Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο άγγελος που κατέβηκε στη Γη και παίζει άρπα...

Πηγή: http://www.smh.com.au/entertainment/music/the-11yearold-harpist-only-a-genius-can-do-what-she-does-20140720-zu14r.html

Μετάφραση : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Η ενδεκάχρονη Alisa Sadikova. Μόνο ένας άγγελος θα μπορούσε να παίξει έτσι άρπα! Όταν η Olga Shevelevich άκουσε πριν από έξι χρόνια την πεντάχρονη Alisa Sadikova να παίζει άρπα, κατάλαβε ότι βρισκόταν μπροστά σε κάτι εξωπραγματικό. Ήταν η πρώτη φορά που το νεαρό κορίτσι κρατούσε στα χέρια του ένα μουσικό όργανο και έπαιξε ένα μουσικό κομμάτι που η Shevelevich, μια αρπίστρια και φίλη της οικογένειας, της έμαθε εκείνη ακριβώς την στιγμή.

"Ένοιωσα δέος", λέει η Shevelevich, που είναι σήμερα μία από τις δασκάλες μουσικής της Sadikova. "Νοιώθω ακόμη δέος κάθε φορά που την ακούω να παίζει. Μόνο μια ιδιοφυία μπορεί να κάνει αυτό που κάνει η Sadikova".  

Η Sadikova, που είναι σήμερα στην ηλικία των 11, εκπαιδεύεται στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία. Σε ηλικία επτά ετών έπαιξε στο Carnegie Hall. Όταν ερωτήθηκε τι της αρέσει περισσότερο στην άρπα, η Sadikova απάντησε : "Όλα. Είναι το πιο απαλό και πιο όμορφο μουσικό όργανο".

Η Sadikova πρτιμά να παίζει λυρικά και συναισθηματικά μουσικά κομμάτια, όπως αυτά που έγραψε ο ρώσσος συνθέτης Mikhail Glinka και ήταν η μικρότερη σε ηλικία αρπίστρια στο 12ο Συνέδριο άρπας που πραγματοποιήθηκε στο Sydney της Αυστραλίας. Αυτό που έκανε την Sadikova να διαφέρει από τους άλλους οργανοπαίκτες στο Συνέδριο αυτό δεν ήταν μόνο η ηλικία και το ταλέντο της αλλά και το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν έχει δική της άρπα, δεδομένου ότι, εκτός του ότι η άρπα είναι ένα όμορφο και πολύπλευρο μουσικό όργανο, είναι επίσης και πολύ ακριβό.

Στο σπίτι της, στη Ρωσία, όταν η Salikova προπονείται επί δύο ώρες την ημέρα (τρεις ώρες τις παραμονές των συναυλιών), παίζει αυτό που η Shevelevich αποκαλεί "μια εντελώς άχρηστη και ξεκούρδιστη" άρπα που δανείζεται από το ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που παίζει σε μια συναυλία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο όργανο!

Απολαύστε την!