Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κι' άλλοι Αυστραλοί με καταμαράν στην Κάσο.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Το καταμαράν στο λιμάνι της Κάσου.Όσοι παρακολουθείτε τα θέματα που δημοσιεύονται στο "Rib and Sea" θα θυμάστε τους υπέροχους εκείνους Αυστραλούς με το καταμαράν, τον Col Darling και τον γαμπρό του Mike, οι οποίοι, μεταξύ των άλλων νησιών, είχαν προσεγγίσει και την Κάσο http://www.ribandsea.com/main/index.php/travels/1520-to-finally-my-darling-stin-kaso Αυτό έγινε στα μέσα περίπου Μαίου. Σήμερα το καταμαράν του Col βρίσκεται ήδη στην Ισπανία ακολουθώντας τη ρότα προς την Αυστραλία μέσω του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού.

Προχθές ένα ολόϊδιο καταμαράν, ίδιου τύπου και μήκους, έδεσε στο λιμάνι της Κάσου. Το περίεργο δεν είναι αυτό. Το περίεργο είναι ότι το σκάφος φέρει σημαία Αυστραλίας και σ' αυτό επιβαίνει μια τετραμελής οικογένεια από το Sydney της Αυστραλίας! Ο Γκρεγκ και η Σάλλυ, με την εννιάχρονη κόρη τους Σάμερ και τον επτάχρονο γιο τους Γουίλλιαμ.

Καθώς δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό, όποτε βλέπω τη σημαία της Αυστραλίας, πλησίασα το ιστιοπλοϊκό και μίλησα με τον Γκρεγκ και την Σάλλυ στην προσπάθειά μου να μάθω τον σκοπό του ταξιδιού τους. Έμαθα λοιπόν ότι αγόρασαν το σκάφος στην Πρέβεζα και σκοπεύουν να περιπλανηθούν μ' αυτό στη Μεσόγειο για τα επόμενα τρία χρόνια. Όταν τους ρώτησα αν τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο, μου απάντησαν ότι η Σάλλυ είναι δασκάλα και ότι το καλύτερο σχολείο είναι οι εμπειρίες που θα αποκτήσουν σ' αυτό το ταξίδι. Αυτό θα πει ευρύτητα πνεύματος και προηγμένο σύστημα παιδείας. Αν επιχειρούσε να το κάνει αυτό κάποιος στην Ελλάδα, το βεβαιο είναι ότι το σχολείο θα άφηνε τα παιδιά στην ίδια τάξη λόγω "αδικαιολόγητων" απουσιών!

Φιλόξενο το λιμάνι της Κάσου για τους Αυστραλούς ιστιοπλόους.Είχα βεβαίως μια ανάλογη εμπειρία όταν τον Μάϊο του 1991 ζήτησα από τον δάσκαλο του γιου μου την άδεια να τον πάρω μαζί μου στο ταξίδι της Σκωτίας με το φουσκωτό http://www.ribandsea.com/main/index.php/memo/276-2010-02-20-11-44-26 Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα την απάντηση του νεαρού εκείνου δασκάλου. "Δεν υπάρχει πρόβλημα για μένα. Μπορείτε να τον πάρετε μαζί σας. Για τον Γιάννη αυτό το ταξίδι θα είναι πιστεύω το καλύτερο σχολείο. Θα μάθει σε δύο μήνες πράγματα που δεν θα κατάφερνε να τα μάθει σε κανένα σχολείο για δύο χρόνια! Το μόνο που θα του ζητήσω είναι να καταγράψει τις εμπειρίες του και να τις περιγράψει του χρόνου στους συμμαθητές του!".

Δείτε όμως το σύντομο βιντεάκι από την συνομιλία μου με τον Γκρεγκ και την Σάλλυ. Ζητώ συγγνώμη για το σφύριγμα του ανέμου αλλά η συνομιλία έγινε έξω απ' το σκάφος και δεν είχα την δυνατότητα να τα βάλω με τον Αίολο...