Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Λευτέρης Τέττερης. Και η παράδοση συνεχίζεται...

Ο κ. Λευτέρης Τέττερης μιλάει για μια παράδοση δύο αιώνων στον Ιωσήφ Παπαδόπουλο.

Ο κ. Λευτέρης Τέττερης με τον έναν από τους δύο γιους του που συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας.Η Χίος έγινε κυρίως γνωστή για τη μαστίχα και το ούζο της. Αυτό που λίγοι όμως γνωρίζουν είναι ότι όπως όλες οι μέλισσες δεν κάνουν μέλι, έτσι και όλοι οι ποτοποιοί δεν κάνουν το ίδιο ούζο! Και  η οικογένεια Τέττερη ανήκει σίγουρα στα "μελίσσια" εκείνα που παράγουν "μέλι", και μάλιστα αρίστης ποιότητος!

Επέμενε να με κεράσει ένα λικέρ μανταρίνι για να του πω τη γνώμη μου. Και ήταν όντως υπέροχο! Είναι πάντως ιδιαίτερη ευχαρίστηση και αποτελεί μεγάλη τιμή να συνομιλεί κανείς με έναν άνθρωπο, όπως ο κ. Λευτέρης Τέττερης. Ένα ποτοποιό που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και έχει κάνει τη φίρμα "Τέττερης" σημείο αναφοράς, ιδίως όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω απ' το ποιοτικό Χιώτικο ούζο και το λικέρ της μαστίχας.

Χαρακτηριστικό το... οικόσημο της οικογένειας στον χώρο της απόσταξης.Με σπουδές οινολογίας στη Ντιζόν της Γαλλίας, ο κ. Λευτέρης Τέττερης παρέλαβε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, μαζί με τον αδελφό του, και βλέποντας τη συνήθεια των δυτικοευρωπαίων να πίνουν ένα λικέρ μετά το γεύμα, όταν επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έβαλε στην παραγωγή για πρώτη φορά λικέρ μαστίχα, περγαμόντο και μανταρίνι. "Ο γιος μου λέει σήμερα πως κακώς δεν τα κατοχύρωσα", λέει χαμογελώντας ο κ. Τέττερης.

Ένα τμήμα του χώρου της απόσταξης.Επισήμως, με κρατική άδεια δηλαδή, ο κ. Τέττερης άρχισε να παράγει λικέρ και ούζο στη Χίο από το 1912. "Από το 1840 ωστόσο δούλευε το πρώτο αποστακτήριο του προπάππου μου στον ίδιο αυτό χώρο. Τα τελευταία χρόνια η μαστίχα εκτόπισε όλα τα υπόλοιπα λικέρ", συνεχίζει ο κ. Λευτέρης. "Είμαστε λίγο πιο ακριβοί από τον ανταγωνισμό γιατί επιμένουμε στη διατήρηση της καλής ποιότητας". Αυτό είχε σαν αρχή ο πατέρας μου, αυτό συνεχίζουμε τώρα εγώ και τα παιδιά μου. Με τις τρελλές ανατιμήσεις στη φορολογία του οινοπνεύματος τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα. Είκοσι δύο ευρώ έφθασε η τιμή του λίτρου για το οινόπνευμα, ενώ η βιομηχανική του αξία είναι μόλις ένα ευρώ! Πρόθεση της Ενωμένης Ευρώπης είναι να εξισωθεί η τιμή σε όλα τα Κράτη μέλη. Οι δικές μας Κυβερνήσεις με το ζόρι κρατάνε την τιμή, λόγω του ονόματος προέλευσης που έχει κατοχυρώσει η Ελλάδα για το ούζο!

Αν ήταν παρών και ο δεύτερος γιος, η οικογένεια Τέττερη θα ήταν σε απαρτία!Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας πάντως, όσο κι' αν δεν το πιστεύετε, είναι το Σκωτσέζικο ουίσκυ! Οι Έλληνες είμαστε πρώτοι στην κατανάλωση ουίσκυ! Οι Σκωτσέζοι μου έχουν πει ότι εκείνοι στην πατρίδα τους πίνουν μπύρα"!

Θα πρότεινα πάντως, σε όσους επισκεφθούν τη Χίο με την ευκαιρία της "Έκτης Πανελλήνιας Συγκέντρωσης Φουσκωτών Σκαφών", να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να επισκεφθούν το αποστακτήριο της οικογένειας Τέττερη. Αξίζει σίγουρα τον κόπο. Ολόκληρη τη συζήτηση που είχα με τον κ. Λευτέρη Τέττερη μπορείτε την να απολαύσετε στο βίντεο που ακολουθεί.