Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Λουκουμάδες του Δημήτρη Βούλγαρη φάγατε στους Φούρνους;

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος

loukoumades3Ο Δημήτρης Βούλγαρης και η σύζυγός του Λίτσα είναι δυο απίστευτοι άνθρωποι. Έχουν το "Μαϊστράλι", μια "κυψέλη" στον κεντρικό δρόμο των Φούρνων, στην οποία οι δυο τους σαν ακούραστες μέλισσες φτιάχνουν καθημερινώς από λουκουμάδες και εξαιρετικές τυρόπιτες, μέχρι μπουγάτσες, κατημέρια, πιροσκί, πίτσες, λουκανικόπιτες, χορτόπιτες, καρμπονάρες και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου! Όλα χειροποίητα, της ώρας, εξαιρετικά στη γεύση και οικονομικά στην αγορά τους.

loukoumades4Όταν ζήτησα να φάω μια τυρόπιτα και άκουσα πως η Λίτσα την πουλάει 1 ευρώ, νόμιζα πως με κοροϊδεύει! Τόσος κόπος, τόση μαεστρία (ήμουν μπροστά και τη βιντεοσκόπησα), τόσο τυρί (και τι τυρί!) για 1 μόλις ευρώ; Στην Αθήνα αυτή η τυρόπιτα θα πουλιόταν τουλάχιστον στη διπλάσια τιμή και δεν θα ήταν βεβαίως η ίδια!

"Να σου πω κάτι;", μου είπε όταν εξάφρασα την απορία και την έκπληξή μου για τη χαμηλή τιμή, και συνέχισε: "το μαγαζί είναι δικό μας, δεν πληρώνουμε νοίκι, Μου αρέσει που έρχεται ο κόσμος και αγοράζει αυτά που φτιάχνουμε και διαδίδει και σε άλλους πόσο γευστικά είναι. Τι θα γίνει δηλαδή αν πουλήσουμε την τυρόπιτα 1,5 ευρώ; Θα γίνουμε πλούσιοι;"

loukoumades1Το συγκεκριμένο άρθρο όμως είναι για τον σύζυγό της, την αγάπη της Λίτσας, τον Δημήτρη, ο οποίος φτιάχνει εξαιρετικούς λουκουμάδες. Ισάξιους έτρωγα στο "Αιγαίο", το ημιϋπόγειο μαγαζάκι στη γωνία της Πανεπιστημίου με την Εμμ. Μπενάκη. Οι λουκουμάδες του Δημήτρη όμως, εκτός από εξαιρετικοί στη γεύση, είναι και γιγαντιαίοι! Και δεν λυπάται τη μερίδα ο αθεόφοβος! Τρως μια μερίδα και δεν πεινάς μέχρι το βράδυ! "Είναι μερίδες του προλεταριάτου, να φάει ο κόσμος να χορτάσει!", λέει χαριτολογώντας ο ίδιος.

Ομολογεί πως την τέχνη του λουκουμά τού τη δίδαξε η γυναίκα του. "Εντάξει, έβαλα κι' εγώ το χέρι μου και βελτίωσα νομίζω τη συνταγή", λέει με καμάρι.