Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Τι λέει ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για τις καρκινογόνες κεραίες του Ασυρμάτου Βάρκιζας.

Επιμέλεια :Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

kerees.asirmatou1Θα θυμάστε ότι άρχισα προ ημερών να ασχολούμαι με τις καρκινογόνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας του COSMOTE, οι οποίες είναι εγκαταστημένες στην ταράτσα κτιρίου σε ιδιόκτητο οικοπέδο (εκτός σχεδίου) του Ο.Τ.Ε. στην περιοχή του Ασυρμάτου της Βάρκιζας, εντός κατοικημένης περιοχής και σε απόσταση αναπνοής από τον Δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό, το 2ο νηπιαγωγείο, το Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο-Λύκειο Βάρης http://www.ribandsea.com/waves/2888-o-cosmote-vomvardizei-vrefonipiako-stathmo-sti-varkiza-me-karkinogono-aktinovolia-kai-me-tis-evlogies-tis-politeias 

kerees.asirmatou2Η αφορμή (αλλά όχι το αίτιο) για την δική μου εμπλοκή ήταν η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζήτησαν, σε πρώτη φάση, να μιλήσουν με τον Δήμαρχο Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Η συνάντηση έγινε, αλλά η συζήτηση διεξήχθη, θα έλεγα, σε κλίμα έντασης, με ευθύνη δύο κυρίως κυριών, με αποτέλεσμα να μη βγει συμπέρασμα και να αναγκαστώ να αποχωρήσω. Φεύγοντας ζήτησα από τον Δήμαρχο μια νέα, κατ' ιδίαν, συνάντηση μαζί του και εκείνος δέχθηκε. Η συνάντηση έγινε τελικώς χθες (21 Μαρτίου 2017) και ο κ. Κωνσταντέλλος, προς τιμήν του, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις (δικαιολογημένες μετά τα όσα είχαν προηγηθεί) μου επέτρεψε να την βιντεοσκοπήσω.

Στο δια ταύτα : από την χθεσινή συζήτησή μου με τον κ. Δήμαρχο, βγήκαν τα εξής συμπεράσματα :

grigoris.konstantellos1. Το οικόπεδο του Ο.Τ.Ε., έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, είναι εντός οικισμού αλλά εκτός σχεδίου.

2. Εν όψει της ένταξης του οικοπέδου αυτού στο σχέδιο της πόλης (το σχέδιο θα είναι μάλλον έτοιμο να κατατεθεί εντός του προσεχούς έτους), ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου (ο Ο.Τ.Ε. εν προκειμένω) θα πρέπει να εισφέρει στον Δήμο γη και χρήμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει σε δημοτικά έργα πολεοδόμησης τα οποία θα κριθούν απαραίτητα, όπως δημιουργία δρόμων, έργα αποχέτευσης και, αν κριθεί αναγκαίο, δημιουργία ακόμη σχολείων και παιδικών σταθμών. Ετέθη βεβαίως εκ μέρους μου το εύλογο ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να κατασκευαστεί σχολείο και παιδικός σταθμός κάτω ακριβώς από τις κεραίες! Στο δια ταύτα : ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραιτήτως και ηθικό, και αντιστρόφως.Ό,τι είναι ηθικό δεν είναι απαραιτήτως νόμιμο!

3. Η μέτρηση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, για να γίνει αποδεκτή και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες στις προσφυγές τους προς τις Αρχές και την Δικαιοσύνη, πρέπει να γίνει από αναγνωρισμένους φορείς, όπως είναι π.χ. ο "Δημόκριτος". Έχει ωστόσο παρατηρηθεί ότι οι ενδείξεις των οργάνων μέτρησης της ακτινοβολίας που χρησιμοποιούν οι αναγνωρισμένοι αυτοί φορείς είναι κατά κανόνα χαμηλότερες των ενδείξεων των οργάνων που χρησιμοποιούν οι πολίτες. Αυτό συμβαίνει, προφανώς, διότι οι υπεύθυνοι των εταιρειών ειδοποιούνται εγκαίρως και έτσι μειώνουν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία την ημέρα της μέτρησης! Αυτό είναι κοινό μυστικό αλλά δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Έχουν όμως γνώσιν οι φύλακες για το μέλλον...

4. Την άδεια για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εκδίδει η Ε.Ε.Τ.Τ., ενώ την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης δίδει η Περιφέρεια.

5. Καμουφλαρισμένες κεραίες (μέσα σε καμινάδες, θερμοσίφωνες κ.λπ.) τοποθετούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έναντι ενοικίου, στις ταράτσες κατοικιών και, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες της Ε.Ε.Τ.Τ.! Απλώς οι κεραίες καμουφλάρονται για να μην προκαλούνται οι πολίτες όταν τις βλέπουν... γυμνές!

6. Μέχρι το 2013 απαγορευόταν εντελώς η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες κ.λπ. Το 2013 όμως, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού της Ν.Δ. κ. Μάκη Βορίδη, έγινε τροποποίηση του νόμου προς το... χειρότερο! Επιτρέπεται λοιπόν έκτοτε η τοποθέτηση κεραιών σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσκοκομεία κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι η μέγιστη εκπομπή ακτινοβολίας είναι κάτω από το 60% του ανωτάτου επιτρεπτού ορίου ακτινοβολίας που ισχύει στην Ελλάδα!

