Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δεν σε έχουμε ανάγκη Ερντογάν. Αμφισβητούμε μόνοι μας την Εθνική μας κυριαρχία!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

editorialimageΕίναι τουλάχιστον οξύμωρο να κατηγορούμε τον σουλτάνο Ερντογάν επειδή αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία, τη στιγμή που την αμφισβητούμε εμείς οι ίδιοι!

Υπάρχουν περιοχές στην Ελληνική κυρίως περιφέρεια όπου οι επίσημες κρατικές και εκκλησιαστικές αρχές απαγορεύουν την πρόσβαση σε Έλληνες πολίτες! Μερικές από αυτές τις απαγορευμένες περιοχές, τις οποίες κατονομάζω αναλαμβάνοντας την ευθύνη, είναι τα Ίμια που βρίσκονται ανατολικώς της Καλύμνου, ο φάρος στον κάβο Σίδερο της βορειοανατολικής Κρήτης, τα νησιά Στροφάδες που βρίσκονται νοτίως της Ζακύνθου, και το νησί Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι που απέχει περί τα 8 ν. μίλια από την Ιεράπετρα. Και σίγουρα δεν θα είναι οι μόνες.

Οι δικαιολογίες βάσει των οποίων αποφασίστηκε η απαγόρευση επίσκεψης στον Φάρο που βρίσκεται στον Κάβο Σίδερο, είναι αυτό που λέμε προφάσεις εν αμαρτίαις. Και ενώ, ας πούμε, τα Μπαϊρακτάρ των Τούρκων πετούν ελεύθερα πάνω απ' το Αιγαίο και φωτογραφίζουν κατά βούλησιν στρατιωτικές και λιμενικές εγκαταστάσεις, ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να επισκεφτεί τον Φάρο που βρίσκεται στον Κάβο Σίδερο της Κρήτης αν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως την άδεια του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού!

Και ενώ κάποιοι "ημέτεροι" του Ιερατείου πηγαίνουν ελεύθερα στα Στροφάδια για να κυνηγήσουν, ο απλός πολίτης που θέλει να πάει στο νησάκι αυτό του Ιονίου, πρέπει να ζητήσει την άδεια της Μητρόπολης Ζακύνθου!

Για να μην αναφέρω το Γαϊδουρονήσι, που απέχει 8 μόλις ν. μίλια απ' την Ιεράπετρα, όπου η πρόσβαση απαγορεύτηκε προσφάτως δια ροπάλου με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργείων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με την δικαιολογία ότι είναι περιοχή Natura και υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί το Γαϊδουρονήσι σε χωματερή ανόητων επισκεπτών! Αιωρείται βεβαίως η πληροφορία ότι κάποιος μεγαλοκαρχαρίας έχει βάλει στο μάτι το πανέμορφο νησάκι και αυτή η απαγόρευση προετοιμάζει το έδαφος γι' αυτή την αγοραπωλησία.

Για τα Ίμια ούτε λόγος. Απ' το 1996 το νησάκι έχει γκριζάρει με ευθύνη του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος ευχαρίστησε πεσμένος στα τέσσερα τους Αμερικανούς, και του ευτραφούς Υπουργού Εξωτερικών - "μαζί τα φάγαμε" - Θόδωρου Πάγκαλου ο οποίος είπε ότι την σημαία την πήρε και τη σήκωσε ο αέρας!