Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Βασίλης Μαύρος και Αναστασία. Ξυλουργοί βιοτέχνες μιας πυραμίδας παζλ!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο Βασίλης Μαύρος βρήκε σε ένα έξυπνο ξύλινο παζλ τον επαγγελματικό προσανατολισμό του! Τριγύριζα στην υπέροχη παλιά πόλη της Ρόδου, σε αναμονή της παρέας των "Sea Hawks" που θα έφθαναν αεροπορικώς την επομένη από την Αθήνα για το ταξίδι στη Σύμη, όταν έπεσα πάνω σε ένα ζευγάρι μικροπωλητών. Έτσι τουλάχιστον νόμισα στην αρχή. Στη συνέχεια κατάλαβα ότι επρόκειτο για οργανωμένη οικογενειακή βιοτεχνία κατασκευής μιας ξύλινης πυραμίδας-παζλ! Το καλοφτιαφγμένο ξύλινο "παιγνίδι" συγκέντρωνε γύρω του το ενδιαφέρον των τουριστών και, κυρίως, των νεαρών μελών της οικογένειας, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφευγαν έχοντας αγοράσει ένα.

Η πάντα χαμογελαστή Αναστασία δεξί χέρι του Βασίλη στην κατασκευή και στις πωλήσεις! Ευτυχώς, σαν δημοσιογράφος-ρεπόρτερ που αγαπώ το αντικείμενο της δουλειάς μου, είχα μαζί μου τον απαραίτητο "οπλισμό" για μια συνέντευξη, τον οποίο και επιστράτευσα αμέσως, εξασφαλίζοντας συγχρόνως τη σύμφωνη γνώμη του Βασίλη και της Αναστασίας. Αυτά ήταν τα ονόματα των δύο νέων ανθρώπων που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να κερδίσουν τα προς το ζην και να μεγαλώσουν τα τρία παιδιά τους. Από το Σκεπαστό Θεσσαλονίκης ο Βασίλης, από τη Ρόδο η Αναστασία. Γνωρίστηκαν στο Καστελλόριζο και αποφάσισαν να συνδέσουν τις ζωές τους με τα δεσμά του γάμου.

Μαθήματα συναρμολόγησης στους νεαρούς τουρίστες από την Αναστασία. Η γνωριμία τους με τον εμπνευστή της ξύλινης παζλ πυραμίδας, έναν Ισραηλίτη αεροναυπηγό, τους άνοιξε την πόρτα αυτής της δουλειάς την οποία ξεκίνησαν πριν από δέκα περίπου χρόνια, με ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα κατασκευής, στην αρχή, και ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής, στη συνέχεια, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου μεγάλωνε. Ο Βασίλης και η Αναστασία έστησαν ένα ξυλουργικό εργαστήριο στο πατρικό του πρώτου, στο Σκεπαστό Θεσσαλονίκης, όπου επεξεργάζονται τα καδρόνια της οξιάς για να βγάλουν από αυτά χιλιάδες μικρά ξύλινα κομμάτια που θα συνθέσουν στη συνέχεια το παζλ μιας πυραμίδας, και όχι μόνο. Μένουν στο Σκεπαστό, δουλεύουν το ξύλο τον χειμώνα και επανέρχονται φορτωμένοι με το τελικό προϊόν της δουλειάς τους για να το πουλήσουν το καλοκαίρι στο στέκι τους μέσα στην παλιά πόλη της Ρόδου. Ακούστε τι μου είπαν.