Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα..."καλά" νέα έρχονται από την περιφέρεια.

Φθάνει παντού το ψηφιακό σήμα της DIGEA;

Η υπόθεση της Digea χρήζει περαιτέρω διερεύνησης... Σύμφωνα με όσα δήλωσε προσφάτως ο εκπρόσωπος της DIGEA δεν υπάρχει σήμερα γωνιά της Ελλάδας που να μην έχει ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι το σήμα της DIGEA φθάνει πια σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμη και αυτής της Δωδεκανήσου. Αληθεύει όμως αυτό; Δυστυχώς όχι! Στην Κάσο, επί παραδείγματι, όπου βρέθηκα τις ημέρες του Πάσχα, όπως και στη δυτική πλευρά της γειτονικής Καρπάθου, δεν υπάρχει ψηφιακό σήμα από την DIGEA και ο συντονισμός των τηλεοράσεων γίνεται επάνω στους επίγειους τηλεοπτικούς πομπούς, όπως ακριβώς και στο παρελθόν. Αυτή είναι η διαπίστωση. Τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται είναι : α) Μέχρι πότε θα μπορούν να βλέπουν οι κάτοικοι της Κάσου τα επίγεια τουλάχιστον κανάλια, αφού έχει εξαγγελθεί ότι η δυνατότητα αυτή δεν θα υπάρχει στο μέλλον; β) Τι σκοπεύουν να κάνουν οι υπεύθυνοι της DIGEA; Θα αποκαταστήσουν το πρόβλημα ή δεν τους ενδιαφέρει η Κάσος επειδή ίσως θεωρούν ότι είναι αμελητέα ποσότητα και οι κάτοικοί της πολίτες τρίτης κατηγορίας; γ) Υπάρχει δέσμευση της DIGEA για την κάλυψη κάθε γωνιάς της ελληνικής επικράτειας με ψηφιακό σήμα ή όχι; δ) Σε περίπτωση που η DIGEA δεν ανταποκριθεί σ' αυτή την συμβατική της δέσμευση, πόσο και γιατί θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών που δεν λαμβάνουν ψηφιακό σήμα;

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Οι ευθύνες της Πολιτείας και της DIGEA περνούν στις Δημοτικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι στη σύμβαση παραχώρησης του φάσματος συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης στην DIGEA και στο ΦΕΚ 1693/Β, 2014, αναφέρεται στο άρθρο 6 παρ. 1 ότι ο κάτοχος των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων οφείλει να καλύπτει τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού της χώρας εφαρμόζοντας τον χάρτη συχνοτήτων.

Επίσης, στο ίδιο άρθρο αναφέρονται τα εξής : Μετά την ολοκλήρωση του δικτύου και εάν υφίσταται μέρος του πληθυσμού που βρίσκεται εκτός της περιοχής κάλυψης του δικτύου, ο κάτοχος των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, εφ' όσον δεν προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυό του στις περιοχές αυτές, οφείλει να συνεργάζεται με τρίτους και ιδίως με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προτίθενται να αναλάβουν το κόστος προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης και να διαθέσουν την απαραίτητη έκταση για τις εν λόγω υποδομές.

Δηλαδή, οι πολίτες που είχαν την ατυχία να βρεθούν στις "τυφλές" περιοχές του χάρτη συχνοτήτων έχουν δύο επιλογές : Ή να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση ή να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι στην Digea, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και βέβαια το χαράτσι αυτό θα είναι μόνιμο, διότι δεν είναι μόνον η προμήθεια των αναμεταδοτών, των κεραιοσυστημάτων κ.λπ. και η εγκατάστασή τους, που θα πληρωθεί εφ' άπαξ, αλλά είναι και η συντήρηση, οι επισκευές, η λειτουργία (κατανάλωση ρεύματος) και η παραχώρηση των χώρων εγκατάστασης των υποδομών! Και επειδή οι αναμεταδότες αυτοί θα τοποθετηθούν σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε βουνά, το κόστος ενοικίασης για την παραχώρηση των χώρων δεν είναι καθόλου αμελητέο. Όπως δεν είναι αμελητέο και το κόστος της προμήθειας των αναμεταδοτών.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα θα απαιτηθούν γύρω στα 600 συμπληρωματικά σημεία εκπομπής για τέτοιους αναμεταδότες. Σε κάθε σημείο πρέπει να τοποθετηθούν 6 αναμεταδότες (όσες και οι συχνότητες που εκμεταλλεύεται η Digea). Με μέτριους υπολογισμούς το κόστος κάθε αναμεταδότη είναι γύρω στα 7.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόνον η προμήθεια των αναμεταδοτών θα κοστίσει στους έλληνες πολίτες όχι λιγότερο από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών και των Δημοτικών Αρχών αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους (Υπουργείο και ΕΕΤΤ) είτε με απαξιωτικό τρόπο (κάνετε λάθος, οι χάρτες κάλυψης λένε άλλα) είτε με αλαζονικό τρόπο (βρίσκεστε σε "λευκή" περιοχή, ας πληρώσει ο Δήμος σας να έχετε τηλεόραση!). Κάποιοι Δήμοι άρχισαν αν υποκύπτουν στον εκβιασμό, χωρίς να ανατιλαμβάνονται ακόμη το πραγματικό κόστος που θα καταβάλλουν διαρκώς στην Digea. Άλλες Δημοτικές Αρχές παραχωρούν δωρεάν εκτάσεις στην Digea, ακόμη και για ένα από τα βασικά (156) κέντρα εκπομπής, αφού άλλοι Δήμοι το έχουν κάνει πριν από αυτούς, ενώ κάποιες άλλες Δημοτικές Αρχές αντιστέκονται.

Έτσι έχει μέχρι στιγμής η υπόθεση "ψηφιακό σήμα τηλεόρασης" και η ευθύνη πλέον πέφτει στις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις πολλές "λευκές" περιοχές στον χάρτη του Δήμου τους. Σίγουρα δεν πρέπει ο κάτοικος του ορεινού χωριού, που δεν έχει άλλο μέσο επικοινωνίας για να ενημερωθεί (τουλάχιστον), να είναι αναγκασμένος να μένει χωρίς τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή σε αρκετά χωριά που δεν πιάνουν ψηφιακό σήμα βλέπουν μόνο τα κανάλια της ΝΕΡΙΤ, όμως σε λίγες εβδομάδες δεν θα βλέπουν ούτε αυτά. Με βάση όλα αυτά, τόσο η Digea όσο και η Πολιτεία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην περιμένουν απλά και μόνο τις Δημοτικές Αρχές να υποκύψουν λόγω των καθημερινών διαμαρτυριών των δημοτών τους.

Πηγή : http://tameteora.gr/index.php?option=com_content&id=8822:-digea-&Itemid=284

Στην Κάσο, όπου επίσης δεν υπάρχει ψηφιακό σήμα της Digea, ο Δήμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και οι κάτοικοι υπομένουν μοιρολατρικά, τι θα γίνει; Μια καλή λύση είναι να μην βλέπουν οι Κασιώτες τηλεόραση! Αυτό θα έχει δύο ευεργετικά αποτελέσματα γι' αυτούς : Πρώτον δεν θα παραπληροφορούνται πλέον από τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης και δεύτερον, αφού δεν θα βλέπουν τηλεόραση θα έχουν όλο τον χρόνο να επιδοθούν σε άλλες δραστηριότητες οι οποίες, ενδεχομένως, θα λύσουν και το δημογραφικό πρόβλημα του νησιού και της χώρας γενικότερα...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Η ένδειξη του ανεμόμετρου στο πλοίο είναι σε... χιλιόμετρα!

