Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Λευτέρης Καμίτσης. 80 χρόνια αγκαλιά με τη θάλασσα και τον βυθό!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

lefteriskamitsis2Όσοι μου συνέστησαν στην Πάτμο να πάρω συνέντευξη από τον 80χρονο Λευτέρη Καμίτση, μού είπαν συγχρόνως να προσέξω μήπως καταλήξω στο τέλος να κάνω περικοπές στο μοντάζ ενός βίντεο που θα έχει συνολική διάρκεια τεσσάρων ωρών! Ο λόγος, βεβαίως, γι' αυτή την πιθανή περικοπή και λογοκρισία, η ευφράδεια και ομιλητικότητα του κυρ Λευτέρη που σαν χείμαρρος μπορεί να παρασύρει τον συνομιλητή του και να μην καταλάβει πώς πέρασε η ώρα!

Αποφασίζοντας λοιπόν να "σχίσω τη γάτα" απ' την αρχή, είπα του αξιαγάπητου 80χρονου Πατηνιώτη : "Μου είπαν ότι μιλάς καλά κυρ Λευτέρη αλλά μιλάς και πολύ. Παίρνω λοιπόν όλη τη ντροπή επάνω μου και επειδή δεν συνηθίζω να λογοκρίνω ή να κάνω περικοπές σ' αυτά που λένε οι καλεσμένοι μου, θα σε παρακαλέσω να ελέγξεις την ποσότητα αυτών που θα μου πεις και να περιορίσεις την κουβέντα μας στο χρονικό διάστημα μιας ώρας, το πολύ, ώστε να μη γίνει το βίντεο κουραστικό και δεν το δει κανείς. Σύμπτυξε λοιπόν σε παρακαλώ τις εμπειρίες σου και προσπάθησε να είσαι περιεκτικός και να μην ξεφύγεις πολύ από αυτά που θα σε ρωτήσω."

Γέλασε με την καρδιά του ο κυρ Λευτέρης και δέχτηκε αυτό που του ζήτησα.

orxistrakamitsiΆρχισε τότε, εκεί στη σκιά της μικρής εκκλησίας, που δεσπόζει πάνω απ' το καρνάγιο της "Patmos Marine", να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας ζωής που μου έδωσε την εντύπωση πως δεν θα τελειώσει ποτέ! Και τι δεν έκανε στα 80 χρόνια της μέχρι τώρα πορείας του στον χρόνο ο απίστευτος αυτός Πατηνιώτης. Δεινός ψαροντουφεκάς, δύτης για σφουγγάρια, μουσικός, ξυλογλύπτης, καραβομαραγκός! Ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο στα δύο από τα αγόρια του, τον Σώζωντα και τον Πέρο, πώς να δουλεύουν το ξύλο δείχνοντάς τους συγχρόνως τον δρόμο για το επάγγελμα του καραβομαραγκού με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα στις Αλυκές το μικρό θαύμα της "Patmos Marine".

Είναι αλήθεια ότι κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια για να θυμηθώ τον περιορισμό που του είχα επιβάλλει, πριν αρχίσει η συζήτησή μας, αφού ήθελα να έχω άλλα τέσσερα αυτιά για να ακούω επί ώρες τις διηγήσεις της ενδιαφέρουσας και περιπετειώδους ζωής του.

Όταν μετά από μια ώρα ολοκληρώθηκε η κουβέντα μας, με αποχαιρέτησε με την υπόσχεση ότι την επομένη θα έπαιζε ένα νησιώτικο κουσικό κομμάτι με το βιολί του ώστε να το συμπεριλάβω στο βίντεο της συνέντευξής του. Επειδή όμως το μουσικό αυτό κομμάτι έμελλε να είναι μια ακόμη έκπληξη εκ μέρους του, αποφάσισα να το επεκτείνω λίγο χρονικά και να το ανεβάσω σε ένα ξεχωριστό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=mfcgSuQOFK4