Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Οι Δήμαρχοι αλλάζουνε, το μπάχαλο θα μείνει;

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η ίδια εικόνα κατά την διάρκεια των τελευταίων είκοσι τουλάχιστον ετών.Αρχικώς ο τίτλος αυτού του άρθρου ήταν "οι Δήμαρχοι αλλάζουνε, το μπάχαλο όμως μένει". Ο δημοσιογράφος όμως είναι παρατηρητής των γεγονότων, στέκεται με κριτική διάθεση απέναντι στην εξουσία και ενημερώνει, όσο πιο αντικειμενικά μπορεί, τον κόσμο. Δεν είναι ούτε εισαγγελέας ούτε προφήτης. Μ' αυτές λοιπόν τις σκέψεις, άλλαξα τον τίτλο του άρθρου ώστε να μην παρεξηγηθώ, χωρίς λόγο και αιτία, από αυτούς που με περιμένουν στη γωνία με... το δίκανο.

Σηκώθηκαν λοιπόν απ' τις καρέκλες τους - ή μάλλον κατέβηκαν απ' το μπαμπουδένιο καλάμι τους - ο μέχρι πρότινος Δήμαρχος Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος, ο Αντιδήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι, και τις θέσεις τους κατέλαβαν η Μαίρη Τσανάκη και οι δικοί της δημοτικοί σύμβουλοι. Μαζί μ' αυτή την αλλαγή όλοι ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει στον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας και των πραγμάτων που αφορούν το ακριτικό νησί και τους κατοίκους του, ενώ ελπίζουν να αλλάξει και ο τόπος συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου από το... περίπτερο του λιμανιού στα γραφεία, τουλάχιστον, του Δήμου.

Το Κέντρο Νεότητος έσφυζε άλλοτε από ζωή. Εδώ και αρκετά χρόνια αργοπεθαίνει... Τέλος πάντων, αυτά πέρασαν. Δεν είμαι άλλωστε οπαδός της θεωρίας ότι πρέπει κανείς να "ξυλεύει την πεσούσα δρυν". Ο Ερωτόκριτος και η παρέα του απόλαυσαν επί 12 συναπτά έτη το γλυκό ποτό της εξουσίας αλλά έφυγαν αφήνοντας "απλήρωτο τον λογαριασμό", και ας καυχώνται ότι υπάρχει "πλεόνασμα" δύο εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του Δήμου. Όταν διαχειρίζεσαι δημόσιο χρήμα φροντίζεις να το ξοδεύεις ικανοποιώντας βασικές ανάγκες του νησιού ή χρηματοδοτωντας έργα υποδομής. Το μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δείχνει αδράνεια και έλλειψη οράματος και μελετών, το δε "άλλοθι" ότι για όλα αυτά ευθύνεται ο Καλλικράτης δεν πείθει κανένα.

Ας έρθουμε όμως στο παρόν και ας ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο μέλλον. Ας δούμε, με άλλα λόγια, τι παραλαμβάνει η νέα Δήμαρχος, ας θυμηθούμε τι υποσχέθηκε στις προεκλογικές της ομιλίες και ας περιμένουμε να δούμε αν θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και αν θα σταθεί αντάξια της εμπιστοσύνης αυτών που την εξέλεξαν.

Είκοσι χρόνια δεν βαρεθήκατε να βλέπετε αυτή την ασχήμια; Υπενθυμίζω ότι σε ερώτηση που έθεσα στην κυρία Τσανάκη στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, αν θα ζητήσει να γίνει έλεγχος των οικονομικών του Δήμου, εκείνη απάντησε ότι δεν είναι εισαγγελέας, λέγοντας ότι επιθυμεί πρωτίστως την ενότητα των Κασιωτών. Παρατήρησα  τότε ότι μια τέτοια στάση εκ μέρους της θα σήμαινε, ενδεχομένως, συγκάλυψη μέσω της αποσιώπησης. Η αποσιώπηση όμως, και μέσω αυτής η συγκάλυψη, τυχόν κακοδιαχείρισης εκ μέρους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, κάθε άλλο παρά θα βοηθούσε στην ενότητα των κατοίκων της Κάσου. Δεν γνωρίζω τι σκοπεύει να κάνει η κυρία Τσανάκη τώρα που έγινε Δήμαρχος του νησιού. Προσωπικώς, θα θεωρήσω ότι είναι στον σωστό δρόμο εάν... δεν τηρήσει εκείνη την προεκλογική της δήλωση!

Ας δούμε τώρα, εκτός από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που είπε ο πρώην Δήμαρχος ότι περιέχει το ταμείο του Δήμου, ποια προβλήματα παραλαμβάνει η κυρία Τσανάκη.