Το ανεμόμετρο του "Κορνάρου", σε knots βεβαίως!Οι "καπεταναίοι" των καφενείων της Κάσου συνεχίζουν να ασχημονούν εις βάρος του έμπειρου καπετάν Δημήτρη Λαδά. Πριν από μερικές ημέρες, πρώην υπάλληλος του Δήμου Κάσου, ο οποίος λόγω συνταξιοδότησης είπε να ασχοληθεί, εκτός από τα κουνέλια, και με ναυτιλιακά θέματα, ισχυρίστηκε ότι η ένδειξη του ανεμόμετρου στη γέφυρα του "Βιτσέντζος Κορνάρος" είναι σε χιλιόμετρα και πως ο καπετάν Δημήτρης Λαδάς γελοιοποιήθηκε όταν είπε ότι η ταχύτητα του ανέμου την ώρα της προσάραξης ήταν πάνω από 60 κόμβους! Ματαίως προσπάθησα να εξηγήσω στον πολύξερο "καπετάνιο" ότι τα πλοία δεν είναι αυτοκίνητα και ότι όλες οι ενδείξεις των οργάνων τους, ακόμη και αν υπάρχει άλλη πρόβλεψη από κατασκευής τους, είναι σε ναυτικά μίλια ανά ώρα (κόμβοι ή knots επί το αγγλικόν). Τουτέστιν, η ταχύτητα του ανέμου στο ανεμόμετρο του "Βιτσέντζος Κορνάρος", όπως και σε κάθε άλλο πλοίο που ταξιδεύει στις θάλασσες αυτού του πλανήτη, μετριέται σε κόμβους (1 ναυτικό μίλι = 1.852 μέτρα). Ετυχώς που υπάρχουν οι σχετικές φωτογραφίες, σαν αδιάψευστοι μάρτυρες, διαφορετικά οι ξερόλες θα έριχναν όσους δεν συμφωνούν μαζί τους στην πυρά! Η αντίδραση του ξερόλα ήταν να σηκωθεί οργισμένος από τη θέση του και να αρχίσει να καταφέρεται με υβριστικές εκφράσεις εναντίον μου, σε δημόσιο χώρο, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. O tempora o mores...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Η Aegean και ο Βασιλάκης κερδοσκοπούν ασυστόλως εις βάρος της Κάσου και των Κασιωτών!

Γνωρίζετε ότι το αεροπορικό εισιτήριο για να πετάξετε από την Αθήνα στην Κάσο κοστίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 132 ευρώ; (264 ευρώ μετ' επιστροφής!). Πολύ περισσότερο δηλαδή από όσο κοστίζει το αεροπορικό εισιτήριο για να πετάξει κανείς από την Αθήνα στο Λονδίνο μετ' επιστροφής! Γνωρίζετε επίσης ότι, ενώ για τη γραμμή του Λονδίνου δεν υπάρχει (εννοείται) κρατική επιδότηση, για τη μονοπωλιακή γραμμή Καρπάθου - Κάσου - Σητείας η αεροπορική εταιρεία που την εξυπηρετεί (η Aegean του κ. Βασιλάκη δηλαδή) εισπράττει ετησίως επιδότηση 16.326.992,71 ευρώ; Ωραία ως εδώ; Ωραία! Ας πάμε όμως παρακάτω.

Σύμφωνα με τον αριθμό των πτήσεων που εκτελούνται κατά την διάρκεια του έτους, το σύνολο των μιλίων που καλύπτονται, το σύνολο των ωρών πτήσης και το ποσοστό της επιδότησης που αντιστοιχεί στην αεροπορική γραμμή Ρόδου - Καρπάθου - Κάσου - Σητείας το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου για τους κατοίκους της Κάσου θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερο αυτού που χρεώνει σήμερα η Aegean. Αναλυτικότερα :

Ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο μέσος όρος χρέωσης για τις πτήσεις της Aegean στα νησιά του Αιγαίου δεν υπερβαίνει (στη χειρότερη περίπτωση, αυτή της Πάρου) τα 1,07 ευρώ για κάθε μίλι απόστασης και 2,17 ευρώ αντιστοίχως για κάθε 1 λεπτό πτήσης, η συντομότερη χρονικά πτήση παγκοσμίως από την Κάρπαθο στην Κάσο (μόλις 15 λεπτά της ώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Aegean, 5 μόλις λεπτά πραγματικού χρόνου πτήσης) χρεώνεται από την Aegean με 3,33 ευρώ για κάθε μίλι απόστασης και με 2,67 ευρώ για κάθε λεπτό πτήσης! Επίσης η Aegean χρεώνει με 1,16 ευρώ για κάθε μίλι απόστασης στην πτήση Κάσος - Σητεία και 2,28 ευρώ αντιστοίχως για κάθε λεπτό πτήσης! Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι για την πτήση Αθήνα - Κάρπαθο η Aegean χρεώνει 0,44 ευρώ για κάθε μίλι απόστασης και 1,70 ευρώ για κάθε λεπτό πτήσης, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Aegean κλέβει ασυστόλως τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κάσου στα σκέλη της "άγονης" γραμμής που μονοπωλεί και για την οποίαν εισπράττει κρατική επιδότηση!

Έτσι, ενώ το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου Αθήνα - Κάρπαθος, σε μια απόσταση δηλαδή 249 μιλίων, ανέρχεται στα 110,64 ευρώ, το αντίστοιχο κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου Κάρπαθος - Κάσος, μια απόσταση δηλαδή 12 μόλις μιλίων, ανέρχεται στα 40 ευρώ! Τουτέστιν 20 φορές μικρότερη απόσταση αλλά μόλις 6 φορές μικρότερο κόστος εισιτηρίου!

Η συγκεκριμένη τιμολόγηση παίρνει διαστάσεις ασύστολης ληστείας με δεδομένη την αδυναμία των κατοίκων της Κάσου να εξυπηρετηθούν από άλλη αεροπορική εταιρεία για το σκέλος Ρόδος - Κάρπαθος- Κάσος ή Σητεία - Κάσος, αλλά και με την πρόσφατη υποβάθμιση της ακτοπλοϊκής της σύνδεσης με την Κρήτη και τον Πειραιά. Με αυτή τη λογική τι νόημα έχει άραγε η καταβολή κρατικής επιδότησης στην Aegean; Και εισπράττεις την επιδότηση και χαρατσώνεις τους κατοίκους της Κάσου κ. Βασιλάκη; Κακό πράγμα τελικώς τα μονοπώλια, ιδίως σε περιπτώσεις που αυτά χαρίζονται σε επιχειρηματίες από επίορκους πολιτικούς.

Ευχαριστώ τον κ. Νικήτα Βρετό για τις πληροφορίες.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Τόσο δύσκολο είναι να φύγει το ρημάδι;

Είκοσι χρόνια κι' ακόμη να φύγει απ' το λιμάνι αυτή η ασχήμια. Το κακάσχημο, σκουριασμένο και επικίνδυνο απομεινάρι της τεχνικής εταιρείας "Αρμός", παρά τις δικές μου κραυγές και έγγραφες διαμαρτυρίες, παραμένει στο λιμάνι της Κάσου. Θυμάστε το άρθρο που είχα δημοσιεύσει στις 10 Οκτωβρίου του 2013; http://www.ribandsea.com/waves/1286-kai-oi-omorfes-exoun-provlimata  

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης παραμονής μου στην Κάσο, ρώτησα σχετικώς την Δήμαρχο, κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, η οποία μου απάντησε ότι, όταν με δική της πρωτοβουλία μετέβη στο σημείο συνεργείο του κ. Κατσαρού προκειμένου να απομακρύνει το σκουριασμένο παλιοσίδερο, επενέβη ο λιμενοσταθμάρχης κ. Γιαμαλάκης ο οποίος απαγόρευσε την μετακίνησή του επικαλούμενος την καταγγελία ενός Κασιώτη ο οποίος έχει πάρει πρώτος την άδεια διάλυσης ή μετακίνησής του. Επειδή, παρά τις επίμονες ερωτήσεις μου, η κυρία Τσανάκη αρνήθηκε να μου αποκαλύψει το όνομα του καταγγέλοντος, απευθύνθηκα στον κ. Γιαμαλάκη ο οποίος επιβεβαίωσε μεν το γεγονός αλλά αρνήθηκε κι' αυτός να μου αποκαλύψει το όνομα του καταγγέλοντος. Μου είπε πάντως ότι το σκουριασμένο απομεινάρι της εταιρείας "Αρμός" είναι χαρακτηρισμένο σαν "ναυάγιο" και πως μόνο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με σύμφωνη γνώμη του Λιμενικού Ταμείου μπορεί αυτός ο χαρακτηρισμός να αποσυρθεί και το σκουριασμένο παλιόπραγμα να απομακρυνθεί.

Φαίνεται πάντως πως οι διαδικασίες και οι λήψεις αποφάσεων στον Δήμο Κάσου λαμβάνονται με χρονικό ορίζοντα... εικοσαετίας, ακόμη και όταν πρόκειται για ενέργειες που η υλοποίησή τους δεν απαιτεί παρά λίγες μόνο ώρες! Κατά τα άλλα, κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του βουλευτή Δωδεκανήσων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνου Κόνσολα στην Κάσο, η κυρία Τσανάκη ακούστηκε να ζητάει την συνδρομή του, προκειμένου να απομακρυνθεί η σκουριασμένη αθλιότητα από τον χώρο του παλιού προβλήτα, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να μπορέσει να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος λουομένων! Δηλαδή, κυρία Τσανάκη, δεν υπάρχει άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να απομακρυνθεί το άθλιο, πανάσχημο και επικίνδυνο αυτό κατασκεύασμα; Και πώς αλήθεια σκέπτεστε να μετατρέψετε τα βράχια εκείνης της ακτής σε παραλία για λουομένους; Εδώ ο Δήμος αδυνατεί να διατηρήσει σε στοιχειωδώς αξιοπρεπή κατάσταση τις τρεις μοναδικές παραλίες της Κάσου στον Εμπορειό, στην Αμμούα και στην Χέλατρο, και θα δημιουργήσει καινούργια παραλία στα βράχια; Απομακρύνετε επιτέλους αυτό το ρημάδι από το πρόσωπο του νησιού τώρα! Όλα τα άλλα είναι πομφόλυγες και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Κουράστηκε πια ο κόσμος να ακούει ξύλινα λόγια πολιτικάντηδων...

Επειδή πάντως το έφερα βαρέως που τόσο η Δήμαρχος όσο και ο λιμενοσταθμάρχης αρνήθηκαν να μου πουν το όνομα του Κασιώτη ο οποίος μπλόκαρε την απομάκρυσνη του σκουριασμένου κλαπέ, έκανα κάποιους συνειρμούς και τηλεφώνησα στον Κώστα Περσελή, τον επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης. Τόμπολα! Ο Κώστας Περσελής παραδέχθηκε μεν ότι έχει από το 2012 πάρει την σχετική άδεια από το Λιμενικό Ταμείο για την ανέλκυση και απομάκρυνση του κλαπέ, αρνήθηκε όμως ότι έκανε κάποια καταγγελία ή ότι ζήτησε χρήματα για την παραχώρηση της άδειας ανέλκυσης στον κ. Κατσαρό. Με ρώτησε όμως : "Ιωσήφ, ας υποθέσουμε ότι είχες εσύ την άδεια ανέλκυσης και κάποιος άλλος, με την συνδρομή της Δημάρχου, επιχειρούσε να κάνει τη δουλειά. Τι θα έκανες; Γνωρίζεις, υποθέτω, ότι αυτό το, σκουριασμένο έστω, κατασκεύασμα κοστίζει σαν μέταλλο περί τα 20.000 ευρώ". Όταν ρώτησα τον Κώστα Περσελή γιατί χρονοτριβεί, μου απάντησε ότι για την ανέλκυση του κλαπέ απαιτείται γερανός που δεν υπάρχει στην Κάσο.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Δημοτική επιχείρηση αδρανών υλικών και χωματερή Μαρίτσας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της δημάρχου, η κατάσταση στο λατομείο δεν έχει αλλάξει. Σε σχετική συζήτηση που είχα με την Δήμαρχο της Κάσου κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη και σε ερώτησή μου εάν αποκαταστάθηκε η άθλια εικόνα που επικρατούσε στο λατομείο και στην χωματερή της Μαρίτσας, η κυρία Τσανάκη απάντησε ότι όλα τακτοποιήθηκαν. Επειδή, αφ' ενός μεν έχω καεί στον χυλό και φυσάω και το γιαούρτι, αφ' ετέρου είμαι πολύ επιφυλακτικός και καχύποπτος σε κάθε τι που προέρχεται από αυτούς που στρογγυλοκάθονται στις καρέκλες της εξουσίας, πήρα επ' ώμου τον αδιάψευστο μάρτυρα της δουλειάς μου και τράβηξα για τους τόπους της ντροπής.

