Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο καθηγητής Πάνος Παππάς σχολιάζει την συνέντευξη Αλαβάνου.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Αλαβάνος στον Σκαϊ, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 στις 19.00, ο Νίκος Ευαγγελάτος τον ρώτησε πώς μπορεί να κάνει η Ελλάδα εισαγωγές φαρμάκων, πετρελαίου και άλλων απαραίτητων ειδών μετά την επιστροφή στη δραχμή. Ο Αλαβάνος απάντησε με νομικούς όρους, απολύτως σωστούς, και ανέφερε σαν παραδείγματα την Σουηδία και άλλες χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα. Ο Ευαγγελάτος δεν φάνηκε ωστόσο να πείθεται. Εγώ θα του απαντούσα ως εξής, και με μαθηματικά Δημοτικού σχολείου.

Η Ελλάδα, όταν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα πληρώνει σε δραχμές του δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αντί σε ευρώ, όπως και κάθε άλλο ταμείο συνταξιούχων, που θα είχε φροντίσει προηγουμένως να αλλάξει τα ευρώ σε δραχμές στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα μαζέψει αμέσως και θα εξοικονομήσει περί τα 30 δις από το πουθενά. Όσα δηλαδή είναι τα χρήματα για την πληρωμή ενός μέσου μισθού και μιας μέσης σύνταξης για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.

Επιπλέον, με την κατά βούλησιν νομισματοκοπή, η Ελλάδα θα ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής, χωρίς να ικετεύει το κάθε Κατάρ να επενδύσει. Και γιατί να θέλει, επί παραδείγματι, να επενδύσει το Κατάρ στην Ελλάδα αν δεν αποβλέπει σε κέρδη;

Έτσι, στην Ελλάδα θα έμεναν τα κέρδη από τις επενδύσεις που θα έκαναν αυτοί οι ξένοι επενδυτές, και όλες οι επενδύσεις θα γίνονταν από την Ελλάδα δωρεάν και σε απεριόριστο ύψος. Η χώρα θα μπορούσε να δώσει δουλειά σε όλους τους ανέργους, ακόμη και τους ξένους, και θα ακολουθούσε ένα τεράστιο ρεύμα εξαγωγών, σε ανταγωνιστικές τιμές, που θα έφερναν ακόμη περισσότερα ευρώ στη χώρα από το εξωτερικό. Δηλαδή, υπάρχει η μαγική και τέλεια λύση, αρκεί να μπορέσουμε να αποφύγουμε τους προδότες οι οποίοι, αφελώς ή σκοπίμως, επιμένουν στο ευρώ.

Η μόνιμη σωτηρία της Κύπρου είναι η ταχεία έξοδός της από το καταστροφικό ευρώ και η επιστροφή της στη λίρα. Τότε που η Κύπρος ευημερούσε με το νόμισμά της να έχει διπλάσια αξία από το ευρώ. Σημειωτέον ότι ο βλάκας Παπακωνσταντίνου έλεγε πως η δραχμή θα προκαλέσει τεράστιο πληθωρισμό, μια και η δραχμή είναι το 1/341 του ευρώ. Τώρα που η ισοτιμία της λίρας είναι το αντίθετο (2/1 του ευρώ), τι μας λέει αυτός ο κολλημένος και ασυνάρτητος βλάκας; Και τι μας λέει ο άλλος κολλημένος και Εβραίος κακός Σαμαρείτης;

Καθηγητής Πάνος Παππάς