Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Απάντηση του Δ.Λ.Τ. Νότ. Δωδ/σου στην καταγγελία μου για το λιμάνι Κάσου.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου απάντησε (περιέργως) άμεσα σχεδόν στην καταγγελτική επιστολή μου της 12ης Φεβρουαρίου 2014, η οποία είχε σαν θέμα της τα προβλήματα που χρονίζουν στο λιμάνι της Κάσου: http://www.ribandsea.com/main/index.php/waves/1403-teleiomo-den-exoun-ta-provlimata-sto-limani-tis-kasou Τα δικά μου σχόλια θα τα διαβάσετε στο τέλος.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    Ρόδος , 24 Φεβρουαρίου 2014
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ  
ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                      Αρ. Πρωτ. : ΔΤΥ/ Τ3-108  /
85100  ΡΟΔΟΣ
Τμήμα        : Τεχνικό                                            ΠΡΟΣ:                  
Ταχ. Δ / νση    : Εμπορικό λιμάνι Ρόδου                   Ιωσήφ Ι. Παπαδόπουλο  
Πληροφορίες    : Μ. ΓΙΑΓΚΟΥΝΙΔΟΥ                        Ταχ. Δ/νση: Νεύτωνος 23
Τηλέφωνο    : 2241027131 – 2241027788               163 43 Ηλιούπολη
FAX             : 2241034949 – 2241034778               Τηλ.: 210 9940977 - 6977544446
Email        : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                                                         

ΚΟΙΝ:
1. Δήμο Κάσου Ταχ. Δ/νση:  85800 ΚΑΣΟΣ Τηλ.: 2245041277
2. Γενικό Γραμματέα Αιγαίου: Κο Ν. Ζωίδη Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.    
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων
Δ/νση Λιμενικών Υποδομών Τμήμα: β' Μελετών & Έργων
ΥΠΟΨΗ: 1. Κου Αθ. Χριστόπουλου
             2. Κου Νασκουδάκη Ηλ.
                Ταχ. Δ/νση: Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ταχ. Κώδικας: 185 10 Πειραιάς
                Τηλ.: 210 4064162
                 Fax : 210 4191037    
             4. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ
                 Πλ. Ελευθερίας Ταχ. Κώδικας: 85100 Ρόδος

Θέμα: Αντιμετώπιση προβλημάτων αρμοδιότητας Δ.Λ.Τ.Ν.Δ., στον λιμένα Κάσου.

Σχετ.:     1. Το από 12-02-2014 έγγραφο του Κου Ιωσήφ Παπαδόπουλου.
             2. Το με αρ. πρωτ. ΔΤΥ/Ε506/274/14-02-1014 έγγραφο του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.
             3. Το με αρ. πρωτ. 8221.Λ62/04/14/19-02-2014
        
Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού και για τα θέματα αρμοδιότητας του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. σας ενημερώνουμε ότι:

• Η Τεχνική Υπηρεσία του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. έχει εκπονήσει μελέτη το έτος 2010, με τίτλο "Επισκευή ζημιών κρηπιδωμάτων Λιμένα Φρυ Κάσου", προϋπολογισμού 161.391,00€. Η ανεύρεση χρηματοδότησης του έργου δεν κατέστη δυνατή. Η μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί μετά την επιθεώρηση των ύφαλων τμημάτων από δύτη, που θα πραγματοποιηθεί όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και μειωθεί η θολότητα των υδάτων.

• Τα προβλήματα που αφορούν στην παροχή ρεύματος και νερού στο λιμάνι καθώς και στους στύλους φωτισμού θα αντιμετωπισθούν στα πλαίσια της εργολαβίας "Συντήρηση Η/Μ εγκαταστάσεων λιμένων Ν. Δωδεκανήσου", αναδόχου "Λεριάς Ιωάννης & ΣΙΑ Ε.Ε.". Πιο συγκεκριμένα με το δεύτερο σχετικό καλείται ο ανάδοχος να προβεί στην αποκατάσταση των παραπάνω προβλημάτων.

• Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η λιμενολεκάνη του λιμένα Κάσου δεν έχει χαρακτηρισθεί ως αλιευτικό καταφύγιο, μαρίνα ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.  

Συνημμένα: Το με αρ. πρωτ. ΔΤΥ/Ε506/274/14-02-1014 έγγραφο του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.

Ο Αν. Προϊστάμενος
της Δ.Τ.Υ του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.
ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
Πολιτικός μηχανικός ΤΕ

Σχόλιο Σύνταξης.

