Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Βραδινός κατάπλους του "Blue Star Naxos" στο λιμάνι της Ηρακλειάς (drone).

Επιμέλεια :Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

bluestarnaxosΥπάρχουν πλοία στην ελληνική ακτοπλοία με απίστευτη ευχέρεια ελιγμών που χαίρεσαι να τα βλέπεις, ιδίως όταν "εισβάλλουν" στα λιμάνια-φάκες του Αιγαίου για να αγκυροβολήσουν και να χαρίσουν μια ανάσα ζωής στα μικρά και λιγότερο αναπτυγμένα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Τα πλοία της "Blue Star Ferries" ανήκουν σ'αυτή την κατηγορία. Και όπως μου είπε κάποτε χαρακτηριστικά ένας πλοίαρχος της άγονης γραμμής, αυτά τα πλοία σε κάνουν καπετάνιο!

bluestarnaxos2Το λιμάνι της Ηρακλειάς, όπως και δεκάδες άλλα παρόμοια λιμάνια στο Αιγαίο, αποτελεί σταυρόλεξο για τους καπετάνιους που τιμονεύουν πλοία με το μέγεθος των πλοίων της "Blue Star Ferries". Για τα πλοία όμως με το γαλάζιο αστέρι στη τζιμινιέρα τα λιμάνια αυτά είναι... a piece of cake! Και, πράγματι αξίζει να δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο περιστρέφεται το "Blue Star Naxos" στη στενή είσοδο του λιμανιού της Ηρακλειάς για να γυρίσει τον καταπέλτη του προς το ντόκο του Άη Γιώργη. Όσο είναι το άνοιγμα του στόμιου του λιμανιού, τόσο σχεδόν είναι και το μήκος του πλοίου!

Ανάλογη προσέγγιση γίνεται και στο "λιμάνι" της γειτονικής Σχοινούσας, όπου ο καπετάνιος του "Blue Star Naxos", ανήμπορος (λόγω του μεγέθους του πλοίου) να κάνει τον ελιγμό εντός τής (ο Θεός να την κάνει)  λιμενολεκάνης, στρέφει την πρύμνη του πλοίου έξω από αυτήν και το βάζει στο ανύπαρκτο λιμάνι σαν "υπόθετο", κυριολεκτικώς, μέχρις ότου ο καταπέλτης ακουμπήσει σε έναν ίσου σχεδόν πλάτους προβλήτα, ενώ η πλευρά του πλοίου ερωτοτροπεί με τα βράχια!