Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πανταζής Χούλης. Ο ταλαντούχος μαθηματικός και ιδιοφυής κατασκευαστής γρίφων του Καστελλόριζου!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

xoulis.pantazisΌταν πριν από 4 περίπου χρόνια επισκέφτηκα το Καστελλόριζο εντυπωσιάστηκα από την ευστροφία ενός Καστελλοριζιού μαθηματικού ο οποίος έχει κυριολεκτικώς αφιερώσει τη ζωή του στην κατασκευή γρίφων!

Ο Πανταζής Χούλης, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται, έφθασε στο Καστελλόριζο, ερχόμενος με τους γονείς του απ' την Αυστραλία, στα μέσα της δεκαετίας του '70 σε ηλικία 6 μόλις ετών. Από τότε κατάλαβε την έφεση που είχε στα μαθηματικά και στην κατασκευή γρίφων και αφιέρωσε, θα έλεγε κανείς, τη ζωή του σ' αυτούς. Υπήρξε καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, αλλά όταν ήρθε πλέον για τα καλά στην Ελλάδα προτίμησε να μείνει στο Καστελλόριζο και να ασχοληθεί με τους αγαπημένους του γρίφους.

Σήμερα η συλλογή που υπάρχει στο μουσείο γρίφων στο Καστελλόριζο περιλαμβάνει πάνω από 4.500 περίπου γρίφους κατασκευαστών από την Ελλάδα αλλά και από χώρες του εξωτερικού όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και άλλες, συμπεριλαμβανομένων 700 περίπου γρίφων του Πανταζή!

Το τριήμερο 16-18 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί  στην Αθήνα (στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο) το "Φεστιβάλ γρίφων Καστελλόριζου" όπου βεβαίως ο Πανταζής θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο : https://kastellorizofestival.com/2022/kel/