Η εικόνα στο λατομείο, λοιπόν, ίδια και απαράλλαχτη! Σωρός τα σκουπίδια, τα πλαστικά μπουκάλια του νερού και Η πόρτα στη χωματερή πάντα ανοικτή για να μη μένουν παραπονούμενα τα αιγοπρόβατα! τα σάπια ελαστικά αυτοκινήτων, μαζί με τα σκουριασμένα αυτοκίνητα, τα σκαπτικά μηχανήματα και τις μπουλντόζες. Ακόμη και το τεράστιο αχρηστευμένο λεωφορείο του Δήμου της Ρόδου εκεί είναι! Να το έστειλαν να δρομολογηθεί στα στενά δρομάκια του νησιού, χλωμό το βρίσκω. Εδώ το μικρό καινούργιο λεωφορείο, που έφτασε πέρυσι τον Αύγουστο καταϊδρωμένο στο λιμάνι της Κάσου, ακόμη να μπει σε λειτουργία και το έχουν στην αποθήκη του συνεταιρισμού, όπως άκουσα, για να το επιστρέψουν σαν... μεταχειρισμένο επειδή το κοντέρ του μετράει 10.000 χιλιόμετρα προτού καν κουνηθεί από τη θέση του! Συνεπώς δεν είχαν πού να πετάξουν το λεωφορείο οι Ροδίτες και είπαν "δεν το πετάμε στην Κάσο που έχει και παρελθόν στα σκουπίδια;".

Οι νάϋλον σακκούλες τραβάνε την ανηφόρα και "διακοσμούν" τις ανθισμένες πλαγιές του βουνού... Στη χωματερή της Μαρίτσας η εικόνα ήταν ελαφρώς βελτιωμένη, ώς προς το μήκος της περίφραξης όμως και μόνο. Κατά τα άλλα, κάποιοι συνεχίζουν να πετούν ανενόχλητοι τα σκουπίδια έξω από την περίφραξη, η πόρτα είναι ορθάνοικτη (συνεπώς τα αιγοπρόβατα δεν συναντούν καμμία δυσκολία να... βοσκήσουν εκεί) και οι νάϋλον σακκούλες τρέχουν στις πλαγιές του βουνού μέχρι την κορυφή προσθέτοντας χρώμα στο περιβάλλον!

Μπουκάλια, παλιοσίδερα, λάστιχα και σκουπίδια πεταμένα στον χώρο της δημοτικής επιχείρησης αδρανών υλικών! Την επόμενη φορά λοιπόν να είστε πιο προσεκτική και να λέτε την αλήθεια όταν σας ρωτούν κυρία Τσανάκη για την κατάσταση των προβλημάτων του νησιού. Δεν κουνούν όλοι οι δημότες το κεφάλι τους όπως οι κατσίκες όταν τρώνε τα χόρτα του βουνού, ούτε έχουν όλοι dna ιθαγενή ώστε να ικανοποιούνται με χάντρες και καθρεπτάκια.