Ευχάριστη, κατ' αρχάς, έκπληξη η άμεση σχεδόν απάντηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου. Είναι πρωτοφανές Δημόσια Υπηρεσία στην Ελλάδα να απαντά σε επιστολή πολίτη εντός 10 ημερών! Το γεγονός, βεβαίως, ότι η συγκεκριμένη απάντηση στερείται σοβαρότητας και ουσιαστικού περιεχομένου, ουδείς νουνεχής και στοιχειωδώς σκεπτόμενος αναγνώστης μπορεί να αμφισβητήσει! Ιδού γιατί :

1. Οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου διαβεβαίωνουν ότι : Η Τεχνική Υπηρεσία του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ. έχει εκπονήσει μελέτη το έτος 2010, με τίτλο "Επισκευή ζημιών κρηπιδωμάτων Λιμένα Φρυ Κάσου", προϋπολογισμού 161.391,00 €. Η ανεύρεση χρηματοδότησης του έργου δεν κατέστη δυνατή. Η μελέτη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί μετά την επιθεώρηση των ύφαλων τμημάτων από δύτη, που θα πραγματοποιηθεί όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και μειωθεί η θολότητα των υδάτων.

Με άλλα λόγια : Εκπονήθηκε μελέτη πριν από 4 χρόνια, αλλά έκτοτε ουδέν! Ούτε χρήματα βρέθηκαν αλλά ούτε και μία ημέρα μπουνάτσας ώστε να καταδυθεί ένας δύτης προκειμένου να επιθεωρήσει τα ύφαλα του κρηπιδώματος! Αλλά και όταν με το καλό βρεθεί μια ημέρα κατάλληλη για κατάδυση, θα πρέπει στη συνέχεια να επικαιροποιηθεί η αρχική μελέτη! Να διπλασιαστεί ίσως; Και αν το ποσό των 161.391 ευρώ της αρχικής μελέτης δεν κατέστη δυνατόν να εξασφαλιστεί, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι θα εξασφαλιστεί το (σίγουρα διογκωμένο) χρηματικό ποσό της επικαιροποιημένης; Σας φαίνονται πειστικά τα επιχειρήματά τους; Εμένα πάντως δεν με πείθουν.

2. Για την αποκατάσταση των προβλημάτων ύδρευσης και φωτισμού καλούν τώρα (λένε) την ανάδοχο εταιρεία "Λεριάς Ιωάννης & ΣΙΑ Ε.Ε." να προβεί στην αποκατάστασή τους. Αν δηλαδή δεν υπήρχε η καταγγελτική επιστολή μου δεν θα καλούσαν τον ανάδοχο να προβεί στην αποκατάσταση των ζημιών; Και πώς γίνεται να υπάρχει ανάδοχος εταιρεία και να μην προβαίνει στην υλοποίηση του έργου που ανέλαβε; Και πότε έγινε, άραγε, η ανάληψη του έργου από την ανάδοχο εταιρεία; Δεν υπάρχει κάποια ποινική ρήτρα ώστε να προστατευτούν τα χρήματα του Δημοσίου και να προασπιστούν τα συμφέροντα των ακριτών της Κάσου λόγω της αδικαιολόγητης καθυστέρησης;

3. Με ενημέρωσαν τέλος οι υπέθυνοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου ότι η λεκάνη του λιμένος Κάσου δεν έχει χαρακτηρισθεί ούτε ως μαρίνα ούτε ως αλιευτικό καταφύγιο! Άκου κάτι πράγματα! Έχουν άραγε κάποια πρόταση για τον χαρακτηρισμό της; Μήπως να την χαρακτηρίσουμε βοσκότοπο; Χωματερή; Γήπεδο; Πάρκινγκ; Όπως, εν πάση περιπτώσει, και αν την χαρακτηρίσουμε, καλό θα είναι να μας πουν τι θα γίνει με την ολοσχερή κατάληψή της από τα αλιευτικά σκάφη και τα σκουπίδια που έχουν πλημμυρίσει, τόσο τον προβλήτα όσο και τον βυθό της θάλασσας. Τι θα γίνει επίσης με την έλλειψη χώρων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών και την απώλεια λιμενικών τελών.

Για τα υπόλοιπα θέματα που έθιξα με την καταγγελτική μου επιστολή ουδεμία απάντηση υπήρξε. Λόγω μη αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου, ίσως. Για να δούμε, θα υπάρξει απάντηση από τους υπόλοιπους αποδέκτες, και πότε;

Ιωσήφ Παπαδόπουλος