Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στη Στούπα και στον Άγιο Νικόλαο.

Του Μπάμπη Κωνσταντάτου.

Κατηφορίζοντας νοτιότερα της Καλαμάτας, μετά από μια πανέμορφη διαδρομή μισής ώρας σε ορεινή περιοχή, στις δυτικές ακτές του μεσαίου ποδαριού της Πελοποννήσου βρίσκονται σπαρμένα μερικά από το ωραιότερα παραλιακά χωριά της χώρας μας. Πρώτα η Καρδαμύλη, στη συνέχεια η Στούπα και κολλητά ο Άγιος Νικόλαος. Η Στούπα είναι πανέμορφη, η παραλία της, όμως, η οποία είναι από τις πιο όμορφες και καθαρές της Ελλάδας, είναι αιτία κοσμοσυρροής. Ίσως αν δεν είχε στηθεί όλο αυτό το σκηνικό με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες το τοπίο να ήταν πιο αυθεντικό και η προσφορά του καλύτερης ποιότητας, όμως προς χάριν της τουριστικής εκμετάλλευσης θυσιάζονται πολλά, ακόμα και η γνησιότητα του χώρου.

Στον Άγιο Νικόλαο όλα είναι γραφικότερα. Μια αμμουδερή παραλία βρίσκεται γύρω στο ένα χιλιόμετρο από τον συνοικισμό, έτσι αυτό το μανιάτικο ψαροχώρι διατηρεί το ύφος, το χρώμα του και, ιδίως, την ησυχία του.

Στα δύο αυτά χωριά, εκτός από το κεντρικό δρόμο που τα ενώνει, έχουν  φτιάξει και ένα ποδηλατόδρομο που τρέχει δίπλα στην ακτή, και είναι ό,τι καλύτερο για να απολαύσει το τοπίο ο ποδηλάτης και ο περιπατητής που θα βρεθεί εκεί. Εκεί βρέθηκα για ένα 4ήμερο στην αρχή του καλοκαιριού και σε έφτιαξα ένα βιντεάκι για να σας ανοίξω την όρεξη.

Καλό σας ταξίδι.