Ας μην βιαστούν να με κατηγορήσουν κάποιοι ότι δυσφημίζω την Κάσο αναφέροντας όλα αυτά τα προβλήματα. Θα τους πω ότι όποιος προβάλει τις ομορφιές ενός τόπου, όπως κάνω εγώ επί 33 συναπτά έτη, έχει το δικαίωμα μιλήσει και για τις άσχημες πλευρές του. Τα προβλήματα, άλλωστε, δεν επιλύονται αν τα κουκουλώσεις και δεν αναζητήσεις λύσεις. Το παιγνίδι της στρουθοκαμήλου, που βάζει το κεφάλι της στο χώμα νομίζοντας ότι έτσι μπορεί να κρύψει τον πισινό της, είναι γνωστό.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Ύποπτοι "συμψηφισμοί".

Αλλά τα "φάουλ" της κυρίας Τσανάκη δεν σταματούν στη Μαρίτσα, στο λατομείο και στο σκουριασμένο απομεινάρι του "Αρμού". Προχωρούν λίγο πιο πέρα, μέσα στη μικρή περιοχή, και προκαλούν το πέναλτυ και την κόκκινη κάρτα του διαιτητή. Έτσι, λίγο έλειψε να... αυτοδικήσω όταν άκουσα την κυρία Δήμαρχο να λέει πως δεν υπάρχει φάκελλος ούτε στοιχεία από τα οποία να αποδεικνύεται ότι νομίμως μεταδημότευσα στην Κάσο! Το τράβηξε μάλιστα λίγο ακόμη το σχοινί η κυρία Δήμαρχος, δοκιμάζοντας τα όρια της υπομονής μου, λέγοντας πως μετέφερα τα εκλογικά μου δικαιώματα στην Κάσο για να απολαμβάνω φορολογικών ελαφρύνσεων και πως, εν πάση περιπτώσει, αυτή κάνει πως δεν βλέπει!

Αφού μέτρησα τα προβατάκια της ηρεμίας και της αυτοσυγκράτησης, σκέφτηκα πως :

α. Η κυρία Δήμαρχος είναι ενοχλημένη από την καταγγελία μου για το κώλυμα εκλογιμότητας που είχε στις πρόσφατες Δημοτικές εκλογές και προσπαθεί να βρει σημείο συμψηφισμού.

β. Για να γνωρίζει πως ο φάκελλος της μεταδημότευσής μου στην Κάσο "δεν υπάρχει", σημαίνει πως τον αναζήτησε, δεν τον βρήκε (ή δεν της τον έδωσαν) και έβγαλε έτσι την ετυμηγορία της.

Θέλετε να μάθετε πώς αντέδρασα; Κατ' αρχάς κατέθεσα επιστολή στο πρωτόκολλο εισερχομένων του Δήμου και πήρα βεβαίως αριθμό πρωτοκόλλου. Τι ζήτησα; Την άμεση εύρεση του φακέλλου γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα καταφύγω στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Εισαγγελία.

Στη συνέχεια επισκέφτηκα την μέχρι πρό τινος υπάλληλο του Δήμου κυρία Ιουλία Δασκαλάκη η οποία μάλιστα, ως υπεύθυνη αυτής της Υπηρεσίας, είχε καταχωρήσει κανονικά τα έγγραφα της μεταδημότευσης και την εγγραφή μας στο Δημοτολόγιο.

Η κυρία Δασκαλάκη εξεπλάγη στο άκουσμα της "εξαφάνισης" του φακέλλου μου και αφού με διαβεβαίωσε πως ο φάκελλος υπάρχει και η μεταδημότευσή μας εγινε σύμφωνα με τον νόμο, μου είπε να σερφάρω στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αναζήτηση είχε αποτέλεσμα καθώς η κυρία Δασκαλάκη θυμόταν από μνήμης τον αριθμό Δημοτολογίου (1732/1)!

