Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Χαράλαμπος Κορκής. Η ζωντανή εγκυκλοπαίδεια της Νισύρου!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Χαράλαμπος Κορκής. Μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια και ένας υπέροχος Νισύριος, sui generis! Ο Χαράλαμπος Κορκής είναι ένας 75χρονος αειθαλής, sui generis, άνθρωπος. Ένας sui generis νησιώτης, μια προσωπικότητα, όπως τον αποκαλεί ο δήμαρχος της Νισύρου. Τον  γνώρισα πριν από δώδεκα περίπου χρόνια όταν δέναμε το φουσκωτό στο λιμανάκι των Πάλων και ψάχναμε κάποιον να μας πει δυο λόγια για το νησί-ηφαίστειο. Ο Χαράλαμπος ήταν εκεί, χαμογελαστός, πρόθυμος να μας βοηθήσει και να μας ξεναγήσει και, το κυριότερο, ήταν γνώστης όλων όσων αφορούσαν το όμορφο νησί του. Μας πήρε με το αυτοκίνητο και μας ξενάγησε στη Νίσυρο σαν να μας γνώριζε από χρόνια! Μέσα σε λίγες ώρες είδαμε και ακούσαμε όσα δεν θα μπορούσε να δει και να ακούσει ένας επισκέπτης σε μια εβδομάδα!

Ο Χαράλαμπος υπήρξε Νισύριος μετανάστης της Αμερικής, μέχρι που πριν από 35 χρόνια επέστρεψε στη Νίσυρο και αποφάσισε να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στο νησί. Τα χρόνια του ξενιτεμού κατάφερε να δημιουργήσει με τη δουλειά του τα χρηματικά εκείνα αποθέματα, "τη βρύση που στάζει σήμερα και ζούμε", όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σήμερα ζει πια μονίμως στη Νίσυρο, με μικρά διαλείμματα στην Κω, όπου ζει η κόρη και τα εγγόνια του, φροντίζει τα πρόβατά του, καλλιεργεί το κτήμα του και τριγυρίζει στο νησί με ένα από τα... δεκάδες δίτροχα που διαθέτει! "Γιατί τα κρατάς όλα αυτά και γιατί, τουλάχιστον, δεν καταθέτεις τις πινακίδες τους", τον ρωτώ. "Μ' αρέσουν!", απαντά αφοπλιστικά εκείνος, ζωγραφίζοντας το πρόσωπό του με ένα χαμόγελο. Όταν μου έδειξε την 800άρα Enfield και τη "μπέμπα" του δευτέρου παγκοσμίου, με το καλάθι, κατάλαβα...

Τον συναντήσαμε και πάλι, πριν από λίγες ημέρες, κατά την διάρκεια της εβδομαδιαίας παραμονής μας στη Νίσυρο. Με το πλοίο "Blue Star Πάτμος", ταξιδέψαμε, και το αυτοκινούμενο σπίτι μας, κατά την συνήθη πρακτική των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ήμασταν "πράτιγοι" όμως αυτή τη φορά και δεν χρειάστηκε να τον αγκαρέψουμε να μας ξεναγήσει στο νησί με ένα από τα οχήματα που ξεκουράζονται στις αποθήκες του. Είχα όμως την ευκαιρία και τη χαρά να μιλήσω μαζί του, on camera, μιας και ο τρόπος περιγραφής, αλλά και αυτά που μπορεί να πει ο Χαράλαμπος για τη Νίσυρο, δεν μπορεί να τα περιγράψει και να τα πει ο καλύτερος ξεναγός.

Ευχαριστώ την "Blue Star Ferries" για το όμορφο ταξίδι στη Νίσυρο με το καταπληκτικό "Blue Star Πάτμος". Χωρίς την συνδρομή των ναυτιλιακών εταιρειών, που προβάλλονται σ' αυτόν τον ιστότοπο, αυτά τα τα ταξιδιωτικά και η γνωριμία με τους αυθεντικούς νησιώτες του Αιγαίου θα παρέμεναν όνειρο θερινής νυκτός...