Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ένα απαράδεκτο κράτος παραφροσύνης και αισχροκέρδειας.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

editorialimageΠολλές φορές έχω γράψει ότι αυτό στο οποίο ζούμε δεν είναι κράτος, με την μορφή τουλάχιστον που θα έπρεπε να έχει μια ευνομούμενη πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της. Και είναι αλήθεια ότι το μπάχαλο αυτό, που κατ' ευφημισμόν αποκαλείται κράτος, δίνει καθημερινώς άπειρες αφορμές για να καταλήξει κανείς στη θλιβερή διαπίστωση ότι δεν ζει στην Ευρώπη αλλά στο Μπαγκλαντές (συγγνώμη Μπαγκλαντές).

adeiaodigisis 2Προσφάτως χρειάστηκε να ανανεώσω την άδεια χειριστού ταχυπλόου λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Συγκέντρωσα λοιπόν όλα τα δικαιολογητικά (ιατρική βεβαίωση, φωτογραφίες, παράβολα και αίτηση) και τα κατέθεσα στο Λιμεναρχείο. Ανάμεσα στα παραστατικά και ένα παράβολο 15 ευρώ υπέρ του Δημοσίου που το πληρώνει ο ενδιαφερόμενος για να πάρει (υποτίθεται) το πλαστικό καρτελλάκι της νέας αδείας. Είναι βεβαίως γνωστό ότι το πλαστικό αυτό καρτελλάκι δεν κοστίζει περισσότερο από 0,85 λεπτά του ευρώ, αν παραγγείλει κανείς 100 τεμάχια, και 0,70 λεπτά του ευρώ αν παραγγείλει 200 τεμάχια! (τετραχρωμία και τύπωμα και στις δύο όψεις του). Φαντασθείτε λοιπόν πόσο θα κοστίζει το ένα καρτελλάκι στο υποτιθέμενο "κράτος" αν προκηρύξει δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για να παραγγείλει χιλιάδες τέτοια καρτελλάκια! Λιγότερο ίσως και από μισό ευρώ το ένα!

adeiaodigisisΠρέπει εδώ να διευκρινίσω ότι ανάλογα πλαστικά (pvc) καρτελλάκια δίνει και το Υπουργείο Μεταφορών στους πολίτες που ανανεώνουν τα παλιά τους διπλώματα οδήγησης ή συμπληρώνουν το όριο ηλικίας.

Δίνει λοιπόν ο πολίτης στο Λιμεναρχείο 15 ευρώ για ένα καρτελλάκι, που κοστίζει όχι περισσότερο από 0,70 λεπτά του ευρώ, και παίρνει μια κόλλα Α4 εν είδει προσωρινής αδείας γιατί υπάρχει έλλειψη, όπως διαβεβαιώνει χωρίς να ντρέπεται ο αρμόδιος υπάλληλος! Το ίδιο συμβαίνει και στο Υπουργείο Μεταφορών. Δίνεις 30 ευρώ παρακαλώ για την εκτύπωση της πλαστικής καρτέλλας και παίρνεις μια κόλλα Α4 σαν προσωρινή άδεια!

adeiaxeiristouΣυνοψίζοντας, ο πολίτης χρηματοδοτεί το δημόσιο για την αγορά των πλαστικών καρτών και το Δημόσιο, σε μια επίδειξη απίστευτης αισχροκέρδειας (22 φορές επάνω στην πρώτη περίπτωση και 43 φορές επάνω στη δεύτερη!!), του δίνει μια προσωρινή άδεια γραμμένη σε χαρτί Α4 με άγνωστη ημερομηνία παράδοσης της κανονικής!

Σκέφτηκα να καταγγείλω την απίστευτη αυτή συμπεριφορά, αλλά στη συνέχεια το μετάνοιωσα γιατί και τον χρόνο μου θα χάσω, και χρήματα, και την ηρεμία μου, αφού κανένας εισαγγελέας δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα. Διαπλεκόμενοι άλλωστε είναι όλοι. Πολιτικοί, δικαστές, εισαγγελείς και δημοσιογράφοι.

Είμαστε δυστυχώς καταδικασμένοι να ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με προδιαγραφές Ουγκάντας.