Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στο λιμάνι της Κάσου.

Επισημαίνει και καταγγέλει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η αεροφωτογραφία με βγάζει ψεύτη! Προβλήματα; Ποια προβλήματα;Δεν παύουν να καταφθάνουν, μεταξύ των άλλων δεινών που μας βομβαρδίζουν καθημερινώς, τα μηνύματα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του "νέου" λιμανιού της Κάσου. Προβλήματα τα οποία διαπιστώνω και ο ίδιος, κάθε χρόνο, όταν επισκέπτομαι το όμορφο αλλά ξεχασμένο αυτό ακριτικό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Παλιά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και άλλα που προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα, για να επιδεινώσουν την κατάσταση και να αρχίσουν να προβληματίζουν έντονα όσους, εν πάση περιπτώσει, μπορούν και θέλουν να προβληματιστούν για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Για το πού μπορεί να φθάσει αυτή η κατάσταση. Για το πότε θα υποχωρήσει κάποιο τμήμα του προβλήτα και μαζί του θα πέσει στη θάλασσα κάποιο αυτοκίνητο ή θα τραυματιστεί κάποιος επιβάτης.

Ελλιπής φωτισμός, κατεστραμμένα pillars, καθίζηση τμημάτων του προβλήτα, στα σημεία κυρίως που προσεγγίζει το πλοίο της γραμμής, επικίνδυνες ρωγμές και τρύπες, δίχτυα, αλιευτικός εξοπλισμός και σκουπίδια "ατάκτως ερριμένα" παντού, σε μια παράφραση της Ξενοφώντειας ρήσης.

Δεν κατάφερα, ως εκ τούτου, να σιωπήσω άλλο και παρακαλώ να με συγχωρήσουν όσοι Κασιώτες αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες μου για τα κακώς κείμενα σαν προσπάθεια να διαβάλλω το νησί τους. Ένα νησί, όμως, που, αν και "ξενικός", αγάπησα περισσότερο ίσως από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Περισσότερο, θα τολμούσα να πω, από όσο το αγάπησαν οι ίδιοι οι κάτοικοί του! Ιδού λοιπόν η καταγγελτική επιστολή που έστειλα σήμερα προς όλους τους εμπλεκομένους αρμόδιους φορείς αλλά και στον εισαγγελέα της Ρόδου.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Προς το
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νοτίου Δωδεκανήσου
Εμπορικό Λιμάνι Ρόδου Τ.Κ. 85100
e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπ’ όψιν της Προέδρου κυρίας Μαρίκας Δεληγιάννη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

Δήμο Κάσου – e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Λιμενικό Σταθμό Κάσου, Κάσος 85800
Περιφερειακό Σύμβουλο Καρπάθου-Κάσου κ. Μιχ. Ερωτόκριτο – e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γενικό Γραμματέα Αιγαίου κ. Ν. Ζωίδη – e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αθαν. Χριστόπουλο – e mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Εισαγγελεία Πρωτοδικών Ρόδου, Πλατεία Ελευθερίας, Ρόδος 85100

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2014

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

Επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα σοβαρό κατά τη γνώμη μου θέμα, που αφορά στο λιμάνι της Κάσου και το οποίο, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εκ μέρους της Πολιτείας, μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις με κίνδυνο να υπάρξουν τραυματισμοί και να χαθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Το λιμάνι τής, παραμελημένης από την Πολιτεία, ακριτικής Κάσου ολοκληρώθηκε, ως γνωστόν, στις αρχές της περασμένης δεκαετίας μετά από περιπέτειες είκοσι και πλέον ετών. Όμως, το λιμάνι αυτό έκτοτε, υφιστάμενο τις αδυσώπητες καιρικές συνθήκες, τη μανία της θάλασσας, ιδιαίτερως κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών,  και την αδιαφορία της τοπικής Δημοτικής Αρχής, του Λιμενικού Ταμείου Νοτίου Δωδεκανήσου και της Πολιτείας γενικότερα,  αντιμετωπίζει σήμερα, δέκα μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αλλά, κυρίως, προβλήματα κατασκευαστικά τα οποία είναι πολύ πιθανό, με την πάροδο του χρόνου και την αδιαφορία των υπευθύνων, να μεγεθυνθούν και να δημιουργήσουν σοβαρές καταστάσεις και σημαντικές φθορές στα πλοία που προσεγγίζουν στο νησί, στις περιουσίες των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και ενδεχόμενο τραυματισμό επιβατών ή ακόμη και απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Συγκεκριμένα :

Ο προβλήτας, στα σημεία κυρίως όπου προσεγγίζει το  πλοίο που εξυπηρετεί την Κάσο, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και καθιζήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ρωγμές και τρύπες και είναι εντελώς τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί επιβατών και ζημιές σε οχήματα.

Είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα επιτόπιος έλεγχος των μπλόκων και να ελεγχθεί η βάση αυτών κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ώστε, αν χρειαστεί, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μη φθάσουμε αργότερα στο σημείο να «κλαίμε πάνω απ’ το χυμένο γάλα».

Οι στύλοι παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού (pillars) είναι, όλοι σχεδόν,  μισοκατεστραμμένοι και εκτός λειτουργίας. Η εμφάνιση, η επικινδυνότητα και η δυσλειτουργία του λιμανιού και της μαρίνας που έχουν δημιουργηθεί στο Φρυ της Κάσου, κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν την υποτιθέμενη επιθυμία της Κεντρικής Διοίκησης, της Δημοτικής Αρχής Κάσου, αλλά και του Λιμενικού Ταμείου Δωδεκανήσου, για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών σε μια από τις πιο δύσκολες, από πλευράς καιρικών συνθηκών, περιοχές του Αιγαίου, την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την προσέλκυση και τον  ασφαλή ελλιμενισμό των τουριστικών σκαφών που προσεγγίζουν στην Κάσο. Οι περισσότερες κολώνες φωτισμού είναι εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα ο προβλήτας να υποφωτίζεται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια των ελλιμενισμένων σκαφών.

Το γραφείο που στεγάζει τον Λιμενικό Σταθμό Κάσου βρίσκεται «κρυμμένο» μέσα στα στενά σοκάκια του οικισμού, με αποτέλεσμα ο χώρος του λιμανιού να μην ελέγχεται από τα Λιμενικά Όργανα,  τα σκάφη που προσεγγίζουν στην Κάσο να μην ελέγχονται αλλά και να μην καταβάλλουν τα ανάλογα τέλη ελλιμενισμού, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα που τόσο έχει ανάγκη σήμερα ο Δήμος Κάσου και το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου προκειμένου να συντηρηθεί και να διατηρηθεί σε λειτουργική και αξιοπρεπή κατάσταση το λιμάνι του νησιού. Βεβαίως, η κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα το λιμάνι και η μαρίνα της Κάσου δεν δικαιολογεί την χρέωση λιμενικών τελών, δεδομένου ότι η παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και, κυρίως, ασφάλειας και φύλαξης είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Τον Αύγουστο του 2013, με δική μου πρωτοβουλία, ομόφωνη γνώμη και παρουσία του Προϊσταμένου του Λιμενικού Σταθμού Κάσου κ. Βασιλείου Κοντού, πρότεινα στον Δήμαρχο της Κάσου κ. Δημ. Ερωτόκριτο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το γραφείο του Λιμενικού Σταθμού να εγκατασταθεί στο ελεύθερο στεγασμένο τμήμα του κτιρίου που ανήκει στον Δήμο Κάσου, όπου στεγάζεται η καφετέρια «Μουράγιο», η οποία λειτουργεί  παράλληλα και σαν χώρος αναμονής των επιβατών. Σημειωτέον ότι στον χώρο αυτό είναι αποθηκευμένος (μέχρι και σήμερα) ο εξοπλισμός του Λιμενικού Σταθμού, αποτελούμενος από παλιά έπιπλα, εργαλεία, μηχανήματα κ.λπ.

Ο Δήμαρχος της Κάσου βρήκε την ιδέα μου καλή και συμφωνήθηκε να γίνουν εκ μέρους του Δήμου οι απαραίτητες ενέργειες (συντήρηση, βάψιμο και δημιουργία τουαλέτας) ώστε άμεσα να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία του Λιμενικού Σταθμού, ο δε εξοπλισμός να τοποθετηθεί σε κάποιο container που θα τοποθετηθεί δίπλα στο κτίριο. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα Λιμενικά Όργανα θα έχουν άμεση πρόσβαση και οπτική επαφή με το λιμάνι και τα σκάφη που προσεγγίζουν σ’ αυτό, ο χώρος θα αστυνομεύεται καλύτερα και, παράλληλα, θα εξοικονομούνται χρήματα τα οποία μέχρι σήμερα σπαταλώνται για την ενοικίαση του γραφείου που βρίσκεται, όπως προανέφερα, «κρυμμένο» μέσα στον οικισμό. Μέχρι και αυτή τη στιγμή πάντως ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.

