Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τα νέα της FNM και το υβριδικό σύστημα πρόωσης.

Το νέο κτίριο όπου στεγάζονται πλέον τα κεντρικά γραφεία της FNMΣτις 21 Φεβρουαρίου του 2011 έγιναν στην Caserta της Ιταλίας τα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της FNM. Οι νέες εγκαταστάσεις, που καταλαμβάνουν ένα χώρο 3.600 τετρ. μέτρων και κατασκευάστηκαν με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, φιλοξενούν τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης, το εμπορικό τμήμα, το τμήμα πωλήσεων, καθώς και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, με εργαστήρια για βιομηχανικό, μηχανολογικό σχεδιασμό και σχεδιασμό πρωτοτύπων.

Από τις 16 μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου του 2011, η FNM έλαβε μέρος στην έκθεση σκαφών "Seatec" η οποία έλαβε χώρα στην Carrara της Ιταλίας. Στην έκθεση αυτή η FNM παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα για υβριδική πρόωση, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την "Archimede Energia", μια εταιρεία με εμπειρία στην δημιουργία εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών εταιρειών αποσκοπεί στο να αναπτυχθεί ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης που θα αποτελείται από ένα κινητήρα της FNM ο οποίος θα λειτουργεί με μπαταρίες από την "Archimede Energia", οι οποίες είναι εξαιρετικά μικρών διαστάσεων, είναι αξιόπιστες, έχουν μικρό βάρος και μεγάλη διάρκεια ζωής. Η κοινή δράση των δύο εταιρειών περιλαμβάνει, εκτός από το σύστημα της υβριδικής πρόωσης, σχέδια για την κατασκευή μικρογεννητριών, για οικιακή αλλά και βιομηχανική χρήση, καθώς και γεννήτριες σκαφών θαλάσσης. 

Ο νέος κινητήρας της FNM, HPE 190 h.p., σχεδιάστηκε για να έχει μηδενική εκπομπή ρύπων κατά την λειτουργία του, και είναι ιδανικός για θαλάσσιες προστατευμένες περιοχές (μαρίνες). Το ναυτικό υβριδικό σύστημα πρόωσης της FNM βασίζεται πάνω σε ένα σχέδιο πολυ-λειτουργικότητας. Ανάλογα με την θέση του ηλεκτροϋδραυλικού συμπλέκτη, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σαν γεννήτρια πετρελαίου, σαν μέσο πρόωσης ή σαν booster. Ο νέος common rail HPE 190 h.p. ντηζελοκινήρας της FNM με VTG, αποδίδει 190 άλογα στις 4.000 στροφές και φθάνει τα 15 kw στα 48 volts στην ηλεκτρική θέση.

Οι μπαταρίες συνδυάζουν τις λειτουργίες τής αποθήκευσης ενέργειας και του ηλεκτρονικού ελέγχου, προσφέροντας ασφάλεια και αξιοπιστία. Τα κουτιά, που είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι και vetronite, κάνουν τις μπαταρίες ιδιαιτέρως φιλικές προς το θαλάσσιο περιβάλλον. 

Ο κινητήρας HPE 300 της FNMΟ HPE 300, με απόδοση ισχύος 295 ίππων στις 4000 στροφές, κυβισμό 2998 cc, βάρος 320 κιλών, τέσσερις κυλίνδρους εν σειρά και 16 βαλβίδες στον κύλινδρο, δικαιωματικά θεωρείται σήμερα ο κορυφαίος κινητήρας της FNM. Κατασκευασμένος με την τεχνολογία "common rail" προσφέρει, σε ταχύτητα ταξιδίου, κατανάλωση καυσίμου κάτω από τα 30 λίτρα ανά ώρα, ενώ συμμορφώνεται απολύτως με τις σύγχρονες οδηγίες εκπομπής ρύπων. Όπως όλοι οι κινητήρες της FNM, έτσι και ο HPE 300 προσφέρει μια εξαιρετική σχέση βάρους/ισχύος, που σε σχέση και με τις μικρές του διαστάσεις τον κάνει την ιδανικότερη επιλογή για σκάφη μήκους μέχρι 45 πόδια.

Εξαιρετικά μικρός σε διαστάσεις και βάρος ο νέος HPE 190 JD κινητήρας της FNM με σύστημα υρδοπρόωσης.Οι πολύ μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος του κινητήρα HPE 110 JD της FNM, τον κάνουν την ιδανική επιλογή για την πρόωση βοηθητικών σκαφών (tenders) από 3,5 μέτρα και πάνω. Λόγω των νέων κανονισμών που έχουν θεσπιστεί για την προστασία των σκαφών από την φωτιά, που απαιτεί την εγκατάσταση κινητήρων πετρελαίου στα βοηθητικά σκάφη των μεγάλων θαλαμηγών, η FNM Marine, σε συνεργασία με το ναυπηγείο της "Scanner", δημιούργησε μια πιο compact σειρά του πετρελαιοκινητήρα HPE 100 JD.

Ο νέος κινητήρας HPE 100 JD Cosmo Jet της FNM σε σκάφος της Scanner.Η πρώτη παρουσιάση αυτής της εφαρμογής, παγκοσμίως, έγινε κατά την διάρκεια του τελευταίου Διεθνούς Ναυτικού Σαλονιού της Γένοβας, όπου το Ιταλικό ναυπηγείο καθέλκυσε το "Scanner Cosmo Jet Diesel" στο οποίο ήταν τοποθετημένος ο νέος HPE 100 JD της FNM. Το πρώτο tender της αγοράς με κινητήρα πετρελαίου "common rail". Ο τετρακύλινδρος αυτός κινητήρας της FNM, με τέσσερις εν σειρά κυλίνδρους και 1248 cc κυβισμό, συνδυάστηκε με το μικρότερο, σε διαστάσεις και βάρος, σύστημα υδροπρόωσης της αγοράς, με αποτέλεσμα να επιτευχθούν μεγάλες επιδόσεις και μικρές καταναλώσεις στις χαμηλές στροφές, εξασφαλίζοντας συγχρόνως απόλυτο έλεγχο του σκάφους και συναρπαστική ταχύτητα ταξιδίου.

Διπλή τοποθέτηση κινητήρων HPE 250 της FNM σε σκάφος Zodiac Hurricane της Ιταλικής Ακτοφυλακής.Η συνεργασία της FNM με την Ιταλική Ακτοφυλακή συνεχίζεται με την εγκατάσταση των κινητήρων HPE 250 στη σειρά των σκαφών "Hurricane" της "Zodiac". Τα σκάφη αυτά επιχειρούν κάτω από δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες, στους τομείς της έρευνας και διάσωσης, όπου ζητούμενο είναι το μέγιστο της σταθερότητας και αξιοπιστίας. Οι δύο πεντακύλινδροι πετρελαιοκινητήρες της FNM, που τοποθετήθηκαν σε ένα εννιάμετρο "Hurricane", του χάρισαν μια πλεύση ασυναγώνιστη σε ταχύτητα και  επιταχύνσεις, ανάλογες αυτών που δίνουν οι βενζινοκινητήρες αλλά, επιπλέον, με την απαράμιλλη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου των κινητήρων τής FNM, που είναι και το ζητούμενο στις περιπτώσεις των σκαφών που χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς.

Λόγω της άριστης σχέσης βάρους/απόδοσης ισχύος και των μικρών διαστάσεών του, ο κινητήρας HPE 250 της FNM είναι η ιδανική επιλογή για διπλές τοποθετήσεις, ιδίως στις περιπτώσεις των φουσκωτών σκαφών, όπου οι μικρές διαστάσεις και η μεγάλη απόδοση ισχύος των κινητήρων είναι τα ζητούμενα.

Ο νέος υπερσυμπιεστής της FNMΗ τελευταία εξέλιξη στον HPE 250 είναι το νέο σύστημα ψύξης CMD των υπερσυμπιεστών τους. Οι τεχνικοί της CMD σχεδίασαν ένα νέο υπερσυμπιεστή ο οποίος αυξάνει την ροπή στρέψης του κινητήρα και μειώνει συγχρόνως τα καυσαέρια. Αυτό επετεύχθη με την χρήση διπλού κυκλώματος ψύξης με νερό. Το πρώτο κύκλωμα, που χρησιμοποιεί γλυκό νερό, ψύχει το λάδι λίπανσης και το κεντρικό σώμα του υπερσυμπιεστή, όπου περιστρέφονται τα ρουλεμάν του άξονα, εξασφαλίζοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας του λαδιού. Το δεύτερο κύκλωμα, που απαρτίζεται από ένα περίβλημα που ψύχεται με νερό και βρίσκεται στο επάνω μέρος του υπερσυμπιεστή, τον μονώνει 100%, διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την θερμοκρασία των καυσαερίων και δίνει μεγαλύτερη ενέργεια στον συμπιεστή. Ο νέος υπερσυμπιεστής τοποθετείται ήδη στους πετρελαιοκινητήρες HPE 250 της FNM.

Αντιπρόσωπος : Μάρκος Τζωρτζίνης, τηλ. : 210 8979250 - 6944 341451

Web : http://www.fnm.gr/ - e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.