Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο παλαιοπώλης Γιάννης Καγκιάς μιλάει για το χωριό που ζει και αναπνέει στην καρδιά της Αθήνας.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

oikismos2Έφθασα σήμερα με το παπί μέχρι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στα Τουρκοβούνια. Παρέα μου ο Γιώργος και η Νατάσα, δυο αγαπημένοι φίλοι που με συνόδεψαν και στην προηγούμενη περιπλάνησή μου στα μεταλλεία. Σκοπός μου αυτή τη φορά να κάνω ένα ρεπορτάζ με θέμα τον οικισμό Γ. Παπανδρέου που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς σαν ένα χωριό που υπάρχει από την δεκαετία oikismos1του 1960 στην καρδιά της Αθήνας.

Κάθε προηγούμενη πάντως περιγραφή ωχριά μπροστά σ' αυτά που αντικρύζουν τα μάτια του επισκέπτη καθώς περπατάει στα δρομάκια του οικισμού που φέρει το όνομα του Γεωργίου Παπανδρέου, που έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο "ο Γέρος της Δημοκρατίας".

oikismos3Ο οικισμός θυμίζει στο μεγαλύτερο τμήμα του παραμελημένο ορεινό χωριό της ακριτικής Ελλάδας και ας απέχει 4 μόλις χιλιόμετρα απ' το κέντρο της πρωτεύουσας! Έκρινα σκόπιμο, αντί να κάνω copy-paste σε ένα από τα πολλά οδοιπορικά που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, να βρω ένα παλιό κάτοικο της περιοχής και να του ζητήσω να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας του οικισμού. Και επειδή ρωτώντας πας στην πόλη, δεν άργησα να βρω τον 70χρονο παλαιοπώλη Γιάννη Καγκιά ο οποίος ανέβηκε στον λόφο το 1963 σε ηλικία 13 ετών για να στήσει τη δική του παράγκα εγκαταλείποντας την οικογενειακή εστία στο Πολύγωνο!

Και επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, δείτε το βίντεο που ακολουθεί...