Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Παρθενική συνέντευξη του καπτα Γιώργου Φιωτοδημητράκη στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

fiotodimitrakis3Ο καπτα Γιώργος Φιωτοδημητράκης ταξιδεύει με τα πλοία της ΑΝΕΚ LINES απο το 1989 συνεχώς, με ένα μικρό μόνο διάλειμμα όταν εργάστηκε σε άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία. Δικαίως λοιπόν θεωρείται "σπλάχνο από τα σπλάχνα" της ΑΝΕΚ ενώ είναι ο ένας από τους δύο πιο παλιούς εν ζωή καπετάνιους της Κρητικής αυτής ακτοπλοϊκής εταιρείας.

Αντιστάθηκε σθεναρά, μέχρι και χθες, σε όποιον του ζήτησε κατά καιρούς να μιλήσει on camera. "Η συγχωριανή μου Ευτυχία Πενταράκη με πίεσε πολύ να της δώσω μια συνέντευξη, αλλά αντιστάθηκα. Δεν νομίζω ότι έχω να πω τίποτε που να ενδιαφέρει τον κόσμο", μου είπε ο καπτα Γιώργος κατά τη διάρκεια του χθεσινού μας ταξιδιού από την Πάτρα στην Ανκώνα. Ωστόσο δεν το έβαλα κάτω και απεδείχθη, για άλλη μια φορά, ότι όταν ξέρεις πώς να προσεγγίσεις τους ανθρώπους, όλοι στο τέλος υποχωρούν.

Αυτό συνέβη τελικώς και με τον καπτα Γιώργο Φιωτοδημητράκη με τον οποίον η συζήτηση υπερέβη τα στενά πλαίσια της συζήτησης ενός δημοσιογράφου με ένα καπετάνιο της ακτοπλοίας, καθώς ο καπτα Γιώργος δεν είναι ένας συνηθισμένος καπετάνιος που μιλάει μόνο για πλοία και λιμάνια. Πρόκειται για έναν άνθρωπο διαβασμένο, με ανοικτούς ορίζοντες και βαθειά γνώση της ιστορίας με τον οποίον η συζήτηση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Μετά το πέρας της συζήτησης μου με τον πλοίαρχο του "Olympic Champion" μπορώ να πω με σιγουριά, πως αν είχα την ευχέρεια να επιλέξω τον καλεσμένο μου ανάμεσα στους υψηλά ιστάμενους της πολιτικής, της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας και τον καπτα Γιώργο Φιωτοδημητράκη, θα επέλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη τον τελευταίο!