Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το... τουρκικό μίνι λεωφορείο του Δήμου Κάσου και ο εξαιρετικός οδηγός του Γιώργος Περσελής!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

leoforeio2Σαν το μικρό λεωφορείο made in Turkey, που συνδέει καθημερινώς με συνέπεια τους οικισμούς της Κάσου και μεταφέρει δωρεάν κατοίκους και επισκέπτες, ίσως να μην υπάρχει σε άλλο νησί του Αιγαίου.

Απολύτως ταιριαστός, θα έλεγε κανείς, ο συμβασιούχος οδηγός του Γιώργος Περσελής ο οποίος εκτελεί καθημερινώς το δρομολόγιο και εξυπηρετεί με ευγένεια τους μαθητές του Γυμνασίου και τους γηραιούς, ως επί το πλείστον, κατοίκους του νησιού μεταφέροντάς τους ακόμη και μέχρι την είσοδο του Ιατρείου, εκτρέποντας κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα το λεωφορείο από το προγραμματισμένο του δρομολόγιο! Ήμουν αυτόπτης μάρτυς ενός τέτοιου περιστατικού, αλλά και μιας εξτρά στάσης για να επιβιβαστεί ο ηλικιωμένος ιερέας του νησιού.

giorgos.perselisΕν τω μεταξύ η κατάσταση μέσα στο λεωφορείο είναι πέρα και πάνω από κάθε περιγραφή! Οι επιβάτες, καθώς είναι όλοι μέλη μιας μικρής κοινωνίας και γνωρίζονται μεταξύ τους, συζητούν γελούν και αστειεύονται κάνοντας τις εκ των πραγμάτων μικρής διάρκειας διαδρομές να μοιάζουν ακόμη μικρότερες! Κάποιοι με κοιτούν περίεργα σε μια προσπάθεια να καταλάβουν ποιος είμαι! Τους ξεγελούν τα γένια μου που έχουν μακρύνει σε επίπεδο... αρχιμανδρίτη, και η μπαντάνα που φορώ στο κεφάλι μου. Και όταν κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται ποιος είμαι, ξεσπούν σε χαμόγελα και επιφωνήματα!  

leoforeioΥπάρχουν σημεία, ιδίως στον οικισμό της Αγ. Μαρίνας, όπου ακόμη και το μικρό αυτό λεωφορείο περνάει με δυσκολία. Όπως π.χ. το σημείο λίγο μετά το "Στέκι", και μέχρι το super market του Τσουκαλά, όπου τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ιδίως κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κάνουν τη διέλευση του λεωφορείου να μοιάζει με... "mission impossible" και μια διαδρομή 100 μέτρων να ξεχειλώνει χρονικά από το ένα λεπτό στα είκοσι! Αυτό συνέβη, σε μικρή έστω κλίμακα, ακόμη και σήμερα που ακολούθησα το λεωφορείο με το παπί για τη λήψη κάποιων πλάνων.

Ευχαριστούμε την εταιρεία "BLUE STAR FERRIES"