Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος περιγράφει και εξηγεί το θαύμα των Λειψών.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

fotis.maggosΕίναι μερικές χαρακτηριστικές κινήσεις που με προκαταλαμβάνουν θετικά για κάποιους ανθρώπους όταν τους συναντώ για πρώτη φορά. Το σφίξιμο του χεριού, επί παραδείγματι. Να σε κοιτούν στα μάτια όταν τους μιλάς. Να μη χρησιμοποιούν τον πληθυντικό τής, τάχα μου, ευγενείας, ενώ από μέσα τους σου σέρνουν τα εξ αμάξης. Να απαντούν στο τηλέφωνο, όταν τους καλείς, να είναι απλοί και άμεσοι και να μην το παίζουν πολυάσχολοι και "δήθεν". Κινήσεις που, για μένα, χαρακτηρίζουν όλους τους ανθρώπους αξίας, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι ασκούν εξουσία.

Και επειδή θα αναρωτηθείτε προς τι αυτή η εισαγωγή, θα σας πω ότι ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Δήμαρχος των Λειψών Φώτης Μάγγος με τον οποίον είχα τη χαρά να συνομιλήσω κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μας στο όμορφο νησί του.

Ο Φώτης Μάγγος είχε την τύχη και, συγχρόνως, την ατυχία να διαδεχθεί στη θέση του Δημάρχου τον Σπύρο Μπενέτο. Ένα Δήμαρχο που άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του επάνω στους Λειψούς. Και λέω ότι ο Φώτης Μάγγος είχε την τύχη να διαδεχθεί τον Σπύρο Μπενέτο γιατί, απλούστατα, δεν παρέλαβε "καμμένη γη" κατά την συνήθη και προσφιλή έκφραση αυτών που διαδέχονται τους προκατόχους τους, ιδίως δεν όταν πρόκειται για τους επικεφαλής των κομμάτων εξουσίας. Από την άλλη είχε την ατυχία γιατί ο πήχυς, μετά την αποχώρηση του Μπενέτου, ήταν τοποθετημένος σε υψηλό σημείο και, ως εκ τούτου, ο Φώτης Μάγγος εκλήθη να τον διατηρήσει σ' αυτό το επίπεδο ή, γιατί όχι, και να το ξεπεράσει. Όπως λέει άλλωστε ο ίδιος, χαμογελώντας με νόημα, "ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο".

Γυμναστής στη Μέση Εκπαίδευση, κατ' επάγγελμα, αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του Δημάρχου πιστεύοντας ότι, εάν εξελέγετο, θα μπορούσε με πιο άμεσο και γρήγορο τρόπο να επιτύχει για το νησί του αυτά που είχε στο μυαλό του. Έτσι και έγινε. Ο Φώτης Μάγγος εξελέξη Δήμαρχος Λειψών, συνέχισε και βελτίωσε, όπως φαίνεται, το έργο του προκατόχου του και είναι έτοιμος να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές του 2019. "Δεν έχω το δικαίωμα να αφήσω στη μέση το έργο που έχουμε ήδη ξεκινήσει", λέει ο Δήμαρχος των Λειψών, και συνεχίζει : "Άλλωστε δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος. Μπορεί αυτό να φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι είναι μονοκρατορία, όμως δεν είναι έτσι. Σε κανένα δεν αρνηθήκαμε να πει την άποψή του, να ασκήσει κριτική ή να υποβάλλει προτάσεις. Όταν οι υποψήφιοι στους Δήμους άλλων νησιών του Αιγαίου θα ασχολούνται όλους αυτούς τους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας με την εκλογή τους, εμείς εδώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε όσα δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε μέχρι σήμερα".

Μιλήσαμε για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο λιμάνι, για το εργοστάσιο αφαλάτωσης, για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, για τον εκπληκτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται στους Λειψούς τα σκουπίδια και τα είδη ανακύκλωσης, για την πλήρη απαλλαγή των παραλιών του νησιού από ομπρέλλες και ξαπλώστρες, για το ενωτικό κλίμα που υπάρχει και καλλιεργείται μεταξύ των κατοίκων και για άλλα πολλά.

Έφυγα με την διαπίστωση ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο τελικώς. Τους άριστους δημοτικούς άρχοντες διαδέχονται εξ ίσου άριστοι, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Τήλου και των Λειψών. Εκεί δε που φαύλοι δημοτικοί άρχοντες αποχωρούν, εξ ίσου φαύλοι, αν όχι φαυλότεροι αναλαμβάνουν κατά κανόνα τη σκυτάλη.