Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Col Darling : Η δική του "Οδύσσεια" μόλις άρχισε...

Ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος συζητά με τον σύγχρονο Αυστραλό "Οδυσσέα" Col Darling.

colmikeΑν παραποιούσε κανείς τους πρώτους στίχους της "Ιθάκης", του μεγάλου μας ποιητή Κώστα Καβάφη, θα μπορούσε να τους προσαρμόσει στην περίπτωση του 66χρονου Col Darling λέγοντας :

"Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Αυστραλία
να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή,
αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου...".

Κάπου στα τέλη του 2012 λοιπόν, στην Κροατία, άρχισε το μακρύ ταξίδι του Col Darling όταν, θέλοντας να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο της ζωής του, αγόρασε ένα ιστιοπλοϊκό catamaran "Lagoon 44" από ένα Γερμανό επιχειρηματία και η περιπέτεια για την επιστροφή στη δική του Ιθάκη μόλις τότε ξεκίνησε...

Κτυπημένος δύο φορές από τον καρκίνο, και νικώντας τον και τις δύο, ο Col αποφασίζει να πραγματοποιήσει τον περίπλου της γης με ιστιοπλοϊκό. Μαζί του τα μέλη της οικογενείας του που εναλλάσσονται, κατ' ανάγκην, καθώς πρέπει να επιστρέφουν κάθε τόσο στην Αυστραλία για να εργαστούν, να εξοικονομήσουν χρήματα και να μπορέσουν να επανέλθουν. Η επί 38 χρόνια σύντροφός του Pam, η κόρη του Brooke και ο γαμπρός του Mike.

Ο Col "σπαταλά" ολόκληρο το 2013 περιπλανώμενος με την οικογένιά του στην Αδριατική, το Ιόνιο και τα νησιά του Αιγαίου και ξεχειμωνιάζει στο Marmaris της Τουρκίας όπου, συγχρόνως, προετοιμάζει το σκάφος του για το μεγάλο ταξίδι. Τον Μάϊο του 2014 περνάει στη Ρόδο όπου επιβιβάζομαι κι' εγώ στο υπέροχο "Finally my Darling", ελαφρώς "τρακαρισμένος", για να "ναυτολογηθώ" σαν μέλος του πληρώματος στο πρώτο σκέλος του ταξιδιού μέχρι τα Χανιά. "Τρακαρισμένος", αφ' ενός μεν γιατί δεν είχα προηγούμενη εμπειρία σε ιστιοπλοϊκό, αφ' ετέρου γιατί η κρυφή επιθυμία μου να παραμείνω στο σκάφος, μεχρις ότου αυτό καταπλεύσει στην "Ιθάκη" του ιδιοκτήτη του, ήταν εξ ίσου έντονη με τη δική του. Και θα παρέμενα, αν δεν ηττάτο μέσα μου το "θέλω" της περιπέτειας από τα "πρέπει" της παραμονής...

IMG 6258Ο Col και το πλήρωμά του, μετά τα Χανιά και μέχρι να φθάσουν στο Brisbane της Αυστραλίας, σκοπεύουν να ακολουθήσουν τη ρότα που περνάει από τις ακτές της νοτιοδυτικής Πελοπονήσου, τη Ζάκυνθο, τη Σικελία, τη Μάλτα, την Τυνησία, το Γιβραλτάρ, το Πράσινο Ακρωτήριο, τα νησιά της Καραϊβικής και μέσω του Παναμά να διασχίσουν τον Ειρηνικό ωκεανό και να περιπλανηθούν στα πανέμορφα τροπικά νησιά του.
 
Για την προσωρινή παραμονή μου στο "Finally my Darling", τις όμορφες στιγμές, που για άλλη μια φορά έζησα κοντά Της, και το αξέχαστο αργό πέρασμα από τη Ρόδο μέχρι τα Χανιά, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Χάλκη, το Διαφάνι και τα Πηγάδια της Καρπάθου, την Κάσο, τη Σητεία, τον Άγιο Νικόλαο, τη Σπιναλόγκα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, θα σας μιλήσω αργότερα.

Δείτε τώρα και ακούστε τι μου είπε ο υπέροχος Αυστραλός για το ταξίδι της ζωής του, κατά την διάρκεια της 20ήμερης παραμονής μου στο σκάφος του.