Πρέπει εδώ ωστόσο να σημειωθεί ότι τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κατά 40% πιο κάτω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που ισχύουν στην Ελλάδα! Μπορεί να είμαστε ευρωπαϊκή χώρα (ευρωπαϊκό προτεκτοράτο θα έλεγα) και να πρέπει να ταυτιστούμε άμεσα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, για μερικά θέματα όμως, που άπτονται της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και θίγουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, φαίνεται ότι μπορούμε να παίρνουμε κάποιες παρατάσεις! Λέγεται πάντως ότι τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας που ισχύουν στην Ελλάδα θα ταυτιστούν με αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη το 2020. Μέχρι τότε μπορούμε να ψηνόμαστε νομίμως από την ακτινοβολία!

7. Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ότι πρόκειται να τοποθετηθεί (μέχρι το 2018) σύγχρονος δημοτικός φωτισμός στις γειτονιές της Βούλας, της Βάρης και της Βουλιαγμένης και ότι θα τοποθετηθούν συγχρόνως αισθητήρες μέτρησης της ακτινοβολίας, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο των πόλεων αυτών.

8. Έγινε αναφορά στην πρόσφατη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν κατά του Ο.Τ.Ε. οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων στα Ζαρουχλέϊκα Πατρών, και στην απόφαση υπ'αριθμ. 303/2017, που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, με την οποία διατάσσει την άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας του COSMOTE, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα σχολεία της περιοχής Ζαρουχλέϊκα, με ημερήσια ποινική ρήτρα 5.900 ευρώ σε περίπτωση που η εταιρεία δεν σεβαστεί την δικαστική απόφαση http://www.ribandsea.com/law/2900-apagorefsi-leitourgias-kinitis-tilefonias-konta-se-sxoleia-me-dikastiki-apofasi

Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ότι πρόκειται σαφώς για μια εξαιρετική απόφαση, την οποία, προφανώς, το δικαστήριο έλαβε μετρώντας περισσότερο το δημόσιο συμφέρον και όχι το γράμμα του νόμου. Είπε, επίσης, ότι σε περίπτωση κατά την οποίαν η απόφαση αυτή δεν εκπέσει στον ανώτερο βαθμό, που είνια σίγουρο ότι θα προσφύγει το νομικό επιτελείο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, τότεθα μπορεί και ο ίδιος, σαν Δήμαρχος Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, να κάνει χρήση αυτού του δεδικασμένου προκειμένου να απομακρυνθούν οι κεραίες από τον Ασύρματο της Βάρκιζας.

9. Σε ερώτησή μου προς τον κ. Δήμαρχο τι εννοούσε όταν είπε, στην πρόσφατη συνάντησή του με τους κατοίκους της περιοχής του Ασυρμάτου, ότι σαν εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της ακτινοβολίας, εκτός της προσευχής που πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι ώστε να μην υποστεί βλάβη η υγεία τους, υπάρχει και ο ακτιβισμός, ο κ. Κωνσταντέλλος απάντησε ότι όπου υπάρχει οργή λαού υπάρχει και φωνή Θεού. Μια τέτοια ακτιβιστική ενέργεια, όπως είπε, θα μπορούσε να είναι η διακοπή ηλεκτροδότησης του κτιρίου, στο οποίο είναι εγκαταστημένες οι κεραίες. Βεβαίως, είπε συμπληρώνοντας, ο Δήμος δεν μπορεί να υιοθετήσει τέτοιες πρακτικές οι οποίες είναι ενάντια στον νόμο. 

Σε ερώτησή μου τι θα κάνει ο Δήμος αν εγώ, επί παραδείγματι, προβώ σε κάποια ακτιβιστική ενέργεια, απάντησε ότι δεν θα εκδώσει βεβαίως ψήφισμα συμπαράστασης, αλλά και δεν θα στείλει την Δημοτική Αστυνομία να με συλλάβει!

DSC0423610. Ο κ. Δήμαρχος με ενημέρωσε ότι την 10η Μαρτίου 2017 απέστειλε επιστολή προς την Υποδ/νση Αδειοδότησης κεραιών του Ο.Τ.Ε. (υπ' όψιν της κας Συκαρά) μεταφέροντας τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής του Ασυρμάτου Βάρκιζας, ζητώντας συγχρόνως την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το κτίριο του Ο.Τ.Ε.

Αμέσως μετά, ο Δ/ντής Αξιοποίησης Περιουσίας του Ο.Τ.Ε. κ. Αλέξ. Κάππος, τηλεφώνησε στον κ. Κωνσταντέλλο και του είπε ότι θα εξετάσει το αίτημα. Όπως μου είπε ο κ. Δήμαρχος, σε περίπτωση που οι άνθρωποι του Ο.Τ.Ε. αρνηθούν να απομακρύνουν τις κεραίες, επικαλούμενοι τη σχετική νόμιμη άδεια που έχουν πάρει από την Ε.Ε.Τ.Τ. και την Περιφέρεια, ο Δήμος θα προτείνει να σηκωθεί τουλάχιστον ο ιστός των κεραιών πάνω από τις οροφές των σπιτιών (σαν το... νερό του Καματερού ακούστηκε στ' αυτιά μου αυτή η "λύση").

Δείτε και ακούστε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα με τον κ. Κωνσταντέλλο.Η έρευνα και το "κυνηγητό", με απώτερο σκοπό να απομακρυνθούν οι κεραίες, δεν σταματούν βεβαίως εδώ αφού μόλις άρχισαν...