Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Να πληρώνουν όσοι κινητοποιούν το Λιμενικό με υπαιτιότητά τους.

Πηγή : https://www.athensvoice.gr/greece/615952_na-plironoyn-osoi-kinitopoioyn-limeniko-me-ypaitiotita-toys

limenikotaxyplooΕνεργοποίηση του νόμου, με κυρώσεις και καταβολή αποζημίωσης, για άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων και προσωπικού του Λιμενικού, λόγω υπαιτιότητας των πολιτών.

Την τήρηση του νόμου, που προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης προς το ελληνικό δημόσιο και κυρώσεις, από άσκοπες κινητοποιήσεις μέσων και προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης λόγω υπαιτιότητας των πολιτών, ζητεί το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής από τα τοπικά λιμεναρχεία της χώρας και τις αρμόδιες διευθύνσεις.

Σημειώνεται ότι ο σχετικός κανονισμός για τον οποίο προβλέπονται κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων της διάταξης από πολίτες υπάρχει από το 2002.

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος -με αφορμή την αύξηση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα οποία εμπλέκονται άτομα που κάνουν χρήση ταχυπλόων σκαφών και λοιπών θαλασσίων μέσων αναψυχής υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και με σκοπό την διαφύλαξη της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τόσο των ατόμων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους όσο και των στελεχών του Λιμενικού των λοιπών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αυτές- αναφέρει ότι με εγκύκλιο των αρμόδιων Διευθύνσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού εντείνονται οι έλεγχοι αναφορικά με την τήρηση του άρθρου 33 του αριθμ. 20 Γενικού Κανονισμού Λιμένα "Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής", όπως ισχύει και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης της εν λόγω διάταξης, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων έλαβαν χώρα διάφορα συμβάντα στη χώρα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να ανοίξει εκ νέου το θέμα για την άσκοπη κινητοποίηση μέσων-προσωπικού λιμενικού και μέσων λόγω υπαιτιότητας των πολιτών.

Μάλιστα για το θέμα υπήρξαν και επερωτήσεις βουλευτών στο Κοινοβούλιο για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο νόμος.

Σχόλιο "Rib and Sea".

Οι ανεγκέφαλοι δεν έπαυσαν ποτέ να νομοθετούν σ' αυτή τη χώρα. Ευτυχώς, γιατί τι θα κάναμε εμείς οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι αν όλα γίνονταν καθώς πρέπει; Θα ξεμέναμε από θέματα!

Ακούστε λοιπόν τι σκέφτηκε το αρρωστημένο μυαλό που εμπνεύστηκε και έβαλε σε ισχύ αυτόν τον νόμο. Κάθε Έλλην πολίτης ο οποίος θα κινδυνεύσει κάποια στιγμή στη θάλασσα με το σκάφος του, εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα πρέπει να καταβάλλει στο κράτος το τίμημα της διάσωσής του (σε ευρώ προφανώς). Μάλιστα!

Δεν προβλέπεται όμως τίποτε για τις εκατοντάδες διασώσεις λαθρομεταναστών που κάνουν καθημερινώς οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τα πληρώματα των ελικοπτέρων. Αυτοί όχι μόνο δεν επιβαρύνονται από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά, αντιθέτως, επιχορηγούνται με επιδόματα και υγειονομική περίθαλψη!

Δεν προβλέπεται επίσης τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποίαν ένα σκάφος ακινητοποιηθεί στο πέλαγος, από νοθευμένα ας πούμε καύσιμα ή ζημιά στα ηλεκτρικά του, ενώ η ένταση του ανέμου δεν υπερβαίνει τα 2 μπωφόρ.

Δεν προβλέπεται επίσης τι θα γίνει στις περιπτώσεις που κινδυνεύουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών του Αιγαίου και δεν προστρέχει να τους βοηθήσει ούτε ελικόπτερο ούτε ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος. Δεν θα έπρεπε να προβλεφτούν οι ανάλογες ποινές για το Λιμενικό Σώμα σ' αυτές τις περιπτώσεις, πολύ περισσότερο αν εξ αιτίας της αδιαφορίας των ανδρών του υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής;

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα πρέπει ο κάθε κατά φαντασίαν "θαλασσοπόρος" να ανοίγεται στο πέλαγος αδιαφορώντας για τις καιρικές συνθήκες και την ένταση των ανέμων. Από το σημείο όμως αυτό μέχρι το σημείο να τιμωρούνται οι Έλληνες πολίτες που θα κινδυνεύσουν με τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα, η απόσταση είναι χαώδης!

Αν και εγώ θα πρότεινα να κατάσχεται το σκάφος αυτού που κινδύνευσε και κάλεσε σε βοήθεια, ώστε αφ' ενός μεν να μάθουν οι Έλληνες πως δεν πρέπει να κυκλοφορούν σε ξένα χωρικά ύδατα - δεδομένου ότι το Αιγαίο αποτελεί πλέον αμφισβητούμενη περιοχή - αφ' ετέρου οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος να ασχοληθούν απερίσπαστοι πλέον με τα κυρίως καθήκοντά τους, που είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση αδειών και η διάσωση των λαθρομεταναστών, αφήνοντας την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο στους εξ ανατολών γείτονες. Άλλο που δεν θέλουν κι' αυτοί δηλαδή. 

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.