Χωματερή δεν υπάρχει μόνο στη Μαρίτσα αλλά και στην Δημοτική Επιχείρηση Αδρανών Υλικών. 1. Η χωματερή της Μαρίτσας παραμένει στη θέση της με όλα τα προβλήματα που φέρει σαν επαχθή κληρονομιά της (σκουπίδια και κυρίως νάϋλον σακκούλες που ανηφορίζουν στις πλαγιές του βουνού, ανυπόφορη μυρωδιά και καπνός σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τα σπίτια του οικισμού της Παναγίας, ζώα που βόσκουν στα σκουπίδια).

2. Η Δημοτική Επιχείρηση Αδρανών Υλικών παραμένει κι' αυτή αδρανής, όπως και το όνομά της, ενώ έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών και άχρηστων μηχανημάτων.

3. Το θερμοκήπιο στο Φρυ είναι κατεστραμμένο και εγκαταλελειμμένο. Ένας Θεός μόνο γνωρίζει πόσα χρήματα διετέθησαν για την κατασκευή του (δημαρχεύοντος του κ. Γ Κακομανώλη) ενώ τα μηχανήματα διελύθησαν και οι Κασιώτες δεν αξιώθηκαν να φάνε ούτε μία ντομάτα!

Το γήπεδο έμεινε στα μπετά, τα χρήματα έκαναν φτερά...4. Η κατασκευή του γηπέδου στην Αγ. Μαρίνα έμεινε στα τσιμέντα, και προβλέπεται να μείνει για πάντα, ενώ αρκετές χιλιάδες ευρώ οφείλει ακόμη ο εργολάβος του έργου σε υλικά.

5. Το λιμάνι έχει τα προβλήματά του και χρειάζεται επειγόντως επισκευή.

6. Το νέο Ιατρείο χρειάζεται στελέχωση από ιατρούς ειδικοτήτων. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η κατασκευή και η τελετή των εγκαινίων του, παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα αποδειχθεί ότι ήταν απλώς μια πολύχρωμη σαπουνόφουσκα που αιωρήθηκε για μερικά δευτερόλεπτα στην ατμόσφαιρα και έσκασε.

Τα λόγια είναι περιττά. Η εικόνα μιλάει μόνη της. Και να ήταν το μόνο; 7. Τα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε τέλμα με ορατό τον κίνδυνο να πληγεί και πάλι το νησί σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής.

8. Παλιά αυτοκίνητα, κάθε μεγέθους και είδους, βρίσκονται πεταμένα εδώ κι' εκεί και ουδείς ενδιαφέρεται.

9. Η κατάσταση στο λιμάνι, όσον αφορά στον ελλιμενισμό των σκαφών, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Τα αλιευτικά έχουν πλέον καταλάβει ολόκληρη την λεκάνη της νέας μαρίνας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος το καλοκαίρι για την φιλοξενία διερχόμενων τουριστικών σκαφών.

Το wc του παρατηρητηρίου στ' Αρμάθια. Και γι' αυτό ο Καλλικράτης φταίει... 10. Η καθαριότητα, γενικώς, πάσχει στην Κάσο που δεν μπορεί να καυχάται βεβαίως ότι είναι από τα πιο καθαρά νησιά.

11. Τα γκρεμισμένα και εγκαταλελειμμένα σπίτια δεν προάγουν την εικόνα του νησιού, ενώ συγχρόνως αποτελούν εστίες μόλυνσης.

12. Τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων παραμένουν άλυτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών.

13. Αρκετοί κεντρικοί δρόμοι του νησιού χρειάζονται έλεγχο και συντήρηση.

Κόστισε ένας Θεός μόνο ξέρει πόσα εκατομμύρια. Δεν έφαγαν από αυτό οι Κασιώτες ούτε μία ντομάτα! 14. Η εικόνα των λιγοστών παραλιών του νησιού ήταν φέτος επιεικώς απαράδεκτη. Με πέτρες και φύκια, χωρίς ομπρέλλες και ξαπλώστρες.

15. Το σφαγείο είναι ακόμη σε στάδιο "ολοκλήρωσης". "Ολοκληρώνεται" τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια!

16. Το παρατηρητήριο των ορνιθολόγων στ' Αρμάθια συνεχίζει να είναι καταφύγιο αιγοπροβάτων και σκουπιδότοπος.

Το σφαγείο έχει στοιχειώσει κι' αυτό. Με διάφορες δικαιολογίες κατά καιρούς για την καθυστέρηση. 17. Η αστυνόμευση είναι ελλιπής, τόσο εκ μέρους της τοπικής Λιμενικής Αρχής, όσο και της Αστυνομίας, με τους παράνομους κατασκηνωτές να ρυπαίνουν τις παραλίες των Αρμαθιών και της Χελάτρου, ενώ τα "βαποράκια" κινούνται ανενόχλητα, με αποτέλεσμα να διαφθείρουν τους νέους του νησιού.

18. Τα σπήλαια Ελληνοκαμάρα και Σελλάϊ υπάρχουν μεν, αλλά έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Το πρώτο είναι κλειδωμένο, ενώ το δεύτερο είναι ξέφραγο αμπέλι όπου μπορεί να μπαίνει ο καθένας και να παίρνει σαν ενθύμιο ένα κομμάτι σταλακτίτη!

Κι' όμως, τα βιβλία ακόμη αντιστέκονται σε πείσμα της ανθρώπινης αδιαφορίας... 19. Η περιοχή της Βλυχάς, όπου σύμφωνα με ιστορικές αναφορές και μαρτυρίες ναυπηγούσαν εκεί τα καίκια τους οι Κασιώτες και η οποία πρέπει λογικά να ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, διεκδικείται τα τελευταία χρόνια από ιδιώτες, μεταξύ των οποίων λέγεται ότι είναι και η νέα Δήμαρχος. Αναμένεται να δούμε ποια θέση θα λάβει η νέα Δημοτική Αρχή στο θέμα αυτό αλλά, εν γένει, απέναντι στο μεγάλο πρόβλημα της καταπάτησης της δημόσιας γης που τα τελευταία χρόνια έχει αναχθεί σε δημοφιλές... σπορ!

20. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη κοντεύει να γίνει φάντασμα. Ουδείς θα πιστεύει σε λίγο ότι εκεί μέσα υπάρχουν βιβλία.

21. Το Κέντρο Νεότητας είναι έτοιμο να καταρρεύσει και ουδείς ενδιαφέρεται. Περασμένα μεγαλεία...

Το έκτρωμα αυτό δεν υπάρχει πια. Στην απομάκρυνσή του ελάχιστη συμμετοχή είχε ο Δήμος.22. Τα παλιοσίδερα του ΑΡΜΟΥ σαπίζουν, εδώ και 20 σχεδόν χρόνια, στον παλιό προβλήτα για να θυμίζουν την κακομοιριά και ανικανότητα της Δημοτικής και Λιμενικής Αρχής. Κανενός το αυτί δεν ιδρώνει!

Η μοναδική πρόοδος ήταν ότι ήρθε το λεωφορείο (την ημέρα που έληγε η θητεία του Δημήτρη Ερωτόκριτου) και έφυγε επιτέλους ο πυλώνας και οι κεραίες του Ο.Τ.Ε.! Μπορεί άραγε να αρνηθεί κανείς ότι σ' αυτό συνέβαλε αποφασιστικά ένας θεοπάλαβος "ξενικός", που βομβάρδισε με επιστολές όλες τις Υπηρεσίες και σκαρφάλωσε τελικώς επάνω στο μεταλλικό εξάμβλωμα απαιτώντας να φύγει απ' το κέντρο του οικισμού; Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν ήταν ούτε Δήμαρχος, ούτε αντιδήμαρχος, ούτε σύμβουλος, ούτε έμενε μονίμως ή είχε κάποια οικονομικά νιτερέσα στο νησί...

Αυτό το... γεφύρι επιτέλους ολοκληρώθηκε! Μένει να μπει στην κυκλοφορία. Καλά λοιπόν τα πλακόστρωτα δρομάκια των ψηφοφόρων, τα φωτάκια και ο δημοτικός φωτισμός, το νησί όμως χρειάζεται επειγόντως κάποιον να νοιαστεί για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη. Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι η  νέα Δήμαρχος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της δύσκολης αποστολής της και δεν θα βαδίσει στα χνάρια των προκατόχων της. Σ' αυτή την περίπτωση θα σταθώ, προσωπικώς, στο πλευρό της, χωρίς να αποβλέπω σε χειροκροτήματα, χρήματα ή αξιώματα. Αρκεί να μου το ζητήσει.

Υ.Γ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μόλις έλαβα από την Κάσο, η κυρία Τσανάκη άρχισε να παίρνει μέτρα για την τήρηση της καθαριότητας στο νησί. Καλή αρχή και καλό κουράγιο λοιπόν στη νέα Δήμαρχο, μιας και το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να επιτύχει κανείς είναι να διδάξει στοιχειώδη μαθήματα παιδείας σε ανθρώπους που έβλεπαν τόσα χρόνια τον Δήμο να αδιαφορεί για τέτοιους είδους προβλήματα τα οποία, σε κάθε περίπτωση, καταδεικνύουν το επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου.