Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δύο ημέρες με τους ψαράδες στο Δέλτα του Έβρου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

sakis.ntina.annaΔεν θα μπορούσα να φθάσω μέχρι την Αλεξανδρούπολη και να μην πάρω λίγη μυρωδιά από "Γκιαούρ Αντά". Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα τον Έβρο ήταν το 1997. Τότε που έμεινα στην καλύβα του αξέχαστου Κώστα Μπουγατσά. Εκείνο το οδοιπορικό μου δημοσιεύτηκε τότε στο περιοδικό "Νέμεσις".

ntinaΑυτή τη φορά επικοινώνησα με τον Σάκη Καμηλάρη, έναν ψαρά που μένει στο χωριό Μοναστηράκι και διαθέτει καλύβα στο Δέλτα του Έβρου. Υπήρξε μια δυσκολία στην αρχή να δεχτεί το αίτημά μου καθώς η Αστυνομία, μετά από κάποια καταγγελία, δεν επιτρέπει στους ψαράδες να επιβιβάζουν άτομα για ξενάγηση στις μπλάβες τους χωρίς ειδική άδεια. Τελικώς όμως βρέθηκε η φόρμουλα και έτσι ο Σάκης και η Ντίνα μας οδήγησαν, με το αυτοκίνητο στην αρχή και τη μπλάβα στη συνέχεια, στην καλύβα τους.

Μπήκαμε αμέσως στον ρυθμό του Σάκη και της Ντίνας, οι οποίοι διαθέτουν μια πολύ όμορφη και καθαρή (για τα δεδομένα του Έβρου) καλύβα, με τηλεόραση, internet και τηλέφωνο, πλήρη κουζίνα και χώρο να φιλοξενηθούν άνετα 4 τουλάχιστον άτομα.

sakisΑφού καταβροχθίσαμε τα φασολάκια με τις πατάτες που ετοίμασε η Ντίνα και συζητήσαμε περί ανέμων και υδάτων με τον Σάκη, επιβιβαστήκαμε στη μπλάβα και το πανηγύρι των κεφάλων άρχισε με τις πληροφορίες να πέφτουν σαν βροχή, με εμένα να ρωτάω και τον Σάκη να απαντά με προθυμία λύνοντάς μου όλες τις απορίες.

sakis.ntinaΜιλήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση στον Έβρο, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες κάποιων λαθρομεταναστών να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, την εντατικοποίηση των ελέγχων και των περιπολιών εκ μέρους των Ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων, τα προβλήματα με την ξενάγηση των επισκεπτών, την εξευτελιστική τιμή του ενός ευρώ (!) το κιλό που πωλούν τους κεφάλους στον μεσάζοντα έμπορο και άλλα πολλά...

simaia.zanteΗ μπλάβα, εν τω μεταξύ, γέμιζε κεφάλους, με τον Σάκη να χειρίζεται με μαεστρία τη μπλάβα και την εξωλέμβια, και τη Ντίνα να λεβάρει τα δίχτυα με τη βοήθεια της υδραυλικής ανέμης. Και δώστου να κτυπούν με τα ξύλα τα πλευρά της μπλάβας για να τρομάξουν τα ψάρια και να τα οδηγήσουν στο δίχτυ! Την ίδια ώρα κορμοράνοι, χελιδόνια, πελεκάνοι, πελαργοί και ένα σωρό άλλα πτηνά του ουρανού πετούσαν πάνω απ' τα κεφάλια μας, με την ελληνική σημαία να κυματίζει στις καλύβες των ψαράδων. Εικόνες και εμπειρίες που μόνο στον Έβρο μπορεί κανείς να δει και να αποκτήσει.

Ευχαριστούμε την εταιρεία "ZANTE FERRIES" που μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αυτόν τον μαγικό τόπο.