Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η μονή Χοζοβιώτισσας και ο ηγούμενος πατήρ Σπυρίδων Δεναξάς.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

spyrosdenaxasΉταν η τέταρτη φορά που σκαρφαλώσαμε στα σκαλιά που οδηγούν στην πόρτα της Χοζοβιώτισσας εκμεταλλευόμενοι ένα διάλειμμα της κακοκαιρίας. Ο λόγος για τον οποίο, κυρίως, αποζητούσα αυτή τη φορά αξιοπρεπείς καιρικές συνθήκες ήταν γιατί ήθελα να δω το μοναστήρι από ψηλά με τα μάτια του drone. Και, ευτυχώς, η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε.

Με γλάρο που κουρνιάζει στον απόκρημνο βράχο μοιάζει το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό. Δέος για την κατασκευή που κρέμεται πάνω απ' τη θάλασσα, δέος για τους βράχους που πέφτουν κατά καιρούς πάνω απ' το μοναστήρι χωρίς, κατά δήλωση του ηγουμένου, να έχει ποτέ τραυματιστεί κανείς από τις κατολισθήσεις αυτές.

Σχεδόν μισό αιώνα μονάζει στη Χοζοβιώτισσα ο πατέρας Σπυρίδων Δεναξάς, ηγούμενος της μονής από το 2003 όταν χήρευσε η θέση αφού ο ηγούμενος της μονής πατέρας Επιφάνειος εξελέγη Μητροπολίτης Θήρας και νήσων.

xozoviotissaΜε τον πατέρα Σπυρίδωνα μίλησα για πρώτη φορά το 2007 στο πλαίσιο της τηλεοπτικής ταξιδιωτικής εκπομπής "Σε φόντο γαλάζιο", η οποία επροβλήθη στον "Τηλε Άστυ", και της οποίας είχα την επιμέλεια και την παραγωγή : https://www.ribandsea.com/travels/665-2012-04-03-05-35-07.html

Η συζήτηση που είχα αυτή τη φορά με τον ηγούμενο πια της Χοζοβιώτισσας πατέρα Σπυρίδωνα Δεναξά ήταν, θα έλεγα, μια εκ βαθέων εξομολόγηση. Ακούστε τι μου είπε για τα παιδικά του χρόνια, την επιθυμία του να γίνει ιερέας ή... γύφτος,  την επιλογή του να μείνει άγαμος και να μην δημιουργήσει οικογένεια, και τα 48 χρόνια που μονάζει στη Χοζοβιώτισσα.