Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μανώλης Σταματάκης. Τα κοχύλια μεταλλάσσονται στα χέρια του!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο Μανώλης Σταματάκης είναι ένας Κασιώτης που έμενε επί 13 χρόνια στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να πάρει την οικογένειά του και να επιστρέψει για πάντα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κάσο. Πατέρας του ο Τάκης Σταματάκης, γνωστός για το ταλέντο του να κατασκευάζει, να επιδιορθώνει, να πατεντάρει. Χάρισμα που κληρονόμησε, θαρρείς, ο γιος του Μανώλης. Πήγα χθες στο εργαστήριό του, στον οικισμό της Αγ. Μαρίνας, και εξεπλάγην με την μορφή που παίρνουν από τα επιδέξια χέρια του τα κοχύλια και τα ξύλα που ξεβράζει η θάλασσα στις παραλίες της Κάσου.

Παράλληλα, ο Μανώλης ηγείται μιας ομάδας εθελοντών που σαν κύρια δραστηριότητά τους έχουν τον καθαρισμό των παραλιών του νησιού, ενώ τα σχέδιά τους για το άμεσο μέλλον προβλέπουν δενδροφυτεύσεις που θα βελτιώσουν το βραχώδες και άγονο τοπίο της Κάσου. Για να επιτευχθεί βεβαίως αυτό πρέπει να βοηθήσει η Δημοτική Αρχή του νησιού, την συνδρομή της οποίας έχει ήδη ζητήσει ο Μανώλης.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα αριστουργήματα που κατασκευάζουν τα επιδέξια χέρια του Μανώλη Σταματάκη. Αξίζει νομίζω να αναφέρω πως τη μινιατούρα της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου των Χαδιών, αποτέλεσμα συγκόλλησης είκοσι δύο περίπου χιλιάδων κοχυλιών, 3,5 κιλών θερμοσιλικόνης και 200 ωρών δουλειάς (!), έχει ήδη μπει σε λαχειοφόρο αγορά, καθώς υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πουληθεί σε μια τιμή αντάξια της έμπνευσης και των ωρών εργασίας που απαιτήθηκαν για να ολοκληρωθεί από τον ταλαντούχο κατασκευαστή της.