Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ένας παλιός δημοσιογράφος του χώρου καταγγέλει τον ΣΕΚΑΠΛΑΣ

Προς ΣΕΜΕΞ (με την παράκληση να το αποστείλει και στον ΣΕΚΑΠΛΑΣ) και το περιοδικό «Rib and Sea».

Κύριοι,

Αν και έχω συνταξιοδοτηθεί πλέον και δεν ασχολούμαι επαγγελματικά σαν δημοσιογράφος (όπως με γνωρίζετε τόσα χρόνια), ωστόσο δεν έχω πάψει να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο ναυτικό χώρο, μια και η θάλασσα ήταν και θα είναι πάντα ένας κόσμος που καμία σύνταξη δεν σε αναγκάζει να τον εγκαταλείψεις.

Γεγονός είναι ότι ο κλάδος του σκάφους αναψυχής περνάει τη μεγαλύτερη κρίση, όσο τουλάχιστον εγώ θυμάμαι στα 30 χρόνια της  επαγγελματικής μου δραστηριοποίησης.

Το φθινόπωρο που μας πέρασε επισκέφθηκα την έκθεση που είχε την ιδέα να διοργανώσει η κυρία Σαλλιβέρου, θεωρώντας την μια αλμυρή ανάσα και ελπίδα στη γενικότερη ύφεση. Και βέβαια στεναχωρήθηκα πολύ για τις ελάχιστες συμμετοχές, παρά το μικρό κόστος. Όμως, ένιωσα μεγάλη αγανάκτηση όταν πληροφορήθηκα ότι αιτία της αποτυχίας της ήταν ο πόλεμος που δέχτηκε από τον ΣΕΚΑΠΛΑΣ, ο οποίος μου θύμισε εκείνο το: ...να καεί το σπίτι του γείτονα. Και πώς θα ήταν αλλιώς, αφού ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ είχε ήδη αποφασίσει να ματαιώσει το μεγάλο ναυτικό σαλόνι.

Και τώρα, αφού χάρηκα όταν έμαθα ότι ο ΣΕΜΕΞ θα διοργανώσει μια παρόμοια ναυτική έκθεση στην αρχή της σαιζόν, με φτηνό κόστος ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον και να πάρουμε όλοι μια αρμυρή ανάσα στη μαυρίλα που μας σκεπάζει, ανακοινώνετε ότι ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ σας βάζει άλλη μια «τρικλοποδιά» σ’ αυτή την εκδήλωση, για να υποστηρίξει (απροκάλυπτα δήθεν) την έκθεση του Βαρβέρη, που όλοι ξέρουμε ότι αφορά 90% στο κυνήγι, 9% στα είδη αλιείας και, αν προκύψει, 1% στα σκάφη.

Κύριοι, πραγματικά θλίβομαι αλλά, κυρίως, αγανακτώ. Όταν ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ στα μέσα της δεκαετίας του 90 «ανανεώθηκε» και έφυγαν τα «λαμόγια», όπως υποστήριζαν τότε οι σημερινοί του άρχοντες, υποσχόμενοι ότι θα είναι πλέον κοντά στους κατασκευαστές και στους εμπόρους σκαφών αναψυχής, θεώρησα κι εγώ (που έχω ζήσει εκ του σύνεγγυς εκείνα τα γεγονότα), ότι όλα άλλαξαν και μια νέα δύναμη θα γεννηθεί, σε ένα χώρο που, κατά γενική ομολογία, είναι ο καλύτερος του κόσμου.

Και τώρα τι; Πάλι πόλεμος; Και πόλεμος προς ποιόν και προς τι; Γιατί, κύριοι του ΣΕΜΕΞ, παρά τα... ωραιοποιημένα σχόλιά σας στην ανακοίνωση των αιτιών της ματαίωσης της «ΘΑΛΑΣΣΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», εγώ αντιλαμβάνομαι ότι σας τη στήσανε και σας πέταξαν έξω. Και μη μου πείτε ότι αυτό δεν σας πικραίνει.

Κατ’ αρχάς τι δουλειά έχει ο Βαρβέρης με τα σκάφη, αφού ένας εκδότης είναι, που βρέθηκε στο Δ.Σ. του ΣΕΚΑΠΛΑΣ (ειλικρινά ακόμα δεν έχω κατανοήσει τον ρόλο του εκεί), και πώς σκοπεύει να υποστηρίξει το σκάφος αναψυχής; Μπορεί να το κάνει, τάχα, καλύτερα από τους ίδιους τους κατασκευαστές και τους εμπόρους των σκαφών;

Τέλος πάντων, σε ένα ακόμα «γκρεμισμένο σπίτι» προσβλέπει ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ, και το χειρότερο είναι ότι θα τα καταφέρει. Έτσι το βλέπω εγώ αλλά εύχομαι να μην είναι έτσι και οι ευχές σας για την επιτυχία της έκθεσής του να πιάσουν τόπο και να βγουν αληθινές, και ο Βαρβέρης να υπερηφανεύεται για το κατόρθωμά του: Να στήσει και μια καλή έκθεση για τα σκάφη.

Με πολύ αλμύρα
Μπάμπης Κωνσταντάτος