Και επειδή τα όρια της υπομονής μου είναι πολύ μικρά, σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, πήρα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Κ.Ε.Π. Κάσου (πώς θα το έπαιρνα εάν η μεταδημότευσή μου έπασχε;) και αναζήτησα ο ίδιος τον φάκελλό μου μέσω της αρμοδίας υπαλλήλου του Δήμου. Και βεβαίως ο φάκελλος βρέθηκε. Και βεβαίως διαπιστώθηκε ότι όλα είχαν γίνει σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 3463 του 2006 στο άρθρο 15 παράγρ. 8 γ που προβλέπει ότι :

"Δεν απαιτείται η προϋπόθεση της διετούς κατοικίας για μεταδημότευση του ενηλίκου, προκειμένου να αποκτήσει την αρχική δημοτικότητα, που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του".

Δεν γνωρίζω εάν υπήρχε πρόθεση, όμως ο νόμος ερμηνεύτηκε με λανθασμένο τρόπο από την υπάλληλο του Δήμου και, βεβαίως, την κυρία Δήμαρχο, η οποία αγνοεί ή προσποιείται πως αγνοεί το διαζευκτικό "ή" που υπάρχει στο γράμμα του νόμου : "... που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του".

Τι συνέβη λοιπόν στη δική μου περίπτωση; Η μητέρα της πεθεράς μου, Αικατερίνη Παναγιωτοπούλου, γεννήθηκε στην Κάσο το 1901, είχε την ελληνική ιθαγένεια και ενεγράφη στο Δημοτολόγιο του Δήμου Κάσου την 17η Οκτωβρίου 1958, επί δημαρχίας Θ. Καταλάνου, με αύξοντα αριθμό οικογενειακής μερίδας 742. Η κόρη της και πεθερά μου, Αφροδίτη Σουνίου, το γένος Παναγιωτοπούλου, γεννήθηκε στην Αίγυπτο, είχε την ελληνική ιθαγένεια, αλλά είχε αρχικώς εγγραφεί στο Δημοτολόγιο Καλύμνου, από όπου καταγόταν ο σύζυγος της και πεθερός μου, Αναστάσιος Σούνιος.

Μετά την πεθερά μου, η οποία ζήτησε να αποκτήσει την δημοτικότητα της μητέρας της, όπως και εδικαιούτο βάσει του νόμου, αίτημα μεταδημότευσης υπέβαλε η κόρη της και σύζυγός μου Αννέτα Παπαδοπούλου, στη  συνέχεια δε εγώ και τα δύο τέκνα μας. Η πεθερά μου δεν είχε την αρχική δημοτικότητα της μητέρας της και έτσι η "έμπειρη" Δήμαρχος Κάσου κυρία Τσανάκη θεώρησε πως η μεταδημότευση της πεθεράς μου "πάσχει" νομικώς. Δεν πρόσεξε, προφανώς, ότι ο νομοθέτης προέβλεψε αυτή την περίπτωση προσθέτοντας το διαζευκτικό "ή" : "Δεν απαιτείται η προϋπόθεση της διετούς κατοικίας για μεταδημότευση του ενηλίκου, προκειμένου να αποκτήσει την αρχική δημοτικότητα, που είχε ο ίδιος ή οι γονείς του".

Η μπάλλα πάει λοιπόν τώρα στην "έμπειρη" Δήμαρχο της Κάσου, κυρία Μαίρη Σορώτου Τσανάκη, η οποία καλείται να εξηγήσει τα ανεξήγητα και να ζητήσει συγγνώμη, ώστε να μην υπάρξει δυσάρεστη συνέχεια για την ίδια. Προσωπικώς θα πρότεινα στην κυρία Δήμαρχο, εφ' όσον έχει άγνοια και απειρία σε ευαίσθητα θέματα δημοτολογίου, να ζητήσει την συνδρομή της έμπειρης κυρίας Ιουλίας Δασκαλάκη. Είμαι βέβαιος ότι η κυρία Δασκαλάκη δεν θα αρνηθεί να βοηθήσει.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος