Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πάτμος. Την ψάξαμε καλύτερα αυτή τη φορά και μας αποκαλύφτηκε!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

xoraΕίδαμε με διαφορετικό μάτι το νησί της Αποκάλυψης αυτή τη φορά. Και είναι αλήθεια ότι μας είδε και το νησί της Αποκάλυψης με διαφορετικό μάτι! Με τα μάτια των νέων φίλων που κάναμε, μέσω του YouTube, και των υγιών δυνάμεων που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στην Πάτμο. Όπως του Φωκά Γρύλλη, του Μανώλη Μετζογιαννάκη, του Φωκά Ευγενικού, του Γιώργου Κυριαζή, των προχωρημένων ιδιοκτητών του ναυπηγείου της "Patmos Marine" και του ταλαντούχου καραβομαραγκού Κώστα Χωριανόπουλου, του αειθαλούς Λευτέρη Καμίτση, της οικογένειας του Πανάγου και της Αναστασίας Γρύλλη.

petraΑνεβήκαμε στην κορυφή της Πέτρας, ή βράχο της Καλικατσούς, το αλλόκοτο ησυχαστήριο μοναχών και κοσμικών που θέλουν να απομονωθούν και να διαλογιστούν στα κοιλώματα και στις κορφές της που αγναντεύουν το πέλαγος. Ένας τοπικός μύθος αναφέρει πως μια μητέρα καταράστηκε την κόρη της και έτσι μόλις μπήκε στη θάλασσα, πέτρωσε. Κάποιοι ερευνητές ιστορικοί, θεωρούν ότι έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. ήταν ιερό (πιθανόν της Αφροδίτης ή της Αρτέμιδος) το οποίο κατά τη Χριστιανική εποχή χρησιμοποιήθηκε ως ασκητήριο, όταν ερημίτες λάξευσαν ράφια, σκαλιά, πηγάδια, αγωγούς νερού κ.ά.

petra2Σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο σημείο της Καλικατσούς ένοιωσα τη χαρά του ανθρώπου που κατακτά μια κορυφή για την οποία, μάλιστα, η χαρά του είναι αντιστρόφως ανάλογη του ελάχιστου σχετικώς κόπου που χρειάστηκε για να την κατακτήσει.

profitis.iliasΑνεβήκαμε στον Προφήτη Ηλία και μείναμε έκθαμβοι στη θέα της καστροπολιτείας και της μονής του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου, του όρμου του Γροίκου, της μονής του Ευαγγελισμού και όλων των γύρω νησιά που είχαμε την εντύπωση πως μπορούσαμε να τα αγγίξουμε καθώς η ατμόσφαιρα είχε λαμπικάρει από τον αέρα και την πρόσφατη νεροποντή.

panagia.geranouΕισχωρήσαμε στα άδυτα της Μονής Ευαγγελισμού, με την άδεια της ηγουμένης, και ξεναγηθήκαμε στους χώρους της μονής από την αδελφή Γαβριηλία.

Κάναμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν όταν ο Μανώλης Μετζογιαννάκης μας πήρε με το φουσκωτό του στο Μαράθι και στο Φαρμακονήσι σε μια αξέχαστη βόλτα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσάς μας, που τόσο αμφισβητείται τελευταία από τους αδηφάγους εξ ανατολών γείτονες με την ανοχή αυτών που μας κυβερνούν.

alykesΔιαπίστωσα και κατήγγειλα την απαράδεκτη εικόνα της αυθαιρεσίας στις Δίδυμες παραλίες, όπου δυο τρεις ελληναράδες θεώρησαν πως μπορούσαν να μαντρώσουν τη θάλασσα με το... Σινικό τείχος!

skala2Πήγαμε στο Λιβάδι του Καλόγερου, συνοδευόμενοι από τους νέους μας φίλους, τον Φωκά και την Αθηνά, όπου ζωντάνεψαν οι μνήμες τριάντα ετών, όταν με τον αείμνηστο φίλο μου Μάκη Παυλάτο, τον καλό μου φίλο Γιώργο Νίκα και τον αδελφό μου τρυγούσαμε τα ζαρζαβατικά απ' τα μποστάνια, τα πλέναμε στο μικρό ρυάκι προτού γευτούμε τη γλύκα τους και ρουφούσαμε με λαιμαργία την ψαρόσουπα που μας πρόσφεραν κάποιοι Πάτμιοι φίλοι του αδελφού μου στην αυλή της παρακείμενης εκκλησίας.

Ρούφηξα τον αέρα, τη μυρωδιά της θάλασσας και γέμισα τις μπαταρίες της ψυχής μου στην παραλία της Μερσίνης ενώ οι ακτές της Ικαρίας και της Νάξου διαγράφονταν καθαρά στον ορίζοντα.

myliΦάγαμε με βουλιμία τα μακαρόνια με τη σιτάκα, που μαγείρεψε η καπετάνισσα στο αυτοκινούμενο σπίτι μας, παρέα με τον Φωκά και την Αθηνά. Βιντεοσκόπησα τον ήχο της φυσαρμόνικας και τα τραγούδια του υπέροχου κυρ Πανάγου Γρύλλη και τις Πατηνιώτικες τυρόπιτες που έφτιαξε για το χατήρι μας η γλυκύτατη σύζυγός του, η κυρία Αναστασία Γρύλλη.

kamposΆφησα όμως και κάποιες εκκρεμότητες για την επόμενη επίσκεψή μας. Τις Καζάρμες, απομεινάρια των Γερμανών κατακτητών στον νότιο κάβο του νησιού και το γηροκομείο των γαϊδαρέλων του Αγά Χαν στο Μελόϊ, που αυτή τη φορά δεν κατάφερα να βιντεοσκοπήσω. Ας όψεται η γαϊδουριά του Μάνεση που, ως συνήθως, άφησε ερείπια στο πέρασμα της δημοσιογραφικής ασχετωσύνης του και ανάγκασε τους υπευθύνους του γηροκομείου να απαγορεύσουν στο μέλλον την πρόσβαση σε κάθε δημοσιογράφο! Ελπίζω την επόμενη φορά να αντιστρέψω το κακό κλίμα που δημιούργησε ο "συνάδελφος"...

bspatmos2Ευχαριστούμε την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES", που μας έδωσε την ευκαιρία να ταξιδεύσουμε για άλλη μια φορά στο Αιγαίο, τους νέους φίλους και συνδρομητές μου Φωκά Γρύλλη και Μανώλη Μετζογιαννάκη και τον Φάμπρη Κομνηνό για την άμεση επιδιόρθωση του drone μου.