Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Enzo Bonanno. Ο Ιταλός ιατρός που μένει στη Λέρο και νοιάζεται για την ιστορία της!

Κάμερα - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ο φιλέλληνας Ιταλός ιατρός Enzo Bonanno.Μετά το πέρας της συζήτησης που είχα με τον Γιάννη Παραπονιάρη http://www.ribandsea.com/face/1949-to-idiotiko-polemiko-mouseio-tou-gianni-paraponiari-sti-lero τον ακολούθησα στην επίσκεψη που είχε προγραμματίσει να κάνει με τα μέλη του Ελληνο - Ιταλικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Λέρου σε μια από τις κατεστραμμένες πυροβολαρχίες του νησιού, στη θέση Διαπόρι, ανατολικά του Ξηρόκαμπου.

Κακοτράχαλο μονοπάτι - δεν τον λες δρόμο - μετά την Παναγιά την Καβουράδενα. Βατός μόνο από τετρακίνητα αυτοκίνητα και δίτροχα. Η θέα από τα υψώματα αυτά, ανάμεσα στη Λέρο και την Κάλυμνο, εντυπωσιακή. Θέση ιδανική για την πυροβολαρχία με τον κωδικό PL 388, την έδρα της Νότιας Ναυτικής Διοίκησης. Κύριος στόχος της εκδρομής των Ιταλών επισκεπτών ήταν ο στρατώνας του προσωπικού, τον οποίο μεταξύ των ετών '43 και '45 χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί. Οι εσωτερικοί τοίχοι του εγκαταλελειμμένου κτιρίου είναι διακοσμημένοι με μια σειρά από τοιχογραφίες που κυμαίνονται από σχέδια σε ύφος καρτούν έως αναπαραγωγές του Brueghel και οι οποίες, ως εκ θαύματος, σώζονται σε άριστη κατάσταση!

Δεν θα μπορούσε ωστόσο να πει κανείς το ίδιο για το κτίριο, που αποσυντίθεται υφιστάμενο την αδυσώπητη φθορά του χρόνου και των καρικών συνθηκών, αλλά και της ζωώδους συμπεριφοράς κάποιων κτηνοτρόφων οι οποίοι μετέτρεψαν τις αίθουσες του κτιρίου σε μαντριά! Οι σιδερένιες πόρτες έχουν διαρραγεί, τα λουκέτα έχουν παραβιαστεί και τα κατσίκια βολτάρουν, βελάζοντας και αποπατώντας, κάτω από τις τοιχογραφίες! Οι οσμές και ο ήχος των κουδουνιών σε μια κακόγουστη συνεύρεση, με τους Ιταλούς επισκέπτες να φωτογραφίζουν και να σχολιάζουν (ένας Θεός μόνο γνωρίζει τι) κι' εμένα να θέλω να ξεσπάσω σε κλάματα και να μην ξέρω πού να κρυφτώ από την ντροπή μου που ανέχομαι να με εκπροσωπούν ανάξιοι πολιτικοί...

Ξεναγός του γκρουπ ένας Ιταλός ιατρός, ο Enzo Bonano, ο οποίος έγινε μόνιμος κάτοικος Λέρου πριν από 16 χρόνια και σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας του Ελληνο - Ιταλικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Λέρου, κύριος στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του όμορφου νησιού. Είχα έτσι την ευκαιρία, αφ' ενός μεν να συζητήσω μαζί του, υπό τους ήχους των κατσικο-κούδουνων, αφ' ετέρου να τον παρακαλέσω να εκφράσει την συγγνώμη μου προς τους Ιταλούς επισκέπτες, για λογαριασμό όλων των απλών Ελλήνων πολιτών που δεν φέρουν ευθύνη γι' αυτή την εκτρωματική και τριτοκοσμική εικόνα αφού, πέρα από την ευθύνη της άσκησης των εκλογικών επιλογών τους, δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία και αδυνατούν να επηρεάσουν τις  αποφάσεις της.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί...