Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Όταν στο Σύνταγμα υπάρχει πόρτα δεν μπαίνεις απ' το παράθυρο!

editorialimageΣήμερα θα σας διηγηθώ μια ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι παραμύθι με δράκους και μάγισσες. Θα πάρω την ιστορία απ' την αρχή χωρίς φόβο και πάθος, για να μπορέσετε, όσοι διαβάσετε αυτό το άρθρο, να βγάλετε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι ακριβώς συνέβη.

Χθες το πρωί, λοιπόν, ο καλός μου φίλος, δικηγόρος και συνεργάτης στο διαδικτυακό περιοδικό μου Σωτήρης Καλαμίτσης, μου έστειλε προς δημοσίευση αυτό το άρθρο : https://www.ribandsea.com/articles/4376-jeanne-de-kouskousarc-eleytheri-metafrasi-toth-ellinos-o-traxilos-k-lp.html

Επειδή στο συγκεκριμένο άρθρο του φίλου και συνεργάτη μου διέκρινα μια προσπάθεια απαξίωσης αυτών που πιστεύουν πως το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας ολόκληρου του πληθυσμού, μολυσμένων από τον κορωναϊό και μη, είναι παράλογο και παράνομο, επειδή έχω το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να διατηρώ τις απόψεις μου, ακόμη και αν αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τις απόψεις της συζύγου μου, του παιδιού μου, του φίλου ή του συνεργάτη μου, και επειδή δεν ήθελα να έρθω σε ευθεία σύγκρουση μαζί του λογοκρίνοντας το άρθρο του, έκρινα σκόπιμο να κάνω κάτι που έπρεπε να είχα κάνει από καιρό.

Δημοσίευσα λοιπόν το άρθρο του Σωτήρη Καλαμίτση και προσέθεσα από κάτω την εξής διευκρίνιση, μαζί με την υπογραφή μου :

"Οι απόψεις του εκάστοτε συνεργάτη αυτού του διαδικτυακού περιοδικού δεν ταυτίζονται, απαραιτήτως και πάντοτε, με τις απόψεις του διαχειριστή τού "Rib and Sea". Δημοσιεύονται χάριν της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας που πρέπει να διέπουν κάθε μέσο μαζικής, ή μερικής έστω, επικοινωνίας και ενημέρωσης."

Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό ότι ο Σωτήρης Καλαμίτσης ενοχλήθηκε. Προφανώς γιατί είχε "τη μύγα" μετά την ανα-δημοσίευση του άρθρου του "μαντατοφόρου", το οποίο είχε προηγηθεί (2 Απριλίου) και με το οποίο δήλωσα πως συμφωνώ απολύτως : https://www.ribandsea.com/articles/4374-anypakoi-kai-apeitheia-momfi-i-dikaioma-kai-ypoxreosi.html

Μου έστειλε λοιπόν στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση το ακόλουθο μήνυμα :

"Επειδή είναι η πρώτη φορά που το κάνεις αυτό, συμπεραίνω ότι διαφωνείς με τις θέσεις μου. Mandatoforos γαρ."

Απάντησα στον φίλο και συνεργάτη μου ως εξής :

" Κανονικά θα έπρεπε να το γράψω αυτό σε περίοπτη θέση και να είναι πάντα αναρτημένο σε εμφανές σημείο του site. Δεν το έκανα, ήταν λάθος μου, και γι' αυτό υπάρχει τώρα αυτή η αντίδραση εκ μέρους σου. Ξέρεις πόσο σε εκτιμώ σαν δικηγόρο και σαν άνθρωπο και πόσο σ' αγαπώ σαν φίλο, συνεργάτη και συναγωνιστή.

Είναι αλήθεια ότι ένοιωσα την ανάγκη να κάνω αυτή τη διευκρίνιση τώρα επειδή, πράγματι, δεν συμφωνώ με το σύνολο του άρθρου σου. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτε. Άλλωστε δεν αναφέρθηκα σε σένα, αν και η χρονική στιγμή που το έκανα δημιουργεί, ενδεχομένως, τέτοιες σκέψεις. Έχεις καταλάβει πάντως, νομίζω, πώς σκέφτομαι και δεν χρειάζεται να πω περισσότερα.

Σε ενημερώνω, πάντως, ότι από σήμερα δεν θα στέλνω sms ούτε θα υπογράφω χαρτί κατ' εξαίρεσιν εξόδου για τις μετακινήσεις μου, στον βαθμό, βεβαίως, που δεν θα κινούμαι ανάμεσα σε κόσμο και θα λαμβάνω όλα τα μέτρα για την προστασία του εαυτού μου και των άλλων (μάσκα, γάντια). Αν θέλουν να μου κόψουν κλήση, ας μου κόψουν! Ούτως ή άλλως δεν θα την πληρώσω και αν έχω τη δυνατότητα ούτε θα την παραλάβω. Αν οδηγηθώ γι' αυτή μου την "παρανομία" ενώπιον της Δικαιοσύνης (λέμε και καμμιά μαλ... να περνάει ή ωρα, όπως λες και συ) ελπίζω ότι θα έχω τη συνδρομή κάποιου καλού δικηγόρου και φίλου μου."

Και ο Σωτήρης Καλαμίτσης επανήλθε :

"Ιωσήφ μου, δεν υπήρχε λόγος να γράψεις ολόκληρο κατεβατό. Μία σημείωση έκανα, επειδή έχω αντιληφθεί ότι διαφωνείς  με τις θέσεις μου. Άλλωστε, το δικαίωμα στη διαφωνία είναι το μόνο που μας έχει απομείνει από τη Δημοκρατία που βιώνουμε. Αν αυτό μας ικανοποιεί, τότε να φοβόμαστε την παγκόσμια δικτατορία που .... έρχεται."

Κι' εγώ απάντησα (την έχω αυτή την κακή συνήθεια να απαντώ, το ομολογώ) :

"Εδώ συμφωνώ απολύτως μαζί σου! Με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών που γράφεις, άλλωστε, συμφωνώ και το γνωρίζεις. Αν έτυχε να διαφωνήσω με κάποιο τμήμα του σημερινού σου άρθρου, τι να κάνουμε, έτυχε."

Και ο φίλος και συνεργάτης μου ανταπάντησε για μια ακόμη φορά :

"Μου γράφεις λες και εγώ παραπονέθηκα που διαφωνείς. Δεν έχεις κάτι καλλίτερο να κάνεις;"

Αντελήφθην ότι ηταν σφόδρα ενοχλημένος και αυτό φάνηκε όταν λίγη ώρα αργότερα μου έστειλε για δημοσίευση το ακόλουθο άρθρο το οποίο, μέχρι εγώ να αποφασίσω πώς πρέπει να το διαχειριστώ, το δημοσίευσε η έτερη διαδικτυακή στέγη που φιλοξενεί τα άρθρα του :

http://makpress.blogspot.com/2020/04/150.html

Το επίμαχο σημείο του άρθρου το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, με φωτογράφιζε ο Καλαμίτσης, ήταν αυτό :

"... Φίλτατος, τω όντι, συμπατριώτης μού έστειλε ένα κείμενο, με το οποίο δηλώνει, ότι στο εξής θα εξέρχεται της οικίας του όποτε του γουστάρει και όπου γουστάρει χωρίς μάσκα και γάντια, κι’ όποιος αστυνομικός τολμά, ας του δώσει κλήση. Εκεραυνοβολήθην, διότι γνωρίζω ότι ο φίλτατος είναι νουνεχής, εξ ου και ανέτρεξα στο youtube, όπου είδα την ως άνω ανάρτηση και άκουσα την οκτάλεπτη «συνέντευξη» δικηγόρου [;] τινός ονόματι Φώτης Μπαμπάνης."

Έπεσα απ' τα κεραμίδια με το εντελώς ανακριβές κείμενο το οποίο, υποτίθεται, αντέγραψε ο καλός φίλος και συνεργάτης απ' το μήνυμα που του έστειλα. Συν, βεβαίως, το γεγονός ότι συνέδεε τις απόψεις του δικηγόρου Φώτη Μπαμπάνη με τη δική μου απόφαση να μην υπογράφω δηλώσεις εξόδου! Δεν περίμενα βεβαίως τον δικηγόρο του Σώρρα να μου πει αν το να βγαίνει ένας πολίτης από το σπίτι του για να πάει μια βόλτα στην εξοχή, στο ΑΤΜ, στο φαρμακείο ή στο super market φορώντας πάντα τη μάσκα και τα γάντια του και τηρώντας μια ασφαλή απόσταση δύο τουλάχιστον μέτρων από τους συμπολίτες του, είναι πράξη για την οποία πρέπει να υπογράψει σχετική δήλωση ή να στείλει sms για κατ' εξαίρεσιν έξοδο!

Σημειωτέον ότι πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του Μπαμπάνη, αφού είχα ήδη μια ώρα πριν αναρτήσει το δικό μου σχόλιο στο facebook. Αυτό αποδεινύεται άλλωστε από την διαφορά της ώρας που αυτά αναρτήθηκαν στο facebook. Αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία.

Ιδού όμως, για άλλη μια φορά, τι ακριβώς είχα γράψει στο μήνυμα που έστειλα στον Σωτήρη Καλαμίτση :

"...από σήμερα δεν θα στέλνω sms ούτε θα υπογράφω χαρτί κατ' εξαίρεσιν εξόδου για τις μετακινήσεις μου, στον βαθμό, βεβαίως, που δεν θα κινούμαι ανάμεσα σε κόσμο και θα λαμβάνω όλα τα μέτρα για την προστασία του εαυτού μου και των άλλων (μάσκα, γάντια). Αν θέλουν να μου κόψουν κλήση, ας μου κόψουν! Ούτως ή άλλως δεν θα την πληρώσω και αν έχω τη δυνατότητα ούτε θα την παραλάβω. Αν οδηγηθώ γι' αυτή μου την "παρανομία" ενώπιον της Δικαιοσύνης (λέμε και καμμιά μαλ... να περνάει ή ωρα, όπως λες και συ) ελπίζω ότι θα έχω τη συνδρομή κάποιου καλού δικηγόρου και φίλου μου."

Νομίζετε ότι υπάρχει κάποια, μικρή έστω, ομοιότητα ανάμεσα στο κείμενο του καλού μου φίλου και συνεργάτη και αυτό που είχα γράψει εγώ; Όχι βέβαια! Καμμία απολύτως! Γιατί λοιπόν το έγραψε;

Μέτρησα μερικά προβατάκια και αποφάσισα χθες το απόγευμα στις 5.32 να του στείλω το ακόλουθο μήνυμα:

"Αν αποκαταστήσεις στο άρθρο σου την ΑΛΗΘΕΙΑ για το τι ΑΚΡΙΒΩΣ έγραψα στην ανάρτησή μου, τότε θα το δημοσιεύσω. Διαφορετικά είμαι υποχρεωμένος, καλέ μου φίλε, να το λογοκρίνω για πρώτη φορά, και ελπίζω τελευταία. Και ο λόγος είναι ότι δεν θέλω να σε διαψεύσω δημοσίως καθώς, όπως ήδη σου είπα, σε σέβομαι, σε εκτιμώ και σ' αγαπώ και σαν δικηγόρο και σαν συνεργάτη και σαν άνθρωπο και σαν φίλο."

Μισή περίπου αργότερα ο Σωτήρης Καλαμίτσης μου απάντησε :

"Να το αναρτήσεις με την ανασκευή σου. Άλλωστε, εγώ δεν έγραψα όνομα."

Δεύτερη πτώση απ' τα κεραμίδια! Θεώρησα πλέον ότι ο καλός μου φίλος και συνεργάτης με κορόϊδευε. Του απάντησα λοιπόν :  

"Εντάξει τώρα, μεταξύ μας; Σε ποιον αναφερόσουν δηλαδή αν όχι σε εμένα; Αυτά τα "επιχειρήματα" τα χρησιμοποιούσαν οι σοφιστές στην αρχαιότητα. Αν κατάλαβα καλά δηλαδή, και συγγνώμη που επιμένω, μου... κάνεις τη χάρη να ανασκευάσω, ή μάλλον να διορθώσω το άρθρο σου και να γράψω πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα σε σχέση με αυτά που έγραψα εγώ! Και ερωτώ : Εάν διορθώσω το άρθρο και γράψω ό,τι ακριβώς είχα γράψει εγώ, πώς θα στηριχτούν όσα έγραψες στη συνέχεια; Δεν καταλαβαίνεις ότι εσένα θέλω να προστατεύσω; Αν επιμένεις πάντως, εγώ το δημοσιεύω. Ξέρεις ότι δεν σου χαλάω χατήρι. Εκτός εάν θέλεις να το ανασκευάσεις εσύ και να το συντάξεις διαφορετικά."

Περίμενα κάποια αντίδραση εκ μέρους του Σωτήρη Καλαμίτση, η οποία κατέφθασε τελικώς στις 7.34 το απόγευμα:

"Εννοώ να το αναρτήσεις ως έχει και να γράψεις από κάτω ο,τί θέλεις. Μπες στο μακπρες."

