Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ζήτησε πράγματι 15.000 ευρώ ο Πάνος Καμμένος για να πάει στην Κάσο;

Ωχ! Σε μπελάδες με έβαλε η Δήμαρχος...Κάποια αναφορά της Δημάρχου Κάσου κυρίας Μαίρης Σορώτου Τσανάκη στο αίτημα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης να ενισχυθεί η επίσκεψη του υπουργικού κλιμακίου στην Κάσο με την ευκαιρία της επετείου για το Ολοκαύτωμα του ακριτικού νησιού αντί του ποσού των 15.000 ευρώ (!), άνοιξε τον ασκό του Αιόλου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με το θέμα αυτό, εφ' όσον βεβαίως επρόκειτο για μια ακόμη εκπομπή του "Ράδιο Αρβύλλα Κάσος FM Stero". Εάν όμως όσα ακούστηκαν από τα χείλη της κυρίας Τσανάκη αληθεύουν, τότε το θέμα είναι αρκετά σοβαρό δεδομένου ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαιτεί την καταβολή 15.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της μετάβασης συτού και της ακολουθίας του στην Κάσο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος!

Οι πληροφορίες πάντως διίστανται, επί του προκειμένου. Παρ' όλες δε τις, μέχρι αυτή τη στιγμή, προσπάθειές μου δεν κατάφερα να διασταυρώσω την εγκυρότητα των καταγγελομένων, ένθεν κακείθεν, ενώ μόνο από τα "συμφραζόμενα" βγαίνει τελικώς η είδηση.

Η μεν κυρία Τσανάκη, με την οποίαν επικοινώνησα τηλεφωνικώς την Παρασκευή (5.6.2015), αρνήθηκε ότι ανέφερε το όνομα του υπουργού κ. Πάνου Καμμένου λέγοντας ότι της τηλεφώνησε κάποια λοχαγός από τη Ρόδο, εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, ζητώντας την οικονομική συνδρομή του Δήμου Κάσου προκειμένου να παραστεί κλιμάκιο του υπουργείου στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος!

"Για λογαριασμό ποίου δηλαδή σας τηλεφώνησε η λοχαγός από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης αν όχι εκ μέρους του ίδιου του Υπουργού κυρία Τσανάκη"; ρώτησα εγώ.

"Δεν γνωρίζω", ήταν η απάντηση της κυρίας Δημάρχου.

"Γνωρίζετε το όνομα της λοχαγού"; επέμεινα εγώ.

"Όχι, δεν το συγκράτησα", ήταν η απάντηση της κυρίας Τσανάκη, η οποία συνέχισε : "Νομίζω ότι το τραβάνε πολύ το σχοινί κάποιοι Σήφη και κακώς ασχολείσαι. Αν θέλεις μάλιστα θα σου πω ότι υπήρξε Κασιώτης ο οποίος ζήτησε προκαταβολικώς τα έξοδα για την μεταφορά του αγήματος από την Κάρπαθο!".

"Ποιος είναι αυτός ο Κασιώτης;", ρώτησα.

"Ο Γιώργος Μανούσος", απάντησε η Δήμαρχος κι' εκεί τελείωσε η επικοινωνία μου μαζί της.

Στη συνέχεια επικοινώνησα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κώστα Περσελή και του ζήτησα να μου στείλει το επίμαχο σημείο της μαγνητοφωνημένης συνεδρίασης. Απομαγνητοφώνησα την αναφορά της Δημάρχου Κάσου, σε σχετικό ερώτημα του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης Νίκου Μαστροπαύλου, και την δημοσιεύω επί λέξει ακριβώς όπως ακούγεται :

"... Γιατί μας πήραν και μας είπανε για να έρθουνε αυτοί που θα πρέπει να τον συνοδεύουνε πρέπει να δώσουμε 15.000 ευρώ...".

Και ερωτώ : Ποιοι να συνοδεύουν ποιον κυρία Δήμαρχε; Μερικά πράγματα είναι προφανώς αυτονόητα. Να έρθει λοιπόν ο Υπουργός και να τον συνοδεύουν κάποιοι παρατρεχάμενοι. Υφυπουργοί, ενδεχομένως, γραμματείς και φαρισαίοι. Και σας ζήτησαν να πατρονάρετε την επίσκεψή τους με 15.000 ευρώ! Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεστε εσείς, γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι ετέθη πράγματι εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Αμύνης ένα τέτοιο αηδιαστικό αίτημα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η προδοσία υπερβαίνει πλέον τα όρια του γελοίου και της ξεφτίλας! Δεν θέλω να πιστέψω ότι για να παραστεί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος ενός ακριτικού νησιού από τους Τούρκους ζήτησε να του καταβληθούν τα έξοδα μετάβασης αυτού και της ακολουθίας του! Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν κάναμε ούτε ένα βήμα εμπρός από την αποφράδα εκείνη άνοιξη του 1824 όταν οι Κασιώτες ζητούσαν εναγωνίως την συνδρομή της τότε κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουν την πολιορκία του νησιού τους από τους Τούρκους και αντ' αυτής εισέπραξαν σιωπή και αδιαφορία, καταβάλλοντας τελικώς μόνοι τους σε αίμα το τίμημα για την συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα...

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες μου, ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρρενς Κουίκ, ο οποίος μετέβη στην Κάσο από την Κάρπαθο με το "Kasos Princess" του Γιώργου Μανούσου, δήλωσε πως ουδέποτε ο Πάνος Καμμένος αξίωσε την καταβολή 15.000 ευρώ για να μεταβεί στην Κάσο. Δήλωση την οποίαν επανέλαβε ο γνωστός δημοσιογράφος και σε συνάντηση που είχε στο Δημαρχείο με την κυρία Δήμαρχο, η οποία προσπάθησε ακολούθως να "διορθώσει" το πρόβλημα, το οποίο η ίδια δημιούργησε, επαναλαμβάνοντας όσα κατέθεσε σε μένα κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας.

Στην προσπάθειά μου στη συνέχεια να διαπιστώσω εάν όσα κατήγγειλε η κυρία Τσανάκη εις βάρος του Γιώργου Μανούσου αληθεύουν, πληροφορήθηκα ότι σύμφωνα με το Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α. (Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεως και Έκδοσης Εισητηρίων Επιβατών και Αποδείξεων Μεταφοράς Οχημάτων) και το Φ.Ε.Κ. Α΄, Αρ. Φύλλου 261/29.10.2002, ο Γιώργος Μανούσος έχει την υποχρέωση (εκ του σχετικού νόμου προερχομένη) να καταγράφει τους επιβαίνοντες στο σκάφος του οι οποίοι και θα πρέπει να προκαταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου τους. Συνεπώς η καταγγελία της κυρίας Τσανάκη στα Υπουργεία Ναυτιλίας, Εθνικής Αμύνης και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ήταν άνευ ουσίας και αντικρύσματος. Θα υποθέσω ότι η καταγγελία έγινε αφ' ενός μεν από κεκτημένη ταχύτητα - δεδομένης της αντιπαλότητας που υπάρχει μεταξύ της Δημάρχου και του Γιώργου Μανούσου - αφ' ετέρου λόγω της πλήρους άγνοιας που έχει η Δήμαρχος της Κάσου επάνω σε συγκεκριμένα θέματα τα οποία ρυθμίζονται από νόμους.

Είναι τέλος αλήθεια ότι η κυρία Τσανάκη εισήγαγε νέα ήθη και νέους τρόπους διακυβέρνησης στην Κάσο. Ήθη και τρόπους διακυβέρνησης που μπορεί μεν να της είναι οικείοι, από την μέχρι πρό τινος συναναστροφή της με τους πολιτικάντικους κύκλους της Αθήνας, έρχονται όμως σε κατάφωρη δυσαρμονία με τον αγνό αέρα της Κάσου και  την αιματοβαμμένη ιστορία της.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος