Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τίτλοι τέλους για την "αμαρτωλή" (;) Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Αν και πολύ μελάνι χύθηκε στα έντυπα της Δωδεκανήσου για την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανακαλέσει στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 την άδεια λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, τίποτε, ή σχεδόν τίποτε, δεν ακούστηκε στα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ωστόσο ασχολήθηκαν κατά κόρον με τα παράνομα δάνεια που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλο-επιχειρηματίες. Ελάχιστα άλλωστε, όπως φαίνεται, ενδιαφέρει το παχύ έντερο της Αθήνας τι συμβαίνει στην καρδιά του έθνους. Στην Περιφέρεια δηλαδή και δη στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Δωδεκανήσου.

Εξαίρεση απετέλεσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha που εμφάνισε την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου να έχει χορηγήσει "θαλασσοδάνεια", με αποτέλεσμα να αντιδράσει έντονα το Δ.Σ. της Τράπεζας εκδίδοντας την ακόλουθη ανακοίνωση :

"Σε ό,τι αφορά στο ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ALPHA, όπου μαζί με σκάνδαλα άλλων Συνεταιριστικών τραπεζών, εμφανίστηκε και η Τράπεζα Δωδεκανήσου ως χορηγός «θαλασσοδανείων», η Τράπεζα έχει προβεί ήδη σε διάβημα προς τον εν λόγω τηλεοπτικό σταθμό για άμεση αποκατάσταση της αληθείας και άμεσα αναμένονται οι διορθωτικές ενέργειές τους. Στην δύσκολη αυτή στιγμή καμιά συκοφαντία ή αναιτιολόγητο σχόλιο δεν θα γίνει ανεκτό. Η Τράπεζα και η Δωδεκάνησος δέχθηκαν μία κυνική και απροσχημάτιστη επίθεση και αυτή θα πρέπει από μέρους όλων των Δωδεκανησίων να αντιμετωπισθεί δυναμικά και με σκεπτικισμό".

Ο γνωστός πάντως στην ακριτική Κάσο επιχειρηματίας Ηλίας Μαυρικάκης καταγγέλει συνεχώς, κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, τις παράνομες πράξεις συγκεκριμένου υπαλλήλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου στο υποκατάστημα της Κάσου (ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου του από την χώρα), αλλά και ανώτερων στελεχών της εν λόγω τράπεζας, που σαν αποτέλεσμα είχαν να χορηγηθούν παρανόμως δάνεια σε άτομα που δεν τα εδικαιούντο (και τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν) και, συγχρόνως, να αδειάσει ο δικός του (και όχι μόνο) καταθετικός λογαριασμός!

Τον Αύγουστο του 2013 ο Ηλίας Μαυρικάκης, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που μου παραχώρησε στην Κάσο, ζήτησε (προφητικά) επιμόνως την επέμβαση της Δικαιοσύνης και της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να αποκαλυφθεί η απάτη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να του επιστραφούν τα χρήματα που έκαναν φτερά από τον τραπεζικό του λογαριασμό, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, επικαλούμενος σχετικά έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία. Η Δικαιοσύνη δεν έχει επέμβει μέχρι σήμερα, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε την 8η Δεκεμβρίου του 2013 (τέσσερις δηλαδή μόλις μήνες μετά την συνέντευξη που μου έδωσε ο Ηλίας Μαυρικάκης), να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της Δωδεκανήσου, με το ακόλουθο σκεπτικό :

Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και μεταφορά του συνόλου των καταθέσεων στην Alpha Bank σύμφωνα με τον νόμο 3601/2007

Ανακοίνωση του Ειδικού Εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσων προς ενημέρωση του κοινού.

Σας ενημερώνουμε ότι δυνάμει της από 97/8.12.2013 Συνεδρίασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β/3105/08.12.2013) ανακλήθηκε η άδεια της «Συνεταιριστικής Τράπεζα (Δωδεκανήσων/Εύβοιας/Δυτικής Μακεδονίας) Συν. Π.Ε.», η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση και διορίστηκε ως ειδικός εκκαθαριστής η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Α.Ε.», αριθμός Μ.Α.Ε. 23013/01ΑΤ/90/394/02.

Η ανάδοχος τράπεζα ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ (ALPHA BANK) ανέλαβε το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής. Η εξυπηρέτηση των δανείων της Συνεταιριστικής θα συνεχιστεί κανονικά από την Συνεταιριστική μόλις επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά της. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της εκκαθάρισης και τις καταθέσεις μπορείτε να λάβετε καλώντας στο τηλέφωνο 2241080550.

Για τον Ειδικό Εκκαθαριστή

Αριστοτέλης Ανδρουτσόπουλος
Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής

Ρόδος, 10.12.2013

Το άλλοθι για την ανάκληση της αδείας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου ήταν η "άπρακτη παρέλευση και των τριών προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίησή της, με γνώμονα την προστασία των καταθέσεων των πελατών της". Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για να δικαιολογήσει την απόφασή της. Κάτι όμως που δεν δέχθηκε το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, και κατέθεσε ήδη αίτηση ακύρωσης της απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκδίδοντας συγχρόνως την ακόλουθη ανακοίνωση :

«Η τράπεζα δεν έκλεισε για κακοδιαχείριση, δεν έκλεισε για σκάνδαλα, δεν έκλεισε λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά την έκλεισαν επειδή ρύθμισε δάνεια Δωδεκανησίων τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση λόγω της οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την χώρα».

Κουβέντα πάντως γι' αυτά που κατήγγειλε ο Ηλίας Μαυρικάκης σχετικώς με τις παράνομες δανειοδοτήσεις από το υποκατάστημα της Κάσου και την αφαίμαξη των χρημάτων του καταθετικού του λογαριασμού. Κουβέντα για την από καιρού εις καιρόν οσμή σκανδάλων στα υπόλοιπα υποκαταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου. Οσμές σκανδάλων που συχνά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε εφημερίδες της Δωδεκανήσου, γενικότερα, και της Ρόδου ειδικότερα.

Δείτε και ακούστε όμως τι μου είπε ο Ηλίας Μαυρικάκης, τον Αύγουστο του 2013 στην Κάσο, για τις παράνομες δανειοδοτήσεις, την αφαίμαξη των χρημάτων του καταθετικού του λογαριασμού και την στάση κάποιων στελεχών της Τράπεζας αλλά και Δικαστικών Λειτουργών, και βγάλτε (αν μπορείτε) τα δικά σας συμπεράσματα.

Όσο με αφορά θα παραδώσω στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου το dvd της συνέντευξης του Ηλία Μαυρικάκη και τα αποδεικτικά στοιχεία που μου παρέδωσε ο δικηγόρος του, ευελπιστώντας (ή διατηρώντας τον ευσεβή πόθο) ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα εξετάσει σε βάθος τις καταγγελίες.