Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σύνταγμα, Νόμοι και... "απόψεις" Γενικών Γραμματέων...

Την 21η Σεπτεμβρίου του 2009, στο άρθρο μου με τίτλο "Γλιστρών το ανάγνωσμα, συνέχεια...", διέλαθε της προσοχής μου το γλωσσικό "τερτίπι" που χρησιμοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γεώργιος Βλάχος, στην προσπάθειά του να χρυσώσει το χάπι για τον Δήμο Καλλιθέας, προσέχοντας συγχρόνως να μην "εκτροχιαστεί" η επιχειρηματολογία του και βγει ο ίδιος εκτός νόμου! Αναφέρομαι στην επιστολή του κ. Βλάχου, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2009 και αριθμ. πρωτοκ. 8221.Λ54/29/09, την οποία κοινοποίησε στο Λιμεναρχείο Φλοίσβου, στον Δήμο Καλλιθέας, στον Συνήγορο του Πολίτη, στον κ. Εισαγγελέα και στον γράφοντα :
http://www.ribandsea.com/law/174-2009-09-21-14-11-13.html

Ομολογώ ότι δεν θα είχα προσέξει, ούτε και σήμερα, εκείνο το γλωσσικό "τερτίπι" του κ. Γενικού, εάν δεν μου το επεσήμανε ένας αναγνώστης του περιοδικού, η καθέλκυση του σκάφους του οποίου απαγορεύτηκε επ' αόριστον από τον διαχειριστή της μαρίνας του Φαληρικού Δέλτα, επειδή άφησε για λίγο εκεί το αυτοκίνητό του! Πάλι καλά που δεν τον υποχρέωσαν να κάνει επικύψεις και push ups! Κατά τα άλλα, ο διαχειριστής της μαρίνας ουδόλως ενοχλείται, όπως αποδεικνύεται, από τα σκάφη και τα τρέϊλερς τα οποία σε μόνιμη βάση παρκάρουν στον ίδιο χώρο! Για να μην αναφερθώ στα σκάφη που βρίσκονται στην ξηρά και επισκευάζονται, λες και δεν πρόκειται για ναυταθλητική μαρίνα αλλά για.. καρνάγιο!  

Τι είχε λοιπόν γράψει τότε ο κ. Βλάχος και το οποίο, κακώς, δεν είχα προσέξει;

"... Σε συνέχεια παραπάνω σχετικών, αναφορικά με τους όρους χρήσης κεκλιμένων επιπέδων ανέλκυσης-καθέλκυσης σκαφών, που καθορίστηκαν από τον φορέα διαχείρισης (Δήμο Καλλιθέας) του ναυταθλητικού λιμενίσκου στον όρμο Φαλήρου, η άποψη της Υπηρεσίας μας συνοψίζεται στα κάτωθι:

1. Η διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου στην εν λόγω περιοχή παραχωρήθηκε από την εταιρεία "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." στο Δήμο Καλλιθέας για τη δημιουργία και λειτουργία Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου.
2. Κατά την άποψή μας, η χρήση της κεκλιμένης ράμπας ανέλκυσης-καθέλκυσης σκαφών αποτελεί συστατικό στοιχείο των λιμενικών εγκαταστάσεων και σχετίζεται άμεσα με την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του ναυταθλητικού λιμενίσκου, στον οποίο αναπτύσσονται καθημερινά αθλητικές δραστηριότητες με συμμετοχή μεγάλου αριθμού αθλητών όλων των ηλικιών - και κυρίως μικρών παιδιών - με σκάφη μάλιστα τα οποία κατά κύριο λόγο δεν διαθέτουν μηχανική πρόωση.
3. Ο Δήμος Καλλιθέας ως αρμόδιος φορέας διοίκησης του ναυταθλητικού λιμενίσκου, οφείλει να λάβει όποια μέτρα θεωρεί σκόπιμα για την εύρυθμη λειτουργία του ναυταθλητικού κέντρου, τόσο στη χερσαία όσο και στη θαλάσσια περιοχή του, θέτοντας αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια ναυσιπλοίας όσο και την ασφάλεια των χρηστών του εν λόγω αθλητικού κέντρου.
4. Τελειώνοντας, η Υπηρεσία μας εκτιμά ως λειτουργικούς τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει ο φορέας διαχείρισης, εν προκειμένω ο Δήμος Καλλιθέας, στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο του ναυταθλητικού λιμενίσκου για τους ανωτέρω λόγους, εφ' όσον ισχύουν για όλους ανεξαιρέτως και δεν γίνεται διακριτική μεταχείριση.

Ο Γενικός Γραμματέας
Βλάχος Γεώργιος


"Αυτές δεν είναι εξυπνάδες, αλλά κουτοπονηριές", μου είπε ο αναγνώστης, εφιστώντας την προσοχή μου στη συγκεκριμένη, α-λα "Πυθία", διατύπωση του κ. Γενικού. Πράγματι. Ο κ. Βλάχος απέφυγε με εύσχημο τρόπο να αναφερθεί στη νομοθεσία που διέπει το καθεστώς διαχείρισης της παραλίας και, κατ' επέκτασιν, των γλιστρών που υπάρχουν σ' αυτήν, γιατί δεν ήταν βεβαίως σε θέση να νομοθετήσει! Αν μπορούσε, ενδεχομένως θα το έκανε κι' αυτό!

Για να μη "δυσαρεστήσει" λοιπόν τον Δήμο Καλλιθέας και τον τότε υπεύθυνο της "ναυταθλητικής" μαρίνας του Φαληρικού Δέλτα κ. Μαργωμένο (ένας Θεός μόνο γνωρίζει τι "πιέσεις" θα δέχθηκε) εξέφρασε αορίστως την "άποψη" της Υπηρεσίας του (ούτε καν τη δική του!) για τον τρόπο διαχείρισης του επίμαχου χερσαίου και θαλάσσιου χώρου στη μαρίνα του Φαληρικού Δέλτα από τον Δήμο Καλλιθέας (στον οποίον είχε παραχωρηθεί από τα "Ολυμπιακά Ακίνητα").

Πόσο όμως η "άποψη" ενός Γενικού Γραμματέα και της Υπηρεσίας του μπορεί να υποκαταστήσει αυτό που είχε στο μυαλό του ο νομοθέτης όταν προέβλεπε την ελεύθερη και απρόσκοπτη χρήση της παραλίας από το κοινό, χωρίς μάλιστα εξαιρέσεις; Τι λέει άραγε επ' αυτού ο κ. Υπουργός; Τι λέει το Λιμεναρχείο Φλοίσβου, οι άνδρες του οποίου έχουν την υποχρέωση να φροντίζουν για την τήρηση των νόμων και όχι των "απόψεων" του όποιου Γενικού Γραμματέα;