Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Φαντάσματα γυμνιστών περιφέρονται στα θλιβερά απομεινάρια του ξενοδοχείου Σαλάντι.

salantiΟ επιχειρηματίας που έκτισε το «Σαλάντι», την περίοδο της επταετίας, θέλησε το 1980 να μετατρέψει τον θαλάσσιο χώρο μπροστά απ’ το ξενοδοχείο σε παραλία γυμνιστών.

Υπήρξαν όμως πολλές αντιδράσεις, τόσο από ντόπιους παράγοντες και κατοίκους του χωριού Δίδυμα, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ’ το ξενοδοχείο και την παραλία, όσο και από το Ιερατείο, με πρωταγωνιστή τον Μητροπολίτη Ύδρας και Σπετσών Ιερόθεο.

Ο χώρος του ξενοδοχείου ήταν περιφραγμένος ώστε να μην υπάρχει επαφή των γυμνιστών με τους κατοίκους του χωριού και τους ηδονοβλεψίες οι οποίοι κατέφθαναν με λεωφορεία από την Αθήνα για να επιδοθούν στο αγαπημένο τους οφθαλμόλουτρο. Λέγεται μάλιστα ότι υπήρχε και  Σύλλογος με το όνομα Σύλλογος Ηδονοβλεψιών Κυψέλης.

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κατηγορήθηκε ότι θέλησε με το πρόσχημα της φιλοξενίας των γυμνιστών να καταπατήσει την παραλία.

Οι κάτοικοι του χωριού αντιδρούσαν έντονα και κατηγορούσαν τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ότι χρησιμοποιούσε μπράβους για να τους απωθήσει απ’ την παραλία, ενώ ο Μητροπολίτης Ύδρας και Σπετσών Ιερόθεος είχε στείλει τελεσίγραφο προς τους γυμνιστές : "Φύγετε, διαφορετικά δεν εγγυώμαι την σωματική σας ακεραιότητα!".

sodo282Το ξενοδοχείο προσέφερε στα δωμάτιά του τηλεόραση και ψυγείο, ενώ διέθετε εστιατόριο, , pool bar, αίθουσα συνεδριάσεων, γήπεδα για volley, tenis, mini golf, και ανοικτό αμφιθέατρο. Επιτρεπόντουσαν τα ζώα και υπήρχαν υποδομές για την υποδοχή και φιλοξενία ΑΜΕΑ. Υπήρχαν επίσης δραστηριότητες για παιδιά και κομμωτήριο. Και όλα αυτά πριν από 40 χρόνια! Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων προκάλεσαν το κλείσιμο του ξενοδοχείου και την αλλαγή της ιδιοκτησίας.

Το ξενοδοχείο λειτούργησε στη συνέχεια ως «κανονικό» για αρκετά χρόνια. Άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά δεν κατάφερε να ορθοποδήσει ποτέ. Οι εγκαταστάσεις του έχουν λεηλατηθεί και το θλιβερό απομεινάρι του πνέει τα λοίσθια στη μέση του πουθενά.

Η ιστορία αυτή στοίχισε πολλά στην τοπική κοινωνία των Διδύμων. «Εμείς θέλαμε να λειτουργήσουν ξενοδοχεία στον τόπο μας. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη», λένε οι κάτοικοι του χωριού των Διδύμων. «Ωστόσο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δεν μας είχε εξηγήσει ακριβώς τι ήθελε να κάνει και για διάφορους άλλους λόγους υπήρξαν αντιδράσεις».

«Μόνο από το χωριό μας εργάζονταν περίπου 160 άτομα στο ξενοδοχείο και αρκετοί έχουν πάρει σύνταξη από αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος του χωριού. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του χωριού των Διδύμων που εμφανίζονται «μετανιωμένοι» για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε. Ειδικά όταν η συζήτηση έρχεται γύρω από την οικονομική κρίση αλλά και στις ελάχιστες δουλειές που έχουν απομείνει πλέον να κάνουν οι νέοι του χωριού. «Όταν έκλεισαν οι τουριστικές μονάδες στην περιοχή μας οι επιπτώσεις ήταν άμεσες στο χωριό. Δούλευαν οικογένειες ολόκληρες στα ξενοδοχεία αυτά και ξαφνικά έμειναν στο δρόμο». Πάντως η παραλία στην περιοχή συνεχίζει να προσελκύει πολύ κόσμο, ντόπιους και ξένους, καθώς θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αργολίδας και φημίζεται για τα πεντακάθαρα νερά της.

Τον Ιούλιο του 1980 μάλιστα, οι κάτοικοι επιχείρησαν να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο Σαλάντι από ξηρά και θάλασσα κραδαίνοντας σημαίες και λάβαρα. Πρωταγωνιστής ο Μητροπολίτης ο οποίος δεν ήθελε επ’ ουδενί να παραμείνουν οι γυμνιστές στην περιοχή.16.000 άνθρωποι κατέφθασαν με πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα για να συμπαρασταθούν στους διαμαρτυρόμενους Διδυμιώτες.

Όπως ήταν αναμενόμενο τον πόλεμο κέρδισε το Ιερατείο. Το λουκέτο δεν άργησε να μπει στο ξενοδοχείο, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του επ’ αόριστον. Μετά το λουκέτο πολλοί κάτοικοι που πρωτοστατούσαν στις διαδηλώσεις, αναθεώρησαν την στάση τους, καθώς διαπίστωσαν ότι το υποτιθέμενο «άντρο της ακολασίας» ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων για ολόκληρη την περιοχή....

Πηγή πληροφοριών : Up Drones https://updrones.gr/salanti-xenodocheio-gymniston-ta-leilatimena-sodoma-kai-gomorra-tis-elladas/ και Μηχανή του Χρόνου https://www.mixanitouxronou.gr/kalokeri-1980-i-idonovlepsies-ekanan-ekdromi-stin-paralia-ton-gimniston-stin-ermioni-ke-i-ekklisia-diadilone-kata-tou-xenodochiou-pou-tous-filoxenouse-simplokes-ke-komikotragikes-skines-stin-paralia/