Τόμπολα! Το άρθρο του το είχε ήδη δημοσιεύσει το makpress.com! Τόση βιασύνη πιά να προλάβει τον αφελή κόσμο που θα διάβαζε το άρθρο μου και θα έσπευδε να βγει απ' το σπίτι του χωρίς γραπτή δήλωση εξόδου!

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα στις 2, και όσο το άρθρο του Καλαμίτση δημοσιευόταν στο makpress.com, αποφάσισα να δώσω σάρκα και οστά στην απόφασή μου να έρθω σε αντίθεση με τα απαράδεκτα και παράνομα αστυνομικά μέτρα για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μου, και ανάρτησα στον λογαριασμό μου στο facebook, και όχι στο site όπως συνηθίζω, το εξής κείμενο :

"Δηλώνω, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως, ότι από σήμερα, αφού λάβω όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του εαυτού μου και του συνόλου (μάσκα προστασίας, γάντια, ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων από τους συνανθρώπους μου κ.λπ.) δεν θα στείλω πια sms ούτε θα συμπληρώσω το επαίσχυντο έντυπο για την κατ' εξαίρεσιν έξοδό μου απ' τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μου.

Προκαλώ όποιο όργανο καταστολής ενημερωθεί γι' αυτή την πέρα ως πέρα ανήθικη και εγκληματική μου πράξη, να μου επιδώσει κλήση ανυπακοής, την οποία βεβαίως δεν θα παραλάβω και δεν θα πληρώσω.

Προκαλώ, επίσης, τον δικαστή ο οποίος θα εκδικάσει την υπόθεσή μου, να με καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη. Άντε να δούμε..."

https://www.facebook.com/followjosephcom/photos/a.337508293384134/870369806764644/?type=3&theater

Πάμε τώρα να δούμε τι έγινε στο makpress.com όπου δημοσιεύτηκε το άρθρο του φίλου και συνεργάτη μου. Στά σχόλια μπήκε κάποια στιγμή οΣωτήρης Καλαμίτσης, προφανώς ενοχλημένος από το απαράδεκτο σχόλιο ενός ανώνυμου τσάμπα μάγκα εις βάρος μου, και έγραψε :

"Οφείλω να σημειώσω προς αποκατάσταση της αλήθειας, ότι ο φίλος μου δεν είπε ότι θα βγει δίχως γάντια κ.λπ. Αντιθέτως, είπε ότι θα βγει με γάντια και μάσκα. Εμένα μου ξέφυγε στη βιασύνη μου να γράψω το άρθρο, ώστε να ενημερώσω πολλούς που μπορεί να παρασύρονταν από αυτή τη μεγαλοπρεπή παπάρα. Ήταν τόσο μεγάλη η παπάρα που δεν έδωσα σημασία σε τούτη τη λεπτομέρεια."

http://makpress.blogspot.com/2020/04/150.html

Είπατε τίποτε; Μου ζήτησε βεβαίως συγγνώμη ο Σωτήρης Καλαμίτσης για το ψέμα που είπε, χαρακτήρισε όμως μεγαλοπρεπή παπάρα (!) την αποψή μου, παραλείποντας τη "λεπτομέρεια" της μάσκας και των γαντιών! Αναγκάστηκα βεβαίως να απαντήσω, αλλά η απάντησή μου εκείνη, ενώ αρχικώς δημοσιεύτηκε, σήμερα το πρωί είχε αφαιρεθεί! Όμορφα πράγματα έτσι;

Σαν επίλογο θα γράψω, απευθυνόμενος στον καλό μου φίλο, συνεργάτη και αυθεντία δικηγόρο στην ερμηνεία των άρθρων του Συντάγματος, των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των Νόμων, ότι είναι ευπρόσδεκτος να γράψει και πάλι στο "Rib and Sea" όποτε το θελήσει. Για μένα, παρά το τραγικό λάθος του, παραμένει ένας καλός φίλος, συνεργάτης και συναγωνιστής. Νομίζω ότι σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο πλανήτης γενικότερα και η χώρα μας ειδικότερα, δεν χωρούν τέτοιου είδους έριδες. Δικαίωμα στην άποψη έχουμε όλοι. Και οι δικηγόροι αυθεντίες, και οι λειτουργοί δημοσιογράφοι. Η άποψη, στο κάτω κάτω, δεν ποινικοποιείται.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος