Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Φάνης Γαβαλάς. Η ζωντανή ιστορία της Ηρακλειάς.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

fanisgavalasΣτις περιπλανήσεις μου στα νησιά του Αιγαίου, και όχι μόνο, είχα την τύχη να συναντήσω ανθρώπους απλούς, ανθρώπους της δουλειάς, της γνώσης και των εμπειριών οι οποίοι δεν προβάλλονται από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης. Και είναι ευλογία η συναναστροφή και η συνομιλία μαζί τους γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν να σου διηγηθούν ιστορίες που δεν θα ακούσεις και δεν θα διαβάσεις εύκολα στις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Προσφάτως ήμουν στην όμορφη Ηρακλειά και ανάμεσα στα πολλά πράγματα που κατάφερα να κάνω μέσα στις τρεις ημέρες που έμεινα εκεί, ήταν να συναντήσω και να μιλήσω με τον Φάνη Γαβαλά, έναν 78χρονο Ηρακλειανό που ζει στον οικισμό του Αγ. Γεωργίου, το λιμάνι της Ηρακλειάς.

Παλαίμαχος, αλλά όχι απόμαχος της ζωής, ο Φάνης Γαβαλάς έκανε χίλιες δυο δουλειές για να τα φέρει βόλτα στο νησί, τότε που στην Ηρακλειά δεν υπήρχαν ευκολίες, φως, νερό, τηλέφωνο, αυτοκίνητα, ούτε μέσα συγκοινωνίας που να συνδέουν το μικρό νησί με τον έξω κόσμο.

pigipanagiaspigipanagias2Μου μίλησε για τα εφηβικά του χρόνια στην Αθήνα, για την επιστροφή στην Ηρακλειά, για τα χρόνια του πολέμου, για την αντικατασκοπεία που ευημερούσε στην Ηρακλειά, για το παρ' ολίγον ολοκαύτωμα των Ηρακλειανών από τους Γερμανούς, για την καλλιέργεια καπνού που ευημερούσε στο νησί, για τους ανεμόμυλους που δεν αλέθουν πια, για το σπήλαιο του Άη Γιάννη, για την πηγή με το εκπληκτικό νερό στην Παναγία, για την αγάπη του για το δίκιο και την αλήθεια.

Ακούστε τι μου είπε στα 38 λεπτά της συζήτησής μας.