Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μια περιήγηση στις Βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας με την Δέσποινα Σολκίδου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

gorgoepikoosΜια εξαιρετική ιδέα, εμπνευσμένη από την Δέσποινα Σολκίδου, ξεκίνησε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου με αφετηρία το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης στο ύψος της οδού Μητροπόλεως όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Υπουργείο Παιδείας. Μια άγνωστη σχετικώς πλευρά της Αθήνας αρχίζει να ανοίγεται μπροστά στα μάτια των δημοτών της. Βυζαντινές εκκλησίες σώζονται ακόμη στις συνοικίες γύρω από την Πλάκα, όπως η Αγία Δύναμη, η Παναγία η Γοργοεπήκοος, η Καπνικαρέα κ.α.

despoinaΟ καιρός δεν βοήθησε πάντως, με την βροχή να κάνει αισθητή την παρουσία της μετά την επίσκεψη στην Παναγία την Παντάνασσα, στο Μοναστηράκι, με αποτέλεσμα να μην καταφέρω να βιντεοσκοπήσω την περιήγηση και στους άλλους βυζαντινούς ναούς που περιελάμβανε το πρόγραμμα. Συνήγορος του κακού καιρού και εχθρός της βιντεοσκόπησης η "πολυπολιτισμική" πλυμμύρα με τους σαλεπιτζήδες και τους αφρικανούς τυμπανιστές, που κάλυψαν κάποια στιγμή με τα ουρλιαχτά τους τη φωνή της Δέσποινας και τα μικρόφωνα της βιντεοκάμερας...

Σημασία έχει πως μια ολόκληρη ιστορία, που έχει σχέση με την αρχαία μας κληρονομιά, αλλά και με τα σημάδια που άφησε πίσω της η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, είναι εν πολλοίς άγνωστη στην πλειοψηφία των δημοτών της Αθήνας, ενώ τους δίδεται η ευκαιρία να μυηθούν σ' αυτήν μέσω των περιηγήσεων που διοργανώνει και συντονίζει η Δέσποια Σολκίδου.

Σημείωση : Στους υπότιτλους του βίντεο που ακολουθεί έκανα ένα λάθος. Εκ παραδρομής η λέξη  "πολυπολιτισμικότητα" έχασε το "πολυ" και έγινε "πολιτισμικότητα". Ζητώ συγγνώμη γι' αυτό, αν και ο εαυτός μου δεν με συγχωρεί για τέτοιου είδους λάθη. Δυστυχώς εντόπισα το λάθος μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του βίντεο και της ανάρτησής του στο YouTube, οπότε η διόρθωση του λάθους ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα.