλεοπτικό, αλλά προγραμματίστε να το κάνετε και πραγματικό. Είναι απίστευτη εμπειρία. Το ποτάμι δε, είναι ήρεμο σε όλη την κατάβαση και η συμμετοχή ακόμα και παιδιών προσχολικής ηλικίας απόλυτα ασφαλής.

Για πληροφορίες:

Riverland, τηλ. 25410 25078 & 25410 64406
http://www.riverland.gr/, e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.