Θα σας πω επίσης ότι ο Λιμενικός Σταθμός Κάσου είχε στην διάθεσή του, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, πλωτό μέσο (φουσκωτό) μήκους δέκα μέτρων με δύο κινητήρες πρόωσης το οποίο μπορούσε να αστυνομεύει την θαλάσσια περιοχή του νησιού και να το προστατεύει από την λαθραλιεία, την λαθρομετανάστευση κ.λπ. Οι κινητήρες του σκάφους αυτού όμως κάποια στιγμή υπέστησαν βλάβη, με αποτέλεσμα το σκάφος να τοποθετηθεί στο τρέϊλερ και να «κοσμεί» με την ατημέλητη παρουσία του το καινούργιο λιμάνι της Κάσου.

Μετά από δική μου έγγραφη καταγγελία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας το σκάφος μεταφέρθηκε στον Πειραιά, επισκευάστηκαν οι κινητήρες του και επέστρεψε στην Κάσο. Δεν ευτύχησε όμως να λειτουργήσει ξανά, αφ’ ενός λόγω της αδυναμίας της Πολιτείας να το τροφοτήσει με τα απαραίτητα καύσιμα, αφ’ ετέρου λόγω μιας νέας ζημιάς που υπέστησαν αυτή τη φορά οι αεροθάλαμοι. Αποτέλεσμα;  Το σκάφος μεταφέρθηκε και πάλι στον Πειραιά και έκτοτε αγνοείται η τύχη του...

Θα αναφερθώ ακόμη στην κατάληψη της μαρίνας Κάσου από αλιευτικά σκάφη τα οποία, προτού ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου λιμανιού, έδεναν στο παλιό λιμάνι του Εμπορειού. Η κατάληψη της νέας μαρίνας από τα αλιευτικά σκάφη είναι ολοσχερής, με αποτέλεσμα οι κυβερνήτες των τουριστικών σκαφών που προσεγγίζουν στην Κάσο, ιδίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, να μη βρίσκουν χώρο να δέσουν και να αποχωρούν.

Περιττό βεβαίως να προσθέσω ότι η εικόνα των διχτύων και του αλιευτικού εξοπλισμού, που είναι πεταμένα εδώ κι’ εκεί, τα σκουπίδια, τα σπασμένα pillars, η δυσάρεστη οσμή και ο βυθός του λιμανιού που έχει μετατραπεί σε «χωματερή», κάθε άλλο παρά προάγουν την Κάσο, ενώ η πρώτη εικόνα που αντικρύζουν οι επισκέπτες όταν αποβιβάζονται στο νησί δεν τιμά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά του. Ερώτηση : Ο θαλάσσιος προστατευμένος χώρος που έχει δημιουργηθεί μέσα στη λεκάνη του νέου λιμανιού της Κάσου είναι χαρακτηρισμένος σαν αλιευτικό καταφύγιο ή σαν μαρίνα;

Τελειώνοντας θέλω να αναφερθώ στο εγκαταλελειμμένο, σκουριασμένο και μισοβυθισμένο απομεινάρι της τεχνικής εταιρείας η οποία ανέλαβε την κατασκευή του λιμανιού της Κάσου. Παραμένει εκεί για πάνω από είκοσι χρόνια, στην καρδιά του λιμανιού, δίπλα ακριβώς στον παλιό προβλήτα και μπροστά στην είσοδο της γραφικής Μπούκας, σε πείσμα των δικών μου συνεχών διαμαρτυριών προς τον Δήμο και τον Λιμενικό Σταθμό Κάσου, θλιβερή εικόνα της γενικής αδιαφορίας όλων όσων θα έπρεπε να αναλάβουν την απομάκρυνσή του και κίνδυνος για τους ανθρώπους που κολυμπούν στην περιοχή.  

Παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.

Με τιμή
Ιωσήφ Ι. Παπαδόπουλος
Δημοσιογράφος (δημότης Κάσου)