Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πήρε όλη την ενέργεια και έλαμπε! Έξι χρόνια ήταν το όνειρό μου να την δω!

Του Ιωσήφ Παπαδόπουλου.

Όταν άκουσα αυτές τις λέξεις θαυμασμού από ένα νέο άνθρωπο της σύγχρονης, πλην όμως ταλαίπωρης  μνημονιακής Ελλάδας, για μια χαβαλέ περσόνα των μέσων της μαζικής μας εξαθλίωσης, δεν είχα παρά να πέσω σε μελαγχολία, να προβληματιστώ και να κάνω κάποιες θλιβερές σκέψεις. Για να είμαι ειλικρινής, οι θλιβερές σκέψεις δεν είχαν αποδέκτη μόνο τον "χαριτωμένο" νεαρό θαυμαστή της Lady Gaga, που εκπροσωπεί τη δική του γενιά ή, τουλάχιστον, ένα κομμάτι της. Οι θλιβερές σκέψεις είχαν σαν αποδέκτη και τη δική μου γενιά, τη γενιά του Πολυτεχνείου. Θλίψη, όχι μόνο για τους πιτσιρικάδες με το αόρατο παρόν και το θολό μέλλον, που ενώ αντιμετωπίζουν το φάντασμα της ανεργίας διαθέτουν 100 ευρώ για να πιάσουν πρώτη θέση και να δουν τη Lady Gaga, αλλά και για το συνομήλικό μου "μωρό" του ΠΑΣΟΚ, που τα πήρε όλα κι' έφυγε, τη Μαρία, όχι της σιωπής αλλά του μεγαφώνου με το "εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο", και τόσων άλλων "αγωνιστών" που εξαργύρωσαν τον "αντιστασιακό αγώνα" τους με χρήματα, καρέκλες, μίζες και βουλευτικά αξιώματα.

Και προβληματίστηκα για το τι να φταίει άραγε που ένα βιντεάκι διάρκειας 37 δευτερολέπτων, φορτωμένο από την αρχή μέχρι το τέλος με εμετικά σχόλια νεαρών θαυμαστών της ξεχαρβαλωμένης ξενόφερτης κυρίας Gaga έχει μέσα σε 12 ημέρες πάνω από 639.500 επισκέψεις!

τη στιγμή που το βίντεο του Καλογεράκη έχει σε τέσσερις περίπου μήνες 9.000 μόνο επισκέψεις!

ενώ το αντίστοιχο βίντεο του δαιμόνιου Κρητικού, που ανέβασα στο YouTube 18 μήνες πριν, έχει 527.000 μόνο επισκέψεις!

Όταν οι φασουλήδες της δικής μου γενιάς αναρριχήθηκαν σε υψηλά αξιώματα και χόρτασαν μίζες, πολυτελή διαβίωση, αναγνωρισιμότητα και ασυλία, με την ψήφο ανύποπτων, αμόρφωτων (πολιτικά), εαυτούληδων, αφελών και "μαζί τα φάγαμε" πολιτών, τι να σου κάνουν οι απόγονοί τους; Όταν η γενιά του Πολυτεχνείου - η δική μας γενιά δηλαδή - είναι αυτή που κυρίως ευθύνεται για τη σημερινή κατάντια αυτής της χώρας και του λαού της, τι να σου κάνουν οι απόγονοί της;

Η δική μας γενιά λοιπόν ευθύνεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, για τη σημερινή ξεφτίλα κάποιων νέων. Όχι όλων, ευτυχώς. Όπως δεν είναι ξεφτίλες και όλοι της δικής μου γενιάς. Και αν ανάμεσα στα 2.790 (!) σχόλια που έγιναν για το συγκεκριμένο βιντεάκι υπήρξαν υβριστικά και απαξιωτικά σχόλια, ένθεν κακείθεν, υπεύθυνοι είναι όλοι! Γιατί η αλήθεια βρίσκεται, συνήθως, στη μέση.

Σημαντικό πάντως - μήπως και προλάβουμε να σώσουμε κάτι - είναι να αποδεχθούμε πως για τα σημερινά δεινά μας και το χαμηλό επίπεδο ευθυνόμαστε όλοι. Ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι παλαιότεροι, γιατί νομιμοποίησαν με την απάθεια και την ψήφο τους ανίκανους, επίορκους και προδότες, και οι νεότεροι γιατί δεν επαναστάτησαν, δεν ανέβασαν τον πύχη και απαξίωσαν όσους από τους παλαιούς δεν έσκυψαν και γι' αυτό απαξιώθηκαν και περιθωριοποιήθηκαν.